• Business

    Γιατί το δολάριο… ξεκουράζεται μετά το μεγάλο ράλι. Τι λένε οι αναλυτές


    Το δολάριο σταθεροποιείται κοντά στα υψηλά 13,5 ετών κάνοντας ένα διάλειμμα πριν από την αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, μετά το εντυπωσιακό ράλι που κατέγραψε λόγω των προσδοκιών ότι οι πολιτικές του Donald Trump θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και θα οδηγήσουν σε αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Ο δείκτης δολαρίου – ο οποίος παρακολουθεί το δολάριο έναντι των έξι κυριότερων νομισμάτων – έχει ανέβει σχεδόν 3% από τη νίκη του Trump πριν από δύο εβδομάδες, αλλά έχει κινηθεί ελαφρώς χαμηλότερα αυτήν την εβδομάδα μετά την εκτόξευση στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2003.

    Οι επενδυτές εκτιμούν ότι το δολάριο θα ενισχυθεί από τα σχέδια του Trump γύρω από δημοσιονομικά κίνητρα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν την Fed να αυξήσει τα επιτόκια πιο γρήγορα από ό, τι είχε προβλεφθεί, λόγω της ενίσχυσης του πληθωρισμού – αλλά και γύρω από τις δαπάνες υποδομής και τον επαναπατρισμό των κερδών που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό.

    Το δολάριο κινείται σήμερα σταθερά τόσο έναντι τόσο του ευρώ όσο και έναντι του γεν, πριν από την αυριανή αργία στις ΗΠΑ. “Το δολάριο κάνει μια παύση, αλλά έχει λόγο – οι ΗΠΑ είναι σε αργία αύριο και οι συναλλαγές για αυτό το λόγo είναι ήπιες και περιορισμένες”, όπως σημειώνει ο  ο επικεφαλής forex του G10 της Citigroup,  Richard Cochinos.

    “Οι επενδυτές μάλλον θα καταλήξουν να επιστρέψουν τη Δευτέρα και θα επικεντρωθούν όχι τόσο στο δολάριο και στο story των ΗΠΑ, αλλά περισσότερο στο ποιες είναι οι προσδοκίες τους για την Ευρώπη το επόμενο διάστημα”

    Το ευρώ αντιμετωπίζει μια σειρά από πολιτικούς κινδύνους κατά τους επόμενους μήνες – από το ιταλικό συνταγματικό δημοψήφισμα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες έως τις γαλλικές και γερμανικές εκλογές του επόμενου έτους – που θεωρούνται πιθανό να το οδηγήσουν χαμηλότερα.

    Το ενιαίο νόμισμα διαπραγματεύεται στα $ 1,0616 κοντά στο χαμηλό 11 μηνών και το 1,0569 που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα.

    Ένας άλλος παράγοντας που έχει περιορίσει τη δυναμική του δολαρίου αυτή την εβδομάδα είναι η υποχώρηση των αποδόσεων στα 10ετη αμερικάνικα ομόλογα μετά το πρόσφατο ισχυρό sell-off, όπως επισημαίνει ο Satoshi Okagawa, αναλυτής παγκόσμιων αγορών για την Sumitomo Mitsui Banking Corporation στη Σιγκαπούρη.

    stock- traders new york stock exchange nyseΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ήπια αντίδραση για το Χρηματιστήριο την ώρα που ξένοι επενδυτές συνομιλούν με τους Έλληνες τραπεζίτες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:H Goldman Sachs διατάζει: Short σε ευρώ και στερλίνα έναντι του δολαρίου

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Πότε θα φτάσει το ευρώ με το δολάριο στην απόλυτη ισοτιμία



    ΣΧΟΛΙΑ