ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Διατηρείται θετικό το guidance και θα παραμείνει cash positive στο τέλος του έτους η Quest, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ομίλου Απόστολο Γεωργαντζή να λέει ότι με την εξαγορά της Μπενρουμπή, ο όμιλος θα μπει πιο δυνατά στην αγορά των ηλεκτρικών συσκευών στοχεύοντας σε μεγαλύτερη ανάπτυξη.
Κατά τη διάρκεια του χθεσινού call με τους αναλυτές, η διοίκηση της Quest είπε ότι τα λεφτά από την πώληση του 20% της ACS στην GLS τα έχουν λάβει, ενώ όπως τόνισε ο κ. Γεωργαντζής, ένα μέρος από τα 74 εκατ. ευρώ, θα δρομολογηθεί για την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Μπενρουμπή.
Η διαδικασία ολοκλήρωσης του deal για την Μπενρουμπή ελέγχεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την διοίκηση της Quest να τονίζει ότι θα υπάρχουν νεότερα εντός δύο περίπου μηνών.
Ο κ. Γεωργαντζής επίσης ρωτήθηκε για τους όρους της πώλησης της ACS, οι οποίοι αναφέρουν ότι εάν οι Γερμανοί δεν προχωρήσουν στην εξαγορά του 80% έως τον Οκτώβριο του 2026, η Quest διατηρεί το δικαίωμα επαναγοράς του 20% που έχει δώσει. Όπως είπε, «εφόσον η GLS αποφασίσει να μην ασκήσει το δικαίωμα αγοράς του υπολοιπόμενου ποσοστού, η Quest θα αγοράσει πίσω το ποσοστό που πούλησε με ένα μικρό discount που θα καθοριστεί από ένα μηχανισμό που θα συνυπολογίσει τα μεγέθη της περσινής χρονιάς και της επόμενης». «Θα είναι μια πολύπλοκη διαδικασία» επεσήμανε η διοίκηση του ομίλου.
Η διοίκηση τόνισε ότι τα μεγέθη του ομίλου δεν θα επηρεαστούν από την πώληση της ACS, ενώ για το μέρισμα είπε ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μεγαλύτερο μέρισμα, ωστόσο θα το δούμε το επόμενο διάστημα».
Τα τελευταία χρόνια, η Quest έχει ανοίξει τις δραστηριότητές της και στη Ρουμανία με την Xiaomi, με την διοίκηση του ομίλου να λέει ότι η ανάπτυξη στην αγορά έχει διπλασιαστεί παρά το πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον που επικρατεί.
Παράλληλα, το outlook είναι θετικό για το 2024, ενώ οι εταιρείες του ομίλου κινούνται σε πολύ καλύτερα επίπεδα συγκριτικά με τον ανταγωνισμό.
Τα νούμερα το 9μηνο
Ο Όμιλος Quest κατά το εννεάμηνο του 2024 κατέγραψε ενοποιημένες πωλήσεις €926 εκ., κέρδη EBITDA €65,1 εκ., κέρδη προ φόρων 43,4 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά από φόρους 33 εκατ. ευρώ.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2023, οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 12%, η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) 8,9%, τα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) 4,8%, και τα καθαρά κέρδη (ΕAΤ) 2,6%.
Η πληροφορική βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο, καθώς σημειώθηκε αύξηση στις πωλήσεις 19,7%, και στα κέρδη προ φόρων κατά 9,7%. Η ζήτηση υπηρεσιών πληροφορικής παραμένει ισχυρή λόγω της πληθώρας έργων ψηφιακού μετασχηματισμού στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Περίπου το 50% των εσόδων του κλάδου προέρχεται από δραστηριότητες εκτός Ελλάδος.
Στόχοι για το 2024
Στην εμπορική δραστηριότητα εκτιμάται ήπια αύξηση των πωλήσεων σε σχέση με το 2023. Η πορεία της κερδοφορίας αναμένεται να βελτιωθεί ελαφρά σε σχέση με το 9Μ 2024 και εκτιμάται ότι θα κυμανθεί κοντά στα επίπεδα του 2023, λόγω της πίεσης του μικτού περιθωρίου, των αυξημένων χρηματοοικονομικών εξόδων (υψηλού Euribor) και δευτερευόντως λόγω αυξημένων αποσβέσεων.
Από την άλλη στις υπηρεσίες πληροφορικής εκτιμάται ανάπτυξη των εσόδων και της κερδοφορίας σε σχέση με το 2023, προερχόμενη τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, με το ανεκτέλεστο ποσό (backlog από υπογεγραμμένες συμβάσεις) να ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Quest: Δυνατό deal Φέσσα για ACS – Έτοιμη για νέες εξαγορές
Φέσσας: Με όχημα την πληροφορική η ανάπτυξη της Quest το 2024 – Οι εξαγορές και η Ρουμανία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση