Γιάννης Γιώτης, επικεφαλής της ομώνυμης βιομηχανίας τροφίμων και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ
«Δίνουν και παίρνουν» τα σενάρια γύρω από τον διάδοχο του Θεόδωρου Φέσσα στον προεδρικό θώκο του ΣΕΒ.
Η ονοματολογία για την ηγεσία του πανίσχυρου συνδικαλιστικού οργάνου των Ελλήνων Βιομηχάνων έχει φουντώσει για τα καλά, ωστόσο ένα «όνομα» φαίνεται να παίζει ίσως πιο δυνατά από όλα τα υπόλοιπα. Και αυτό με δεδομένο οτι ο κ. Φέσσας έχει αποφασίσει να αποχωρήσει απο την προεδρία του ΣΕΒ τον προσεχή Μάιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό δεν είναι άλλο από τον Γιάννη Γιώτη, τον επικεφαλής της ομώνυμης βιομηχανίας τροφίμων και νυν αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ.
Ο τελευταίος συζητείται έντονα τα τελευταία 24ώρα, μετά την άρνηση του επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίου, Ευάγγελου Μυτιληναίου (ο οποίος λίγο μετά τα Χριστούγεννα του 2019, όπως έχει γράψει το mononews.gr, αρνήθηκε ευγενικά την πρόταση που του έγινε απο τον ΣΕΒ) και το «όχι» από την πλευρά του CEO του Τιτάνα, Δημήτρη Παπαλεξόπουλου.
Δίνει σπάνια συνεντεύξεις
Ο 62χρόνος Γιάννης Γιώτης ηγείται μια από τις μεγαλύτερες και πιο ιστορικές εταιρείες τροφίμων της χώρας – ποιος δεν γνωρίζει τις βρεφικές τροφές «Άνθος Αραβοσίτου»-. Είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων, και σπάνια δίνει συνεντεύξεις.
Όσοι τον γνωρίζουν μιλούν για έναν επιχειρηματία που αποφεύγει τα μεγάλα λόγια και αρέσκεται στις πράξεις. Κατάφερε να ξεπεράσει με επιτυχία την κρίση και να οδηγήσει την οικογενειακή επιχείρηση ακόμη ψηλότερα χάρη στη χρηστή διαχείριση και την κατάλληλη στρατηγική.
Ο απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών και κάτοχος πτυχίων B.Sc και M.Sc in Chemical Engineering από το Πανεπιστήμιο Newcastle upon Tyne της Αγγλίας δεν δίστασε να προχωρήσει και σε επιθετικές κινήσεις, όταν έκρινε πως υπήρχε μια καλή ευκαιρία που έπρεπε να αξιοποιήσει. Όπως έκανε πριν από περίπου δυο χρόνια με την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας «Στάμου».
Και όλα αυτά σε έναν κλάδο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, όπου δραστηριοποιούνται πολυεθνικές κολοσσοί. Άλλωστε προέρχεται από μια οικογένεια που έχει DNA survivor και πνεύμα μαχητή που
δεν εγκαταλείπει ποτέ.
Σήμερα, η Γιώτης δεν είναι μόνο η «Φαρίν Λακτέ» και τα βρεφικά προϊόντα. Έχει μεταμορφωθεί σε έναν γιγαντιαίο όμιλο τροφίμων, που παράγει περισσότερους από 300 κωδικούς προϊόντων, με παραγωγή επιδορπίων, σοκολατοειδών, ροφημάτων, αλεύρων, πρώτων υλών και βοηθητικών πρώτων υλών για ζαχαροπλαστική και μαγειρική, μεταξύ άλλων.
Οι προκλήσεις για την ελληνική βιομηχανία δεν έχουν τελειώσει. Μπορεί τα πολύ δύσκολα να ανήκουν στο παρελθόν, ωστόσο υπάρχουν μια σειρά από μικρότερα και μεγαλύτερα εμπόδια που εξακολουθούν να υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα του κλάδου και πως επείγει να ξεπερασθούν.
Για αυτό, και ο άνθρωπος που θα παραλάβει τη σκυτάλη από τον απερχόμενο Θεόδωρο Φέσσα (ανακοίνωσε πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος) θα πρέπει να έχει το σθένος και την ικανότητα να προωθήσει τα αιτήματα των βιομηχάνων. Και να ασκήσει εποικοδομητική κριτική στις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας, όταν καταστεί αναγκαίο.
Εξάλλου, η ανασυγκρότηση της βιομηχανίας έχει αναχθεί σε εθνικό στόχο. Και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπίζεται…