ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Για τους επόμενους μήνες θα συνεχίσουμε να κινούμαστε σε περιβάλλον ταραγμένο. Ωστόσο, έχουμε λόγους να αισιοδοξούμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Οι Έλληνες επιχειρηματίες γνωρίζουν από κρίσεις. Κι έχουν αποδείξει ότι στα δύσκολα ξέρουν να αγωνίζονται και να επιβιώνουν».
Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γιάννης Μασούτης στην κεντρική ομιλία του σήμερα, δεύτερη ημέρα της γενικής συνέλευσης της ΚΕΕΕ στο Ναύπλιο, παρουσία των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, γενικών γραμματέων υπουργείων, βουλευτών και εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, της τοπικής αυτοδιοίκησης Αργολίδας και 180 επιμελητηριακών εκπροσώπων – επιχειρηματιών από όλη την χώρα.
Ο κ. Μασούτης τόνισε πως με το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, ικανοποιήθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, οι προτάσεις που κατέθεσε η ΚΕΕΕ.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «τα αναχώματα που δημιουργούνται με το νέο πακέτο μέτρων είναι σημαντικά. Ωστόσο, οι δυσκολίες παραμένουν. Έχουμε μια κρίση παγκόσμιας και πανευρωπαϊκής κλίμακας, την οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε κράτος ξεχωριστά. Χρειάζεται διαχείριση και παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Τόνισε τη σημασία της συνολικής αντίδρασης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογη με αυτή που είδαμε στην περίπτωση της πανδημίας και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση είχε την πολιτική βούληση να προχωρήσει μονομερώς και να εφαρμόσει ένα εθνικό πλέγμα μέτρων. Και πολύ σωστά έπραξε αλλά οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας δεν είναι απεριόριστες. Ξέρουμε πολύ καλά τι προσπάθεια χρειάστηκε τα προηγούμενα χρόνια, για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα… Σήμερα έχουμε καταφέρει να ελέγχουμε το έλλειμμα και το χρέος. Έχουμε καταφέρει να μιλάμε για νέες φορολογικές ελαφρύνσεις -αντί για αυξήσεις. Έχουμε καταφέρει να είμαστε ένα βήμα πριν από την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Για να μπορεί η χώρα – αλλά και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά – να δανείζονται φθηνότερα.
Σε αυτό το σημείο φτάσαμε με κόπο και θυσίες. Και δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω.
Τα μέτρα στήριξης είναι απαραίτητα και πρέπει να συνεχιστούν για όσο χρειαστεί. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι ο λογαριασμός αργά η γρήγορα θα έρθει σε εμάς.
Γι’ αυτό – πέρα από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις – συνεχίζουμε να ζητάμε λύσεις και μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μέτρα που θα δώσουν στις χώρες τη δυνατότητα να διαχειριστούν αυτή την κρίση».
Πολιτικές για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας
Σχετικά με την ενεργειακή θωράκιση της χώρας, ο πρόεδρος τόνισε ότι τα επιμελητήρια συνεχίζουν να ζητούν πολιτικές και όπως εξήγησε: «Ζητάμε μέτρα και επενδύσεις για να αποκτήσει η Ελλάδα περισσότερη ενεργειακή αυτονομία και να μην εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές.
Ζητάμε να προχωρήσει ταχύτερα η μετάβαση σε μορφές ενέργειας πιο φιλικές προς το περιβάλλον, αλλά και πιο φθηνές για τον καταναλωτή, για τις επιχειρήσεις και για τα νοικοκυριά.
Οι επιδοτήσεις θα μας βοηθήσουν να σταθούμε στα πόδια μας σήμερα.
Δεν εξασφαλίζουν, όμως, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων αύριο.
Αυτό θα γίνει μέσα από τη διατήρηση της σταθερότητας. Της δημοσιονομικής ισορροπίας και της αξιοπιστίας της χώρας.
Θα γίνει μέσα από την εφαρμογή της κατάλληλης ενεργειακής πολιτικής.
Και βεβαίως θα γίνει μέσα από τη σωστή αξιοποίηση των πόρων και των χρηματοδοτικών εργαλείων, που έχουμε στη διάθεσή μας».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και πρόσθεσε ότι αυτό που έχει σημασία είναι, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε αρκετά ώριμα και επιλέξιμα έργα, τα οποία θα μπορέσουν να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν και να κινητοποιηθούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση