Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Γιάννης Χατζηπατέρας: Σημαντικά περιθώρια ανόδου για τη μετοχή της Dorian βλέπουν οι αναλυτές

Γιάννης Χατζηπατέρας

Γιάννης Χατζηπατέρας. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Dorian LPG

Oι απόψεις των αναλυτών για τη ναυτιλιακή Dorian LPG, συμφερόντων του εφοπλιστή κ. Γιάννη Χατζηπατέρα, διίστανται. Οι τέσσερις διεθνείς οίκοι αξιολόγησης που καλύπτουν την εταιρεία, διατήρησαν κατά μέσο όρο τη σύσταση της μετοχής της σε “hold”. Συγκεκριμένα, ένας εκ των αναλυτών άλλαξε τη σύσταση της μετοχής σε “sell”, δύο διατήρησαν τη σύσταση σε “hold” και ο τελευταίος αναβάθμισε τη μετοχή της σε “buy”. Ωστόσο, η ετήσια τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 18 δολάρια, τιμή κατά πολύ υψηλότερη από τα τρέχοντα επίπεδα.

Αναλυτικά, η μετοχή της Dorian LPG κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 7% στην συνεδρίαση της Τρίτης 6 Σεπτεμβρίου και διαμορφώθηκε στα 5,50 δολάρια, ενώ διαπραγματεύτηκαν συνολικά 158.772 τεμάχια. Η μετοχή της ναυτιλιακής έχει καταγράψει χαμηλό έτους στα 5,07 δολάρια και υψηλό έτους στα 13,8 δολάρια, ενώ η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται στα 296,92 εκ. δολάρια με P/E 2,69. Ο κινητός μέσος όρος 50 ημερών της μετοχής διαμορφώθηκε στα 6,2 δολάρια ενώ ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών στα 8,52 δολάρια.

Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ναυτιλιακή για το δεύτερο τρίμηνο του 2016 ήταν κατώτερα των προσδοκιών των αναλυτών. Συγκεκριμένα, όπως έγραφε το mononews.gr στα τέλη του Ιουλίου, η Dorian είχε ανακοινώσει απώλειες ύψους 1,3 εκατ. δολαρίων, έναντι κερδών 13,7 εκατ. δολαρίων κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Ωστόσο, σε προσαρμοσμένη βάση, η εταιρεία είχε καταγράψει κέρδη της τάξεως των 3,08 εκατ. δολαρίων, έναντι κερδών 12,3 εκατ. δολαρίων κατά την αντίστοιχη περίοδο το 2015.

Παράλληλα, η ναυτιλιακή είχε εμφανίσει απώλειες 2 σεντς του δολαρίου ανά μετοχή στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, έναντι κερδών 24 σεντς του δολαρίου στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, ενώ σε προσαρμοσμένη βάση, είχε εμφανίσει κέρδη 6 σεντς ανά μετοχή, έναντι 21 σεντς ανά μετοχή το 2015.

Γεγονός είναι βέβαια πως, τα έσοδα της εταιρείας του Έλληνα εφοπλιστή, εκτοξεύθηκαν σε ετήσια βάση κατά 60,4%, στα 50,5 εκατ. δολάρια, κυρίως λόγω της επέκτασης του στόλου της, όμως παράλληλα, τα έξοδα αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο, σε ποσοστό 72,2%, στα 38,7 εκατ. δολάρια.

Τότε, ο κ. Χατζηπατέρας είχε τοποθετηθεί πάνω στα αποτελέσματα της Dorian, τονίζοντας πως ο ισχυρός ισολογισμός της εταιρείας υποστήριζε το κυνήγι των ευκαιριών που παρουσιάζονται με βάση τις σημερινές συνθήκες στην αγορά. “Παρακολουθούμε την αγορά και ελισσόμαστε όσο χρειάζεται για να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας στις συνθήκες καθώς αυτές αλλάζουν”, είχε σημειώσει ο Έλληνας εφοπλιστής, επισημαίνοντας πως “τα περιβάλλοντα που αλλάζουν πράγματι δημιουργούν ευκαιρίες σε πολλούς τομείς” και εκφράζοντας την πίστη του στη δυναμική του τομέα LPG.

Όμως, οι αναλυτές δεν φαίνεται να συμμερίζονται την αισιόδοξη στάση που χαρακτηρίζει τον κ. Χατζηπατέρα, καθώς αρκετοί εξ’ αυτών, όπως η Zacks Investment Research και η ABN Amro, έχουν σε υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της εταιρείας από “strong sell” και “buy” αντίστοιχα, σε “hold” στις αναφορές που είχαν δημοσιεύσει τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, δείχνοντας έτσι τις ανησυχίες τους σχετικά με την πορεία της Dorian.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι, όπως μετέδιδε το mononews.gr στις 4 Ιουλίου 2016, ο κ. Χατζηπατέρας δεν είχε πτοηθεί από τη στάση των αναλυτών ως προς την πορεία της αγοράς LPG και είχε δαπανήσει συνολικά 147.800 δολάρια για να αυξήσει το μερίδιό του στην εταιρεία, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Dorian, σύμφωνα με τα στοιχεία εκείνα, είχε αγοράσει 20.000 μετοχές της εταιρείας στην τιμή των 7,39 δολαρίων, και πλέον διαθέτει συνολικά 2,2 εκατ. μετοχές που αποτιμώνται στα 16,8 εκατ. δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

http://www.mononews.gr/euroseas-prosfevgi-sti-dietisia-kata-ton-nafpigion-dayang-gia-kathisterisi-ke-defterou-pliou/72597

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

http://www.mononews.gr/ston-pago-minisis-ke-agoges-kata-tis-hanjin-stis-ipa/72505