ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης αποφάσιζαν για τα θέματα της ΔΕΠΑ, αλλά όχι η διοίκησή της, σύμφωνα με τον κ. Θ. Κιτσάκο, που τόνισε ότι όχι μόνο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, αλλά και μια σειρά ακόμη κυβερνητικών στελεχών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση με ρόλο συντονιστικό, όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας από τη θέση τότε του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ και, δευτερευόντως, η κ. Θεοδώρα Τζάκρη από τη θέση της υφυπουργού Βιομηχανίας εκείνο το διάστημα.
Ενεπλάκησαν επίσης ο πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Μανιατόπουλος, ο οποίος με επιστολή του προς τη διοίκηση της ΔΕΠΑ ζήτησε να μην προβεί η εταιρεία σε διακοπή της παροχής αερίου για τα ανεξόφλητα χρέη, καθώς επίσης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, ο οποίος παρενέβη για το θέμα των εργαζομένων στην ELFE. Δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο παρέμβασης του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά προς την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν υπήρξε κάποια παρέμβαση προς την πλευρά της ΔΕΠΑ.
Ο κ. Κιτσάκος συνέδεσε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις με το διαχρονικό μότο, όπως είπε χαρακτηριστικά, των πολιτικών ηγεσιών να κρατηθεί ζωντανή η παραγωγική δραστηριότητα της ΕLFE για να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας.
«Το να λέμε ότι μια ΔΕΚΟ διοικείται από τον διοικητή είναι παραμύθια», τόνισε ο κ. Κιτσάκος.
Μάλιστα είπε ότι για την υπόθεση είσπραξης των χρεών του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προς την Δημόσια Επιχείρηση υπήρχε «εντονότατος κυβερνητικός παρεμβατισμός που δεν άφηνε κανένα βαθμό ελευθερίας, ούτε βαθμό διαφυγής». Και ότι ακόμα «πάγια εντολή της πολιτικής ηγεσίας ήταν να μην διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου στο εργοστάσιο της Καβάλας…»
Η διοίκησή του, όπως υποστήριξε, παρέλαβε την 1/12/2015 το χρέος στα 89,76 εκατ. χωρίς καμία εγγύηση διασφαλίσεων και με ανοικτή γραμμή πίστωσης, και «κανείς πριν δεν είχε προβεί σε καμία διακριτή νομική ενέργεια», τόνισε χαρακτηριστικά. Eπί τη θητείας του, είπε, καταργήθηκε η ανοικτή πίστωση και υποχρεώθηκε η ΕLFE να πληρώνει με μεταχρονολογημένες επιταγές από τους πελάτες της και μάλιστα από το 2016 προκαταβολικά για τις εβδομαδιαίες παραδόσεις. Ετσι στο τέλος του 2016 η ΔΕΠΑ είχε εισπράξει τα χρήματα για το σύνολο του αερίου που είχε προμηθευτεί μέσα στη χρονιά και ένα μικρό μέρος παλαιών οφειλών.
Η ELFE δεν πλήρωνε τη ΔΕΠΑ. Ο τρόπος που προσπάθησε να ανακτήσει τα χρήματα που όφειλε η βιομηχανία του Λαυρεντιάδη προς την ΔΕΠΑ ο κ. Κιτσάκος, ήταν μέσω μιας διευθέτησης με απόκτηση ακινήτου από την ΔΕΠΑ, το οποίο θα χρησιμοποιούσε για εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG.
Μάλιστα όπως είπε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας επιχείρησης ο τότε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας επέμενε το 2016 να διερευνηθεί αυτή η δυνατότητα, ώστε να συμψηφιστεί με αυτόν τον τρόπο ένα μέρος του χρέους της βιομηχανίας. Ομως, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, τα ακίνητα που θα δίνονταν έναντι του χρέους ήταν δεσμευμένα από. την Αρχή για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Κάτι που δεν γνώριζε ούτε ο ίδιος ούτε τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ της ΔΕΠΑ.
Αντικατἀσταση του κ. Γεωργιου Παντελή
Η μία όψη του νομίσματος είναι αυτή. Η άλλη αφορά σε μια σειρά από περίεργες δικαστικές συμπτώσεις. Σε ερώτηση που κατέθεσαν τη περασμένη εβδομάδα 32 βουλευτές της ΝΔ, αναδεικνύουν το εξής. Στις 2 Μαΐου 2017, την ημέρα δηλαδή που ανακοινώθηκε η αντικατάσταση του κ. Γεωργίου Παντελή από την κα Ζαΐρη στη θέση της Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ο πρώτος είχε ζητήσει με επιστολή του προς τον κ. Κιτσάκο αναλυτικά στοιχεία για τις ανείσπρακτες οφειλές των εταιριών ELFE και ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, τις τυχόν ρυθμίσεις των εν λόγω εταιριών, όπως και αντίγραφα των εισηγήσεων της νομικής, οικονομικής και νομικής υπηρεσίας της ΔΕΠΑ από το 2015 και μετά.
Δηλαδή την ίδια ακριβώς ημέρα που ο κ. Παντελής είχε στείλει το επίμαχο έγγραφο προς τον Κιτσάκο, αντικαταστάθηκε από την κα Ζαίρη με ψήφους 6-5, και με καταλυτική, όπως λένε όσοι γνωρίζουν, τη μία ψήφο της Β.Θάνου, τότε πρόεδρο του Α.Πάγου.
Δεν είναι η μοναδική “περίεργη” δικαστική σύμπτωση. Το Νοέμβριο του 2017, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ζήτησε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου να προχωρήσει σε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για δημοσίευμα, που έκανε λόγο για δήθεν καταγγελίες εργαζομένων της ΔΕΠΑ, ότι πίσω από τις διεκδικήσεις των χρεών της ELFE, υπάρχει … τουρκικός δάκτυλος.
Δηλαδή ότι τουρκικά συμφέροντα που ήθελαν να αγοράσουν την ELFE υποκινούσαν τη ΔΕΠΑ να διεκδικήσει τα χρωστούμενα, γεγονός που θα οδηγούσε τη πρώτη ακόμη και σε λουκέτο, και άρα θα γινόταν ευκολότερη λεία για τους αγοραστές. Το δημοσίευμα διαψεύστηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους της ΔΕΠΑ.
Ωστόσο η ουσία είναι ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος διέταξε έρευνα όχι για τα χρέη της ELFE, τις παρένθετες εταιρείες και τις μεταχρονολογημένες επιταγές αλλά και για ένα ανύπαρκτο δημοσίευμα.
Τέλος, το Φεβρουάριο του 2018, η Πρωτοδίκης Αθηνών Μαρία-Αναστάση Τόλια έκρινε ότι η ΔΕΠΑ πρέπει να συνεχίσει κανονικά την προμήθεια αερίου στην ELFE, σε συνέχεια παλαιότερης προσωρινής διαταγής του Πρωτοδίκη Αθηνών Ιωάννη Κανάκη, να μη διακοπεί η παροχή αερίου για όσο διάστημα η εταιρεία συνεχίζει να πληρώνει με μεταχρονολογημένες επιταγές.
Είχαν όμως προηγηθεί οι αντίθετες αποφάσεις… τριών προηγούμενων δικαστών του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Ο κρατικός παρεμβατισμός κοστίζει ακριβά
Ο κρατικός παρεμβατισμός στη ΔΕΠΑ δεν είναι ούτε εξαίρεση ούτε μοναδική περίπτωση, υφίσταται και καταστρατηγεί κάθε έννοια εταιρικής διακυβέρνησης, … κοστίζει ακριβά, μειώνει την αξία των ΔΕΚΟ, και κρατά μακριά τους επενδυτές όχι μόνο από τις συγκεκριμένες εταιρείες αλλά και από τη χώρα.
Η προσπάθεια του υπουργείου στο θέμα της ΔΕΠΑ είναι να μη κλείσει η ELFE ακόμη κι αν δεν πληρώνει προκειμένου να συντηρηθεί και να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας. Το ίδιο ακριβώς γίνεται σήμερα και με τα χρέη της ΛΑΡΚΟ προς της ΔΕΗ τα οποία δεν πληρώνονται και συνεχίζουν να αυξάνονται.
Ωστόσο στην περίπτωση της ΔΕΠΑ εναντίον του Θεόδωρου Κιτσάκη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία σε βάρος της ΔΕΠΑ, καθώς δεν εισέπραξε 110 εκατ. ευρώ που όφειλε η βιομηχανία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στην Δημόσια Επιχείρηση.
Η ΔΕΠΑ δεν είναι η μόνη περίπτωση κρατικού παρεμβατισμού. Εδώ και λίγες εβδομάδες, ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης έκανε λόγο για αποφάσεις του υπουργείου Ενέργειας που κόστισαν στην εταιρεία 1 δισ. ευρώ, ενώ στη σημερινή του ομιλία στην Επιτροπή Εμπορίου στη Βουλή, ανέφερε ξεκάθαρα ότι από την κυβέρνηση εξαρτάται η κερδοφορία της εταιρείας.
Όπως είπε: «Πράγματι τα αποτελέσματα θα επιβαρυνθούν το τρίτο τρίμηνο από τη μεγάλη αύξηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος και από την αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων Co2. Δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες, όπως καταλαβαίνετε είμαστε εισηγμένη εταιρεία και πρέπει να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις. Εκείνο που μπορώ να πω ότι δε θα μηδενιστεί το EBITDA και ότι εργαζόμαστε με την κυβέρνηση, το Υπουργείο, ώστε τελικά να υπάρξει βελτίωση των αποτελεσμάτων και προοπτική βελτίωσης των αποτελεσμάτων, χωρίς να επιβαρυνθεί κατά το δυνατόν η κατανάλωση».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έρευνα για Folli Follie: Έδωσαν εξηγήσεις η οικογένεια Κουτσολιούτσου και άλλοι 7 ύποπτοι για 2 κακουργήματα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σταθάκης: Θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη αν ζημιώθηκε η ΔΕΠΑ, εμείς θέλαμε να εξυγιάνουμε την ELFE!
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα σκάνδαλο (μετά τη Folli Follie) στη ΔΕΠΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ τα έδωσε όλα στον Λαυρεντιάδη, λέει τώρα ο τέως CEO της εταιρίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οι μισθοί στην Ελλάδα: Τα «ρετιρέ» και οι χαμηλόμισθοι – Πόσα παίρνουν άνδρες και γυναίκες
- Σωκράτης Φάμελλος: Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Ποια είναι η εκλεκτή της καρδιάς του
- Αστυνομικός της Βουλής: Αφέθηκε ελεύθερος μετά την αναβολή της δίκης
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πρόστιμα πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε 18 εταιρείες κτηματογράφησης – Τι αφορούν