Αναβολή για δύο εβδομάδες πήρε η συζήτηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού για το οικοδόμημα-ανάκτορο των σχεδόν 800 τετραγωνικών μέτρων που θέλει να χτίσει στις Σπέτσες η εταιρεία «ΣΠΕΤΣΕΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ», στην παραλιακή ζώνη του νησιού, στο Παλιό Λιμάνι συγκεκριμένα, έχοντας ξεσηκώσει ήδη θύελλα αντιδράσεων. Κι αυτό γιατί πρόκειται για την περιοχή Παναγία Αρμάτα με μεγάλο αρχαιολογικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, που προστατεύεται, όπως όλο το νησί, από νόμους ως ιστορική διατηρητέα.

Η εταιρεία “ΣΠΕΤΣΕΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ” φέρεται να ανήκει, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης, στον γνωστό εφοπλιστή Γιάννη Κούστα. Ο κ. Κούστας είναι μέτοχος της ναυτιλιακής εταιρείας DANAOS.

1

Το  αίτημα επρόκειτο αρχικά να συζητηθεί σήμερα στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, με την εισήγηση να είναι καταρχάς θετική, παρότι κάποιοι θεωρούν ότι “είναι σκάνδαλο”.

Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι πρόκειται για έκταση, την οποία είχε διεκδικήσει ο δήμος Σπετσών επί χρόνια, τελικά όμως, αποδόθηκε στους αντιδίκους του.

Σύμφωνα με το Ενημερωτικό Σημείωμα προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, το οικόπεδο στο οποίο πρόκειται να χτιστεί η κατοικία, σύμφωνα με το ΦΕΚ 740/Β/15-12-1981 ”Καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών δομήσεως του χαρακτηρισθέντος ως παραδοσιακού οικισμού των Σπετσών” βρίσκεται στον Τομέα Δ του οικισμού των Σπετσών, όπου ισχύουν οι κάτωθι όροι δόμησης:

  • Κάλυψη: 50%
  • Συντελεστής δόμησης: 0,5
  • Μέγιστο ύψος: 7,00μ. και λόγω κλίσεως του εδάφους όχι πάνω από 10,00μ.
  • Διώροφο. Επιτρέπεται η προσθήκη 3ου ορόφου, εάν προκύπτει λόγω της κλίσης του εδάφους.

Σύμφωνα με το υποβληθέν διάγραμμα δόμησης:

  • η πραγματοποιούμενη κάλυψη είναι 492,07τ.μ. < η επιτρεπόμενη κάλυψη είναι 842,76τ.μ.
  • η πραγματοποιούμενη δόμηση είναι 791,68τ.μ. < η επιτρεπόμενη δόμηση είναι 842,76τ.μ.
  • Το ύψος του κτηρίου είναι 7,00μ. + 2,00 μ. στέγη.

Στο ίδιο σημείωμα σημειώνεται δε ότι από το υποβληθέν διάγραμμα δόμησης προκύπτει ότι με την υποβληθείσα πρόταση υπολείπονται περίπου 352τ.μ. στην κάλυψη και περίπου 50τ.μ. στη δόμηση.

Σε ζώνη ιστορικού διατηρητέου μνημείου

Η μελέτη διαβιβάσθηκε από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατ. Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων προκειμένου να εξετασθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, διότι πρόκειται για μελέτη ανέγερσης κτηρίου άνω των 400 τ.μ. (ΦΕΚ 2049/Β/4-6-2019, άρθρο 4 παρ. 1.δ), αλλά και «μείζονος σημασίας θέμα λόγω της μοναδικής θέσης του ακινήτου, επί της παραλιακής ζώνης, στο Παλαιό Λιμάνι, με μεγάλο αρχαιολογικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον».

Επιπλέον, λόγω του ότι το εν θέματι ακίνητο χωροθετείται εντός της ζώνης προστασίας των 150μ. του χαρακτηρισμένου ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου Ι.Ν. Παναγίας Αρμάτας (1822) (ΦΕΚ673/Β/1988-09-13 και ΦΕΚ758/Β/1988-10-19), με το αρ. πρωτ.ΥΠΠΟΑ/303916/26-6-2023 έγγραφο η συναρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων έχει διαβιβάσει τις απόψεις της στη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Καθεστώς προστασίας

Για την περιοχή, ισχύει το ακόλουθο πλαίσιο προστασίας:

Με την Υ.Α. 10977/14-5-1967, ΦΕΚ 352/Β΄/31-5-1967 χαρακτηρίσθηκε ολόκληρος η νήσος των Σπετσών «…ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και τόπος παρουσιάζων ιδιαίτερο φυσικό κάλλος ή ενδιαφέρον από απόψεως αρχιτεκτονικής ή ιστορικής…» και προστατεύεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 4858/2021 «Κύρωση Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» (άρθρα 10,13, 14, 16, 12 παρ.3, 40 και 73 παρ. 10).

Επιπρόσθετα με τις Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ26/26790/688, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ673/Β/1988-09-13) και ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ26/26790/688, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ758/Β/1988-10-19) χαρακτηρίσθηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο ο Ι.Ν. Παναγίας Αρμάτας (1822) στις Σπέτσες, με ζώνη προστασίας 150μ. εντός της οποίας περιλαμβάνονται και οι τάφοι των Ι. Κούτση (1860) και Α. Χατζηαναργύρου (1885).

Χωροθέτηση κτηρίου – Περιγραφή

Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με τα υποβληθέντα στοιχεία της μελέτης (σχέδια και τεχνική έκθεση), προκύπτει ότι για την εξασφάλιση της θέας προς τη θάλασσα, επιλέχτηκε η χωροθέτηση του κτηρίου κεντρικά και παράλληλα στις υψομετρικές καμπύλες, κατά τον άξονα βορά – νότο, αφήνοντας περιμετρικά τις απαιτούμενες αποστάσεις.

Το ισόγειο χωροθετείται στην στάθμη +7.85μ, έτσι ώστε οι διαμορφώσεις περιμετρικά από την κατοικία να μην υπερβαίνουν σε μπάζωμα ή εκσκαφή το 1.50μ.

Η ΥΝΜΤΕΑΑΣΕΚ αναφέρει ότι στην αρχικά υποβληθείσα μελέτη είχε επιλεγεί ο σχεδιασμός ενός ενιαίου αδιάσπαστου μονολιθικού όγκου, ιδιαίτερα επίμηκους, ορθογωνικού σχήματος κάτοψης, που στεγάζονταν με μια ενιαία τετράρριχτη στέγη.

Ακολούθησε συνεργασία με τους μηχανικούς του θέματος στα γραφεία της Υπηρεσίας και την ενημέρωσή τους για την αναγκαιότητα διάσπασης του όγκου και ταπείνωσης της στάθμης έδρασης του.

Οι μελετητές υπέβαλαν την παρούσα πρόταση στην οποία έχει πραγματοποιηθεί διάσπαση του κτηρίου σε επιμέρους όγκους με μικρή υψομετρική κλιμακωτή διάταξη και μικρή μετατόπιση κατά τον άξονα ανατολή – δύση, που σε συνδυασμό με την κάλυψή τους με αυτόνομες στέγες και τμήματα δωμάτων δημιουργεί μια «εικονική» πλαστικότητα, διατηρώντας ωστόσο της αρχικής συνθετικής πρότασης ενός κτηριακού συνόλου που διατάσσεται παράλληλα στην κλίση προκειμένου να εξασφαλίζεται η θέα προς τη θάλασσα.

Συγκεκριμένα το κτήριο αποτελείται από δυο υπέργεια επίπεδα (ισόγειο και Α΄ όροφο) και ένα υπόγειο, ενώ συντίθεται από διώροφους ορθογωνικής κάτοψης κτηριακούς όγκους, με επικάλυψη κεραμοσκεπών (τετράρριχτες).

Η σύνδεση μεταξύ των κυρίων όγκων γίνεται με μικρότερων διαστάσεων και μικρότερου ύψους πλακοσκεπή τμήματα, που αποσκοπούν στην ανάδειξη των αυτοτελών κτηριακών όγκων. Στη βόρεια πλευρά διαμορφώνεται ένα ισόγειο τμήμα κτηρίου με δώμα που λειτουργεί ως βεράντα του Α΄ ορόφου.

Η κύρια είσοδος στο ακίνητο τοποθετείται επί της ανατολικής πλευράς μέσω αυλόθυρας επί μαντρότοιχου, ενώ μέσω της αντίστοιχης όψης επιτυγχάνεται και η είσοδος στο κτήριο μέσω ενός ισόγειου υπερυψωμένου ημιυπαίθριου χώρου. Επιπρόσθετα διαμορφώνονται και δυο δευτερεύουσες είσοδοι: μια στη νοτιοδυτική γωνία που οδηγεί μέσω εξωτερικής κλίμακας καθόδου στο υπόγειο, όπου χωροθετούνται οι βοηθητικοί χώροι αποθήκευσης, χώρος στάθμευσης, δωμάτιο προβολής, χώροι υπνοδωματίων προσωπικού με καθιστικό, χώρος πλυντηρίων (οι χώροι κύριας χρήσης προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης κατά 50%) και μια δεύτερη στη βορειοδυτική πλευρά του οικοπέδου που εξυπηρετεί την είσοδο οχημάτων, μέσω ράμπας σε υπόγειο κλειστό χώρο στάθμευσης, αλλά και σε υπαίθριο χώρο στεγασμένο με πέργκολα.

Το ισόγειο λειτουργικά χωρίζεται σε δυο τμήματα: το νότιο τμήμα με τους κοινόχρηστους χώρους, χώρο εισόδου και καθιστικού με διώροφο ύψος, χώροι κουζίνας και φαγητού και το βόρειο τμήμα με μια ενότητα υπνοδωματίων με λουτρά και ανεξάρτητο χώρο καθιστικού.

Ο Α΄ όροφος διαμορφώνεται επίσης σε δυο ενότητες: το βόρειο τμήμα με το κυρίως υπνοδωμάτιο με τους βοηθητικούς χώρους και χώρους λουτρού, χώρο καθιστικού και ανοικτό χώρο γραφείου και το νότιο τμήμα με τα υπνοδωμάτια και τους ξεχωριστούς χώρους λουτρών.

Η επικοινωνία μεταξύ του ισογείου και του Α΄ ορόφου εξασφαλίζεται με εσωτερικό κλιμακοστάσιο και ανελκυστήρα, ενώ στο υπόγειο διατηρείται μόνο εξωτερική πρόσβαση.

Οι όψεις διαμορφώνονται με λιτές, επίπεδες, λευκά επιχρωματισμένες επιφάνειες, πυκνή διάταξη ανοιγμάτων με μεγάλες διαστάσεις (τύπου «εξωστόθυρες» με κγκλίδωμα στον Α΄ όροφο) σε κατακόρυφους άξονες, με ξύλινα κουφώματα μπλε χρώματος, δίφυλλα υαλοστάσια με καΐτια και εσωτερικά σκούρα, βεράντες με κτιστά στηθαία και ενδιάμεσα τοποθετημένα μεταλλικά κιγκλιδώματα, ξύλινα λευκά επιχρωματισμένα γείσα στη στέψη με ενσωματωμένες υδρορροές, κτιστές καμινάδες.

Το κτήριο κατασκευάζεται με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και στοιχεία πλήρωσης από οπτοπλινθοδομή, στέγες ξύλινες με επικάλυψη από βυζαντινού τύπου κεραμίδια.

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Κούστας: Νέα εξαγορά από την Danaos – Απέκτησε και έκτο capesize

Καυτό καλοκαίρι για τους Έλληνες εφοπλιστές: Παρήγγειλαν 76 νέα πλοία – Στο επίκεντρο τα bulkers

Ο Χρήστος Λεβέντης νέος ιδιοκτήτης του σπιτιού στις Σπέτσες – Τι θα κάνει ο Άλκης Δαυίδ