Ανταποκρίθηκε η Γερμανία στην ελληνική πρόταση για τον Green Aegean Interconnector, το σχέδιο διασύνδεσης μέσω δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας με την Κεντρική Ευρώπη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Tennet ο σημαντικότερος Διαχειριστής Δικτύου στη Γερμανία, έδειξε ενδιαφέρον για το ελληνικό σχέδιο και ζήτησε συνάντηση με τον ΑΔΜΗΕ, η οποία και προσδιορίστηκε για τις αρχές Ιουλίου. Είναι η πρώτη φορά που ο Γερμανός Διαχειριστής εκφράζει ενδιαφέρον για το έργο.

Ο Tennet ανήκει 100% στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και διαθέτει περίπου 23.900 χιλιόμετρα γραμμών και καλωδίων υψηλής τάσης, μεταφέροντας ηλεκτρική ενέργεια σε 42 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις. Η στάση του Tennet απέναντι στο έργο, και η στήριξή του είναι καθοριστικής σημασίας για να προχωρήσει το έργο στο επόμενο στάδιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Green Aegean Interconnector θα διαθέτει συνολική δυναμικότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 3 GW, που με περαιτέρω ανάπτυξή του θα μπορεί να φτάσει έως τα 9 GW. Το εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται σε άνω από 8 δισ. και περιλαμβάνει υποθαλάσσια διέλευση από την Ελλάδα μέσω Αδριατικής έως τη Σλοβενία, και στη συνέχεια μέσω χερσαίας διαδρομής προς Αυστρία και Νότια Γερμανία,στην περιοχή του Μονάχου.

Το έργο Green Aegean που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, συμπεριελήφθη για πρώτη φορά στο χάρτη του ENTSO-E με τα νέα έργα μεταφοράς ηλεκτρισμού της επόμενης δεκαετίας.  Το έργο φιλοδοξεί να εξάγει μελλοντικά πράσινη ενέργεια από την Ελλάδα ως τη Γερμανία με ενδιάμεσους σταθμούς τη Σλοβενία και την Αυστρία και είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων αλλά και για τη διασύνδεση Ελλάδας -Αιγύπτου, αφού θα συνδέσει την παραγωγή ενέργειας από την Ελλάδα με  την αγορά ενέργειας της Κεντρικής Ευρώπης.