• Business

    Για νέο ρεκόρ αφίξεων τουριστών ετοιμάζεται η Ελλάδα – Ποιοι οι hot προορισμοί

    Σαντορίνη


    Πάμε για νέο ρεκόρ τουριστικών αφίξεων και φέτος. Οι κρατήσεις έχουν απογειωθεί, καταγράφοντας διψήφια ποσοστά ανόδου που φτάνουν και το 40%. Η «έκρηξη» των κρατήσεων αφορά τόσο τις παραδοσιακές, όσο και τις νέες αγορές. Οι μεγάλοι tour operators «υποκλίνονται» στην Ελλάδα και τα στοιχεία είναι περισσότερο από αισιόδοξα για τον ελληνικό τουρισμό φέτος.

    Οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες έχουν λάβει επίσης «θέσεις μάχης» και έχουν προγραμματίσει νέες απευθείας συνδέσεις από περισσότερα ξένα αεροδρόμια προς περισσότερους ελληνικούς προορισμούς.

    Ειδικότερα:

    Οι κρατήσεις από τη Γερμανία εμφανίζουν άνοδο μέχρι 40% με την Κρήτη και νησιά του νοτίου Αιγαίου κυριαρχούν στις προτιμήσεις των Γερμανών.

    Ελλάδα ψηφίζουν και οι Βρετανοί, καθώς τα στοιχεία από τον μεγαλύτερο βρετανικό τουριστικό οργανισμό Thomas Cook, δείχνουν αύξηση των κρατήσεων πάνω από 12%, με την Κέρκυρα να πρωταγωνιστεί.

    Αυξημένες κατά 10% είναι και οι κρατήσεις από τη Γαλλία, με την Ελλάδα να έρχεται στη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις των Γάλλων τουριστών. Από την πλευρά της η Air France ενισχύει το πλάνο πτήσεων προς την χώρα μας, εντάσσοντας και νέα περιφερειακά αεροδρόμια στο πρόγραμμα των δρομολογίων της, ενώ και η Transavia France ανακοίνωσε αύξηση των πτήσεων και επιμήκυνση του πτητικού προγράμματός της για φέτος.

    Άνοδο 20% καταγράφουν και οι κρατήσεις από τη Ρωσία. Το 2018 έχει χαρακτηριστεί «Έτος Τουρισμού Ελλάδας- Ρωσίας» και η χώρα μας συνεχίζει να αποτελεί κορυφαίο προορισμό των Ρώσων. Σημειώνουμε ότι οι αφίξεις των Ρώσων στην Κρήτη αναμένεται φέτος να είναι αυξημένες κατά 30%, όπως εκτιμούν οι ξενοδόχοι του νησιού, ενώ ο τουριστικός οργανισμός Mouzenidis Travel καταγράφει αύξηση 35-40% των κρατήσεων για τη χώρα μας σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

    Τουλάχιστον 10% αυξημένες θα είναι και οι αφίξεις από τις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί tour operators εκτιμούν ότι αεροπορικές αφίξεις και επισκέπτες κρουαζιέρας αναμένεται φέτος να «πιάσουν» το 1 εκατομμύριο τουρίστες. Σημειώνουμε ότι το 2017 η Ελλάδα ήταν ένας από τους πέντε δημοφιλέστερους προορισμούς των Αμερικανών για κρουαζιέρα.

    Σπάνε τα κοντέρ οι κρατήσεις από την Αυστρία με άνοδο κατά 32% και σύμφωνα με την TUI Austria την μεγαλύτερη αύξηση στη ζήτηση παρουσιάζει η Κρήτη που βρίσκεται στο +45%, ενώ η ζήτηση για τη Ζάκυνθο διαμορφώνεται στο +85%.

    Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι η TUI Αυστρίας «ανοίγει» τα δρομολόγια της προς Κρήτη και Δωδεκάνησα από τις 25 Μαρτίου, δύο βδομάδες νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι.

    Παράλληλα αυξάνει τις πτήσεις της κατά 25% και επεκτείνει την πτητική περίοδο κατά 1 μήνα, καθώς φέτος θα πραγματοποιούνται πτήσεις της TUI από το Γκρατς προς το Ηράκλειο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, αντί 30 Σεπτεμβρίου, που ίσχυε πέρυσι. Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος οι κρατήσεις για τους μήνες «εκτός σεζόν», τον Μάιο και Οκτώβριο, έχουν αυξηθεί κατά 35% σε σχέση με το 2017.

    Με 30% «τρέχουν» οι κρατήσεις και από την αγορά της Ολλανδίας. Σημαντικός παράγοντας για την άνοδο είναι η αύξηση των αεροπορικών θέσεων από την Ολλανδία προς την Ελλάδα, με ένταξη επιπλέον αεροπορικών δρομολογίων στους ήδη 17 απευθείας ελληνικούς προορισμούς. Σημειώνουμε ότι οι αφίξεις από την Ολλανδία το 2017 κινήθηκαν επίσης ανοδικά (σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά) με περίπου 800 χιλιάδες επισκέπτες.

    Ίδια είναι η εικόνα και από την αγορά της Ελβετίας. Στην διεθνή τουριστική έκθεση Fespo της Ζυρίχης οι Ελβετοί tour operators ανέφεραν πως καταγράφουν αύξηση 15% στις κρατήσεις προς την Ελλάδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το Spotify θα μπει στη Wall Street (με έναν ανορθόδοξο τρόπο)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλλάζουν όλα για τράπεζες και επενδυτές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στην B2Holding και επίσημα πακέτο «κόκκινων δανείων» της Alpha Bank



    ΣΧΟΛΙΑ