• Business

    Γεωργιάδης: Το λιανικό εμπόριο και η βιομηχανία οι επόμενοι κλάδοι που θα εφαρμοστεί η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

    • NewsRoom
    Άδωνις Γεωργιάδης

    Άδωνις Γεωργιάδης


    «Το λιανικό εμπόριο και η βιομηχανία θα είναι οι επόμενοι κλάδοι που θα εφαρμοστεί η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας στις αρχές του 2024», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια σημερινής του επίσκεψης σε κατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ, που εφαρμόζεται ήδη.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, από τις αρχές του 2024, το μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα επεκταθεί στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία, ενώ ο τελευταίος κλάδος που σχεδιάζεται να εφαρμοστεί είναι η εστίαση και ο τουρισμός.

    Ο κ. Γεωργιάδης, αφού συνομίλησε με εργαζόμενους για τον τρόπο και την χρησιμότητα εφαρμογής της, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Ο λόγος που ήρθα σήμερα εδώ και κάνω αυτή τη ζωντανή μετάδοση, είναι για το ότι θα το εφαρμόσουμε καθολικά σε όλη την αγορά εργασίας και σε ένα χρόνο από σήμερα θα είναι παντού. Τελευταίος κλάδος που θα μπει θα είναι η εστίαση και αυτό θα γίνει τον επόμενο Οκτώβριο. Από τις αρχές του χρόνου θα μπαίνουν ολοένα και περισσότεροι κλάδοι. Θέλω να δείξω σε όλους ότι δεν είναι κάτι δύσκολο, δεν είναι κάτι επικίνδυνο και δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να φοβόμαστε. Είναι αντιθέτως μια επανάσταση που θα δουλέψει και υπέρ των επιχειρήσεων και υπέρ των εργαζομένων. Στο τέλος θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε μια δικαιότερη  καταγραφή του πραγματικού χρόνου εργασίας και άρα, δικαιότερες αμοιβές του εργαζομένων. Ταυτόχρονα θα πολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή που είναι η μεγαλύτερη μάστιγα στην αγορά εργασίας σήμερα».

    Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, τις επόμενες ημέρες, αναμένεται η υπογραφή της υπουργικής απόφασης που θα θέτει το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με εκπροσώπους των κλάδων, για να εκδοθεί ο οδηγός για τη χρήση της για τον κάθε κλάδο ξεχωριστά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εκάστοτε ιδιαιτερότητες. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι θα εκδοθούν επίσης οδηγοί που θα αφορούν τη χρήση της από τους εργαζόμενους οι οποίοι απασχολούνται εξ αποστάσεως (με τηλεργασία), αλλά και από όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων.

    Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι, με την καθολική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, θα επιτευχθεί ο στόχος για την καταπολέμηση της αδήλωτης ή της υποδηλωμένης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

    Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των εργαζομένων και της επιχείρησης τόνισαν τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή αυτού του μέτρου.

    Ο υπεύθυνος καταστήματος δήλωσε: «Είναι πάρα πολύ εύκολη και απλή η εφαρμογή της. Ουσιαστικά μας δίνει τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να βλέπουμε τι ώρα εισέρχεται ο εργαζόμενος και τι ώρα βγαίνει.

    Μετά το πρώτο διάστημα, δηλαδή μετά την 1η Ιουλίου του 2022, υπήρχε ένα δοκιμαστικό διάστημα περίπου δύο μηνών, αλλά το συνηθίσαμε και είναι κάτι πάρα πολύ απλό. Και πάνω απ’ όλα νοιώθει και ασφάλεια ο εργαζόμενος, καθώς είναι μια επιπλέον εξασφάλιση του εργαζομένου ότι οι πραγματικές του ώρες καταγράφονται. Το σημαντικό είναι ότι αυτή η διαδικασία, η οποία γίνεται τώρα εδώ αυτόματα σε πραγματικό χρόνο, αποτυπώνεται και στο σύστημα «Εργάνη». Εμείς τουλάχιστον δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα όσον αφορά την εφαρμογή του».

    Από την πλευρά της, εργαζόμενη καταστήματος δήλωσε: «Είναι ένα πάρα πολύ καλό εργαλείο. Μπορούμε να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τι ώρα έχουμε έρθει, τι ώρα φεύγουμε, ότι είναι σωστές οι ώρες που πληρωνόμαστε, είναι όλα εντάξει».

    Διαβάστε επίσης:

    Κωστής Χατζηδάκης: Τελικά η Αντιπολίτευση υποστηρίζει τη φοροδιαφυγή;

    Κοντογεώργης: Επίκειται η έγκριση της τρίτης εκταμίευσης του Ταμείου Ανάκαμψης

    Παπαστεργίου: Έρχεται νέος φορέας – «ομπρέλα» για την κυβερνοασφάλεια



    ΣΧΟΛΙΑ