ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Γεωργιάδης: Το ΕΣΥ παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε χιλιάδες ανθρώπους εντελώς δωρεάν – Είμαστε περήφανοι
«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τη νομοθεσία ούτε θα θεσπίσει γενικό κανόνα απολύσεων», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ σχετικά με τις αναστολές εργασίας στις κατηγορίες εργαζομένων που καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τους και οι ίδιοι αρνούνται να πραγματοποιήσουν.
«Δεν υπάρχει όριο για την αναστολή εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ισχύει όσο κρατά η πανδημία και υπάρχει κίνδυνος. Η κείμενη εργατική νομοθεσία προβλέπει τι μπορεί να κάνει μια επιχείρηση σε αυτή την περίπτωση. Εάν η επιχείρηση μπορεί για παράδειγμα να βάλει έναν εργαζόμενο σε τηλεργασία, μπορεί να το κάνει. Αν αποφασίσει να τον απολύσει και ο εργαζόμενος αμφισβητήσει το δικαίωμα αυτής της απόλυσης, πάνε στο δικαστήριο και αυτό κρίνει αν είναι νόμιμη η απόλυση. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τη νομοθεσία ούτε θα θεσπίσει γενικό κανόνα απολύσεων. Στην εργατική νομοθεσία, ως ισχύει σήμερα, υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο που προβλέπει ότι η επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο για απόλυση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
Για το Δημόσιο, επισήμανε ότι δεν υφίσταται συνταγματική δυνατότητα για απολύσεις και στο πλαίσιο αυτό οι εργαζόμενοι θα βγαίνουν σε αναστολή άνευ αποδοχών.
Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης εξαπέλυσε δριμεία κριτική κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζοντας ότι στο θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών πατά σε «δύο βάρκες» παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ψήφισε το 2018 την υποχρεωτικότητα.
«Η μεγαλύτερη ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων -και γι’ αυτό κατηγορώ τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ- είναι σε αυτές τις οριακές στιγμές που ζει η πατρίδα μας να το παίζουν σε δύο βάρκες. Η δυνατότητα του εκάστοτε υπουργού υγείας, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, να εφαρμόζει υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε κάποια κατηγορία εργαζομένων ή πολιτών είναι μια νομοθετική πρόβλεψη που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 με υπουργό Υγείας τον κ. Ξανθό και τότε είχε προβάλει ως επιχείρημα την επανεμφάνιση της ιλαράς», τόνισε.
Ερωτηθείς αν η υποχρεωτικότητα επεκταθεί και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, σημείωσε ότι «αν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγηθεί στον υπουργό Υγείας και για άλλους κλάδους, προφανώς θα τη θεσπίσουμε».
Τοπικά lockdown μόνο για ανεμβολίαστους
Σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας και την ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «είναι καλό να συνειδητοποιήσουμε ότι αν έχουμε έξαρση της πανδημίας, θα έχουμε πρόβλημα. Αν επιβεβαιωθούν κάποιες από τις οριακές προβλέψεις των επιστημόνων για 15.000-20.000 κρούσματα την ημέρα, θεωρείτε ότι ο τουρισμός θα εξακολουθεί να πηγαίνει καλά;».
Υπογράμμισε δε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια οριακή γραμμή και ότι από τη δική μας συμπεριφορά θα εξαρτηθεί το μέλλον μας. «Εάν η πανδημία ξεφύγει, πέραν της προφανούς συνέπειας στην υγεία των ανθρώπων, θα υπάρχει μια προφανής επίδραση στην οικονομία και μάλιστα σε μια στιγμή που πάει καλά», συμπλήρωσε.
Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικού lockdown και προανήγγειλε τοπικά lockdown μόνο για τους ανεμβολίαστους. «Αν βαθύνει η πανδημία, μέτρα τύπου γενικής καραντίνας δε θα ληφθούν μόνο για έναν λόγο. Διότι πλέον υπάρχουν οι εμβολιασμένοι, τους οποίους δεν έχουμε δικαίωμα να περιορίσουμε. Ακόμα και στα τοπικά lockdown, θα ακολουθηθεί η ίδια αρχή. Οι εμβολιασμένοι δεν μπορούν να περιοριστούν, αφού δεν κινδυνεύουν», δήλωσε.
Απαντώντας στις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση ευνοεί την εκκλησία σε σχέση με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και τους εμβολιασμούς, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «ούτε στο λιανικό εμπόριο υπάρχει απαγόρευση να μπαίνουν οι μη εμβολιασμένοι ούτε στις εκκλησίες. Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ του εστιατορίου και της εκκλησίας ή του λιανικού εμπορίου είναι ότι στα εστιατόρια όταν κάθεσαι να φας, βγάζεις τη μάσκα. Έτσι, η διασπορά σε περίπτωση που είσαι ασυμπτωματικός είναι επί 1.000», τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί η εκκλησία να απολογείται για το κάθε μέλος της που εκφέρει απόψεις κατά των εμβολίων.
Συγκεντρώσεις αρνητών
Σχετικά με τους αρνητές των εμβολίων, ο υπουργός, τους χαρακτήρισε γραφικούς και ανορθολογιστές, ενώ σχολιάζοντας τις χθεσινές συγκεντρώσεις ανέφερε ότι πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που συμμετείχαν στους αγανακτισμένους την περίοδο 2010-2011 και στο «όχι» για το δημοψήφισμα του 2015.
«Δεν πιστεύω ότι αυτοί που διαδήλωσαν χθες, απηχούν ένα κοινό μας αίσθημα. Είναι ένα περιθωριακό κομμάτι του πολιτικού συστήματος των ψηφοφόρων αναμφίβολα. Προφανώς υποκινούνται από ακραίους πολιτικούς χώρους, γιατί τα συνθήματα που ακούγονταν ήταν χυδαία», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
Διαβάστε επίσης:
Γεωργιάδης: Στον τομέα των επενδύσεων πηγαίνουμε καλά και έχουμε να παρουσιάσουμε μετρήσιμο έργο
Γεωργιάδης: Οι εμπορικές εκθέσεις ανοίγουν επίσημα τις πόρτες τους την 1η Σεπτεμβρίου
Άδωνις Γεωργιάδης: Πετύχαμε το 2020 την μεγαλύτερη αύξηση κατά +70% στις άμεσες ξένες επενδύσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- HΠΑ: Ο Τραμπ θα δώσει αναστολή 90 ημέρων στην ποινή του Tiktok – «Τέχνασμα» οι απειλές του, λέει ο Λευκός Οίκος
- Νέα Πέραμος: Νεκρός μοτοσικλετιστής στην προσπάθεια να διαφύγει από έλεγχο της ΕΛΑΣ
- PepsiCo: Για τα…μάτια της Walmart μυνήθηκε από την Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ
- Νετανιάχου: Δεν προχωράμε σε συμφωνία αν δεν λάβουμε τον κατάλογο των 33 ομήρων