Εκτός από την περίφημη στέγη Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, φαίνεται ότι «γέρνει» και ο διεθνής διαγωνισμός που προκηρύχθηκε χθες από το ΤΑΙΠΕΔ.
«Γέρνει» ως προς τους όρους της προκήρυξης οι οποίοι μοιάζουν να έχουν φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να «φωτογραφίζουν» συγκεκριμένο μελετητικό γραφείο. Με λίγα λόγια η προκήρυξη για το έργο συνολικού προϋπολογισμού 78,2 εκατ. ευρώ με σκοπό την στατική και λειτουργική αποκατάσταση των στεγάστρων Καλατράβα (του κεντρικού σταδίου αλλά και του ποδηλατοδρομίου), μοιάζει να έχει φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκλείονται άλλα μελετητικά γραφεία και να μείνει ένα και μοναδικό που στο τέλος θα «κερδίσει» τον διεθνή διαγωνισμό.
Συγκεκριμένα, στην προκήρυξη αναφέρει χαρακτηριστικά: ««…Να έχει εκπονήσει τουλάχιστον μία (1) στατική μελέτη δομικής ενίσχυσης υφιστάμενης κατασκευής ή άμεσων μέτρων (στεγάστρου, γέφυρας κ.ά) με βάση τις μετακινήσεις και την επιτελεστικότητα (τύπου μέρους….. η οποία να έχει λάβει θετική υποχρεωτική γνωμοδότηση από φορέα του Δημοσίου που εξετάζει την εφαρμογή ήπιων/βέλτιστων μεθόδων επέμβασης: Υπουργείο Πολιτισμού, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, κ.ά.»
Το σημείο αυτό της προκήρυξης «δείχνει» προς μια και μοναδική ειδική μελετητική εταιρεία η οποία μπορεί να εκπονήσει τη μελέτη. Ωστόσο, η συγκεκριμένα εταιρεία, στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με συγκεκριμένες κατασκευαστικές εταιρείες.
Αυτό θα οδηγήσει επί της ουσίας μεγάλες εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού που δεν συνεργάζονται με το συγκεκριμένο μελετητικό γραφείο, να μη συμμετάσχουν καν στον διαγωνισμό, αφού η «φωτογραφία» της προκήρυξης εν δυνάμει αποκλείει άλλες μελετητικές εταιρείς. Για παράδειγμα, αν στον διαγωνισμό θέλει να πάρει μέρος η εταιρεία που κατασκεύασε τα στέγαστρα, στην προκειμένη περίπτωση η Ακτωρ, δεν θα μπορεί να το κάνει, μιας και θα είναι από… χέρι κομμένη.
Η Ακτωρ δεν θα μπορεί να συμμετάσχει παρά μόνο αν συνεργαστεί με το μοναδικό μελετητικό γραφείο που έχει πάρει από το Τεχνικό Επιμελητήριο την γνωμάτευση.
Το ερωτηματικό για το ΤΕΕ
Υπενθυμίζεται ότι το ΤΕΕ, υπέγραψε τον περασμένο Μάρτιο μνημόνιο συνεργασίας για την ασφαλή επαναλειτουργία του σταδίου ως επίσημος τεχνικός σύμβουλος του κράτους και είναι αυτό που γνωμοδοτεί και δίνει το πιστοποιητικό στατικής επάρκειας και ασφάλειας και θα αξιολογήσει και τις εργασίες που θα γίνουν.
Αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό, λοιπόν, αν το ΤΕΕ ως τεχνικός σύμβουλος έχει γνώση της προβληματικής παραγράφου του διαγωνισμού που αποκλείει μελετητικά γραφεία και ευνοεί ένα συγκεκριμένο.
Το πρόβλημα είναι μείζον και για έναν ακόμη λόγο: Αν προχωρήσει ο διαγωνισμός με αυτή την προβληματική διάταξη, είναι σίγουρο ότι θα καταλήξει στα δικαστήρια από ενστάσεις και προσφυγές που θα οδηγήσουν σε μεγάλες καθυστερήσεις του έργου και πολύ πιθανόν και σε ακύρωση του διαγωνισμού.
Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου, έχει καταληκτική ημερομηνία την 10η Φεβρουαρίου 2025 και ορίζοντα αποπεράτωσης του έργου τους 14 μήνες. Είναι συνολικού προϋπολογισμού 78.230.747,24€, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., με πόρους που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι:
– η πραγματοποίηση εργασιών για την επισκευή των προβληματικών σημείων και την υλοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών αποκατάστασης του απαιτούμενου επιπέδου στατικής επάρκειας των μεταλλικών κατασκευών των δύο εμβληματικών Στεγάστρων του ΟΑΚΑ,
– η συντήρηση – επισκευή – αντικατάσταση στοιχείων των μεταλλικών κατασκευών και των πολυκαρβονικών πάνε των στεγάστρων.
«Ευχαριστώ θερμά για τη στήριξη τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και για την άριστη συνεργασία το ΤΑΙΠΕΔ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), τη διοίκηση, τη διεύθυνση και τους εργαζομένους στο ΟΑΚΑ. Όλοι μαζί προχωράμε συντονισμένα για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Ολυμπιακού Συγκροτήματος. Για να καταστεί εκ νέου, όπως αρμόζει στην ιστορία του, ως ο σημαντικότερος αθλητικός και πολιτιστικός προορισμός της χώρας μας», δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτση
Διαβάστε επίσης:
Οι μισθοί στην Ελλάδα: Τα «ρετιρέ» και οι χαμηλόμισθοι – Πόσα παίρνουν άνδρες και γυναίκες
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πρόστιμα πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε 18 εταιρείες κτηματογράφησης – Τι αφορούν