Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Γεωργαντζής (Quest) στο mononews για deal με Μπενρουμπή: Ισχυροποιείται η θέση του ομίλου στις ηλεκτρικές συσκευές

Ο CEO της Quest Holdings, Απόστολος Γεωργαντζής

«Ισχυρότερη θέση στην αγορά μικρομεσαίων ηλεκτρικών συσκευών διεκδικεί ο όμιλος Quest μετά την εξαγορά της Μπενρουμπή, κλάδος ο οποίος αναμένεται να έχει σημαντική ανάπτυξη στο μέλλον» λέει μιλώντας στο mononews.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Απόστολος Γεωργαντζής.

Όπως είπε, υπάρχει δεσμευτική συμφωνία με τη εταιρεία, ωστόσο ακόμα αναμένεται η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ώστε να «κλείσει» το deal και να προχωρήσει η εξαγορά, με τον ίδιο να θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα, εκτιμώντας ότι το πολύ μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί.

Η εξαγορά της Μπενρουμπή θα βοηθήσει τον όμιλο Quest να μπει πιο δυναμικά στον κλάδο, με τον κ. Γεωργαντζή να τονίζει ότι πρόκειται για μια πολύ καλή και νοικοκυρεμένη εταιρεία, με καλή θέση στην αγορά.

Βάσει των όρων της συμφωνίας, η κα. Αλίκη Μπενρουμπή θα διατηρήσει τη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου της Εταιρίας, η κα. Αλεξία Μουστρούφη-Μπενρουμπή θα αναλάβει τον ρόλο της Chief Operating Officer.

Μιλώντας για την αγορά ηλεκτρικών συσκευών, στην οποία έχει εισέλθει ο όμιλος και με τη ΓΕ Δημητρίου, ο κ. Γεωργαντζής τόνισε ότι το προηγούμενο έτος ο κλάδος του κλιματισμού πήγε πολύ καλά, ωστόσο το 2024 πήγε λίγο πίσω καθώς δεν υπάρχει πλέον το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω συσκευή», ωστόσο έδειξε αισιοδοξία ότι το μέλλον θα είναι πολύ καλύτερο.

Για τις εξελίξεις στην ACS ο κ. Γεωργαντζής είπε ότι «δεν υπάρχει κάποια σημαντική εξέλιξη, τίποτα προς ανακοίνωση. Υπάρχει ακόμα το ενδιαφέρον, ωστόσο ακόμα βρισκόμαστε στο στάδιο των συνομιλιών».

To deal

Όπως ανακοίνωσε ο όμιλος Quest με ανάρτηση στο Χρηματιστήριο, στις 11 Οκτωβρίου υπεγράφη συμφωνία για την απόκτηση του 70% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Μπενρουμπή Α.Ε. έναντι τιμήματος 27,2 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική επένδυση ενδέχεται να ανέλθει έως το ποσό των ευρώ 29,2 εκατ. ευρώ εντός του επόμενου έτους, λόγω πρόβλεψης για την απόδοση επιπλέον ποσού προς τις μετόχους μειοψηφίας συνδεόμενη με τα μελλοντικά αποτελέσματα της Μπενρουμπή Α.Ε.

Παράλληλα η συμφωνία προβλέπει δυνατότητα απόκτησης του υπολειπόμενου 30% κατά το 2027.

Μεγαλώνει το ενδιαφέρον στο λιανεμπόριο

Ο όμιλος Quest επιθυμεί να μεγαλώσει στον κλάδο των ηλεκτρικών συσκευών και μέσα από την εξαγορά της Μπενρουμπή κάνει ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός είχε ξεκινήσει και με την εξαγορά της ΓΕ Δημητρίου, η οποία έχει δώσει μεγάλη ώθηση στην Quest, ιδιαίτερα το 2023, ωστόσο το 2024, λόγω γενικότερης πτώσης του κλάδου στο χώρο του κλιματισμού, ο τζίρος ήταν μειωμένος. Το πρώτο εξάμηνο του 2024 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε €23,2 εκατ. μειωμένος κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο πέρυσι και το ΕΒΤ σε € 0,3εκ.

Σημαντικό μέρος της δραστηριότητας της εταιρείας συνεχίζει να προέρχεται από τις κατηγορίες κλιματισμού, θέρμανσης, αφύγρανσης. Αξιοσημείωτο είναι πως πάνω από το 10% των εσόδων της εταιρείας στην κατηγορία του κλιματισμού προέρχονται από πωλήσεις στο εξωτερικό.

Συνολικά από την εμπορική δραστηριότητα ήρθαν τα περισσότερα έσοδα της εισηγμένης, ωστόσο τα κέρδη ήταν περιορισμένα. Συγκεκριμένα κατά το 6μηνο 2024 τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε €418,7 εκατ. (αύξηση 15% έναντι €365 εκατ. το 2023), τα κέρδη ΕΒΙΤDA διαμορφώθηκαν σε €15,5 εκατ. (υψηλότερα κατά 6,8% έναντι € 14,6 εκατ. το 2023), ενώ τα κέρδη προ φόρων (EBT) ανήλθαν σε €7,2 εκατ. (μειωμένα κατά 7,8% έναντι €7,8 εκατ. το 2023).

Για το 12μηνο του 2024 εκτιμάται αύξηση εσόδων προερχόμενη κυρίως από αύξηση του μεριδίου αγοράς, την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων όπως η δραστηριότητα του εξωτερικού στην Ρουμανία καλύτερη λειτουργική κερδοφορία και ίδια ή χαμηλότερα κέρδη προ φόρων λόγω της μείωσης στο περιθώριο κέρδους στη δραστηριότητα της iSquare (προϊόντα Apple) και τα αυξημένα κόστη από την αύξηση των επιτοκίων.

Διαβάστε επίσης:

Quest: Ανάπτυξη από Πληροφορική και επέκταση της Xiaomi στη Ρουμανία

Φέσσας: Με όχημα την πληροφορική η ανάπτυξη της Quest το 2024 – Οι εξαγορές και η Ρουμανία

Γεωργαντζής (Quest): Θετικός ρυθμός ανάπτυξης το 2024 παρά το αδύναμο α’ τρίμηνο