Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, Global Head of Servicing and Managing Director Intrum σε ερώτηση, για το αν μπορούμε να ξεκλειδώσουμε τη δυναμική της Ελληνικής Οικονομίας, ανέφερε ότι υπάρχει εντυπωσιακή δραστηριότητα, ότι ο τζίρος είναι στο απόγειο του φέτος και ότι η Ελλάδα έχει την ισχυρότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Γεωργακόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι η εμπιστοσύνη και οι προσδοκίες των επενδυτών είναι μεγάλες για την Ελληνική αγορά και ότι πλέον τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ελάχιστα, ενώ ταυτόχρονα έχει μειωθεί και ο αριθμός των δανείων που δεν έχουν ρυθμιστεί.«Η προσδοκία για ακόμη καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα στην ελληνική αγορά υπάρχει και αυτό φαίνεται από την αύξηση της ζήτησης ακινήτων όπως αποθήκες και εργοστάσια, τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επενδυτές», συμπλήρωσε.

Επίσης εξήγησε ότι η τεχνογνωσία που έχει η Ελλάδα για την εξυγίανση επενδύσεων είναι μεγάλη, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Ο κ. Θόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος Quest Holdings τόνισε στη δική του τοποθέτηση ότι η χώρα μας έχει βελτιώσει διεθνώς το όνομά της στον τομέα των επενδύσεων και αν υπάρχει σταθερότητα και ένα ξεκάθαρο περιβάλλον με πολιτική σταθερότητα, οι προοπτικές είναι εξαιρετικές.

Η χώρα μας έχει πολλά διαθέσιμα εργαλεία χρηματοδότησης, όμως πολλές επιχειρήσεις εξακολουθούν να μην ρισκάρουν. «Για να μεγαλώσει όμως μία επιχείρηση πρέπει να έχει εξωστρέφεια, να τολμά», συμπλήρωσε.

Ο κ. Γιώργος Μυλωνάς, Πρόεδρος και ΔΣ ALUMIL Α.Ε. είπε ότι η εταιρία του μετά από μία δύσκολη περίοδο αναδιάρθρωσης είναι στις πέντε πρώτες επενδύσεις στον χώρο της. Από την εμπειρία του σημείωσε ότι ακόμη υπάρχει δυσκολία χρηματοδότησης από τις τράπεζες, και αυτό είναι ακόμη μία παθογένεια της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχει μία εμφανέστατη δυναμική της ελληνικής αγοράς και μία αισιοδοξία για τις επενδύσεις της χώρας στο μέλλον.

Ο κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, Country Managing Partner ΕΥ μίλησε για τα παρεχόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία. Όπως σημείωσε τα εργαλεία δεν είναι μόνο το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ΕΣΠΑ, αλλά ότι υπάρχουν και το εργαλείο της άμεσης Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, στο οποίο εταιρίες που θέλουν να επενδύσουν στην καινοτομία, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην ενεργειακή μετάβαση, μπορούν να χρησιμοποιήσουν. «Τα κριτήρια χρηματοδότησης είναι αυστηρά, ωστόσο πρέπει οι ελληνικές επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία».

Μιλώντας για τις εταιρίες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, τόνισε ότι αν υπάρξει μέριμνα να βοηθηθούν και αυτές ώστε να εξυγιανθούν, αυτό θα βοηθήσει αισθητά την ελληνική οικονομία.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΗ: Ορίζοντας δεκαετίας για επενδύσεις σε Ελλάδα και Βαλκάνια