ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων, δικαίως δεν δανειοδοτούνται από τις τράπεζες, ωστόσο αν χρησιμοποιήσουμε για την αξιολόγηση και άλλα πιο δυναμικά στοιχεία, στοιχεία που αποτυπώνουν τις προοπτικές, η εικόνα αλλάζει». Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Μπρατάκος, στα πλαίσια της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διοργανώθηκε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε συνεργασία με την Qualco.
O κ. Μπρατάκος αναφερόμενος στα άλματα στην κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και των επιχειρήσεων, δήλωσε ότι «Η επέλαση της πανδημίας λειτούργησε καταλυτικά για την περαιτέρω ανάληψη δράσης, τόσο για το δημόσιο όσο και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα. Μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα. Θα πρέπει για παράδειγμα να κατασκευαστούν σύγχρονα δίκτυα, τα οποία θα επιτρέψουν τη διευρυμένη χρήση της τεχνολογίας».
«Να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες υποδομές, ώστε να αξιοποιηθούν νέες δυνατότητες σε πεδία όπως η τηλεργασία ή η τηλεϊατρική. Σε επίπεδο θεσμών είναι αναγκαία η αναμόρφωση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και η επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών. Σήμερα, κεφάλαια που αποτελούν το διακύβευμα μίας διένεξης, κινδυνεύουν να παραμείνουν αδρανοποιημένα έως και 5 χρόνια. Πρέπει, λοιπόν, το σύστημα να ενισχυθεί με έμψυχο δυναμικό και άυλους πόρους και να θωρακιστεί θεσμικά.», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Ως εκπρόσωπος του μεγαλύτερου φορέα μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας θα σας έλεγα ότι πραγματικά έχουμε εντοπίσει το πρόβλημα της δυσκολίας της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις τράπεζες».
Ο κ. Μπρατάκος σημείωσε ότι το Επιμελητήριο δημιούργησε μια πλατφόρμα μέσω της οποίας τα μέλη μπορούσαν να καταχωρήσουν τα οικονομικά μεγέθη τους, ώστε να γίνει μια διάγνωση αν καλώς ή κακώς «κόπηκαν» από τις τράπεζες. «Ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων αυτών δικαίως δεν δανειοδοτούνται από τις τράπεζες, ωστόσο αν χρησιμοποιήσουμε για την αξιολόγηση και άλλα πιο δυναμικά στοιχεία, στοιχεία που αποτυπώνουν τις προοπτικές, η εικόνα αλλάζει», ανέφερε.
Ο κ. Μπρατάκος απέδωσε την κατάσταση αυτή στον αφανισμό των τραπεζιτών και τη συρρίκνωση των τραπεζών στην περιφέρεια.
«Δείκτες έχουν αντικαταστήσει τον τραπεζίτη. Δηλαδή τα παραδοσιακά τραπεζικά στελέχη, που ήταν διασκορπισμένα σε όλη την επικράτεια, και τα οποία γνώριζαν την τοπική πιάτσα, την αγορά κάθε επιχείρησης αλλά και τη δυναμική της κάθε επιχείρησης και αξιολογούσαν αν είναι ή όχι αξιόχρεη. Οι τραπεζίτες θα πρέπει να πάρουν κάθε επιχείρηση, να δουν το business plan, αν είναι βιώσιμο, να δουν τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται η επιχείρηση, αν είναι βιώσιμος, αν αναπτύσσεται. Να δουν επίσης την περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται η επιχείρηση -έχει προοπτικές, θα λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ για να αναπτυχθεί. Όλα αυτά δεν γίνονται. Τα καθαρά τεχνικά κριτήρια αξιολόγησης έχουν αντικαταστήσει τους τραπεζίτες».
Κλείνοντας πάντως, ο κ. Μπρατάκος σημείωσε ότι σταδιακά οι τράπεζες συνειδητοποιούν το πρόβλημα και προσπαθούν να το αλλάξουν.
Διαβάστε επίσης:
Κωνσταντίνος Κόκκαλης (Επιτροπή Καινοτομίας ΣΕΒ): Επιπλέον 50.000 θέσεις εργασίας και κεφαλαιοποίηση άνω των 10 δισ. ευρώ οι σταρταπς ως το 2025
Νίκος Σταθόπουλος (BC Partners): Η καινοτομία είναι κλειδί για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης – Τι τον ανησυχεί
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή