ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δύο πρόσωπα που απασχολούν τελευταία τον κόσμο της ναυσιπλοΐας εξαιτίας μιας επιτυχημένης startup που σχεδίασαν και εν συνεχεία υλοποίησαν είναι οι κ.κ. Γιάννης Κωστόπουλος- Γιάννης Παναρέτου.
Οι συνιδρυτές της εταιρείας SaMMY επιδιώκουν να καταστήσουν τους τουριστικούς λιμένες και τις μαρίνες ως τα πιο ασφαλή και οργανωμένα αγκυροβόλια.
Ξεκίνησαν με μια μικρή ομάδα από την Πάτρα και κατάφεραν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους γρήγορα.
H startup σχεδιάστηκε με στόχο να προσφέρει ηλεκτρονικές υπηρεσίες εύρεσης και κράτησης θέσης ελλιμενισμού για τα σκάφη αναψυχής. Πλέον αποτελεί το Νο1 σύστημα εξυπηρέτησης ταξιδιωτών που ταξιδεύουν με σκάφη αναψυχής.
Απώτερος στόχος τους είναι η επέκτασή τους και σε άλλα λιμάνια της Μεσογείου.
Ποιοι είναι όμως οι ιδρυτές της SaMMY;
O Γιάννης Κωστόπουλος έχει γεννηθεί στην Αθήνα το 1972. Είναι κάτοχος διδακτορικού Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής και κατέχει bachelor στα Μαθηματικά. Ο Γιάννης Παναρέτου γεννήθηκε το 1974 στην Κύπρο και είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος Master Συστημάτων Πληροφορικής.
Οι ίδιοι έχουν εξηγήσει στο παρελθόν πώς συνέλαβαν την πρωτότυπη ιδέα για τη δημιουργία της SaMMY:
«Σεπτέμβριος του 2014. Η περιοχή της μαρίνας της Πάτρας ήταν ένας από τους χώρους που επισκεπτόμασταν συχνά για διασκέδαση και δημιουργικές συζητήσεις. Σε μία από τις επισκέψεις μας τότε βλέπουμε ένα μεγάλο catamaran με Νορβηγική σημαία να μπαίνει στη μαρίνα και να προσπαθεί να εντοπίσει μία θέση για να δέσει το σκάφος. Η προσπάθεια του αυτή πήρε πολύ χρόνο ενώ το σκάφος που ήταν μεγάλο έκανε συνεχόμενες μανούβρες μέσα στη μαρίνα για να βρει μία θέση που λόγω της περιόδου ήταν γεμάτη. Έπειτα από περίπου μία ώρα το σκάφος κατάφερε να δέσει. Ο skipper και οι ταξιδιώτες κατέβηκαν στη μαρίνα για να αναζητήσουν πληροφορίες. Μάταια όμως γιατί το γραφείο της μαρίνας ήταν κλειστό οπότε ρωτούσαν τους περαστικούς για πληροφορίες σχετικά με τα γύρω σημεία ενδιαφέροντος. Τη στιγμή λοιπόν εκείνη σκεφτήκαμε την ιδέα να φτιάξουμε μία εφαρμογή για τη διαχείριση των κρατήσεων θέσεων ελλιμενισμού και την οργάνωση ενός ταξιδιού με σκάφος, η οποία θα παρέχει ταυτόχρονα στοχευμένες υπηρεσίες προς τους ταξιδιώτες και καπετάνιους. Ήταν η στιγμή που γεννήθηκε το SaMMY».
Η SaΜΜΥ, έχει διακριθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ως μία από τις 27 startups που επιλέχθηκαν να χρηματοδοτηθούν από το Fiware Accelerator “FrontierCities” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανάμεσα σε 594 επιχειρηματικά σχέδια καινοτομίας. Στα τέλη Μαρτίου του 2016, αναδείχθηκε ως High Potential Impact project (δράση υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος) του Fiware Programme.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά μόνο για το αντικείμενο του ελλιμενισμού σκαφών στην Ελλάδα ξεπερνάει τα 11 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην περιοχή της Αδριατικής και του Αιγαίου αγγίζει τα 50 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση. Στη Μεσόγειο υπολογίζεται ότι 2.2 δις ευρώ δαπανώνται σε ετήσια βάση για τον ελλιμενισμό των σκαφών αναψυχής. Τα σκάφη αναψυχής τα οποία πλέουν στη Μεσόγειο θάλασσα υπολογίζονται σε 1.460.000 περίπου.
Με πληροφορίες από thebest και epixeiro
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τελειώνει ο χρόνος για τα τέλη κυκλοφορίας: Προσοχή στις «παγίδες»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike