• Business

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πρωτοκαθεδρία στο ανεκτέλεστο έργων – Τριπλασίασε τα έσοδα και διπλασίασε τα EBITDA

    Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)

    Γιώργος Περιστέρης, CEO ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ


    Την ανοδική πορεία του διατηρώντας την πρωτοκαθεδρία στον τομέα του ανεκτέλεστου έργων διατηρεί για ακόμα μία χρονιά ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο οποίος καταγράφει τριπλασιασμό των εσόδων του για τη χρονιά που μας πέρασε και διπλασιασμό της λειτουργικής του κερδοφορίας.

    Πιο συγκεκριμένα, τα συνολικά έσοδα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπως καταγράφονται στα οικονομικά αποτελέσματα του 2022 διαμορφώθηκαν στα 3,9 δισ. ευρώ έναντι 1,1 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση άνω του 250%, ενώ τα προσαρμοσμένα EBITDA αυξήθηκαν κατά 104% καθώς από τα 323,5 για το 2021 ανήλθαν στα 661,8 για τη χρονιά που μας πέρασε.

    Επιπλέον οι μέτοχοι θα έχουν λαμβάνειν περισσότερα έσοδα για τα μη λειτουργικά αποτελέσματα καθώς αυτά ξεπερνούν τα 174 εκατ. ευρώ όταν το 2021 είχαν διαμορφωθεί μόλις στα 33,1 εκατ. ευρώ και ο Όμιλος θα αυξήσει το μέρισμα που θα αποδώσει για τη χρήση του 2022 στα 0,2 ευρώ ανά μετοχή.

    Όσον αφορά το ανεκτέλεστο έργων η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πρωταγωνιστεί και διατηρεί την πρώτη θέση μεταξύ των υπόλοιπων κατασκευαστικών Ομίλων καθώς το backlog της (υπογεγραμμένα και προς υπογραφής έργα) ανέρχονται στα 5,3 δισ. ευρώ, ενώ το 2021 ανήλθαν στα 4,9 δισ. ευρώ. Σε αυτά σημαντικό ρόλο διαδαρματίζουν τα έργα στον τομέα της ενέργειας (Μονάδας Αποθήκευσης Ενέργειας με την τεχνολογία της Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, νέα Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο Φυσικό Αέριο στην Κομοτηνή), οι υποδομές (Καστέλι, ΒΟΑΚ, Καζίνο Ελληνικού, Εγνατία Οδός) και ο Όμιλος έχει και περαιτέρω βλέψεις για την επικράτηση σε νέα έργα καθώς διεκδικεί σημαντικές παραχωρήσεις όπως η Αττική Οδός, το Χανιά-Ηράκλειο του ΒΟΑΚ, την υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος και τον αερολιμένα Καλαμάτας.

    Πως διαμορφώθηκαν τα έσοδα και η λειτουργική κερδοφορία

    Τη μερίδα του λέοντος μεταξύ των δραστηριοτήτων του Ομίλου όσον αφορά τα συνολικά έσοδα για το 2022 λαμβάνει η παραγωγή και εμπορία ενέργειας (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο), καθώς τα έσοδα των πωλήσεων διαμορφώθηκαν στα 2,8 δισ. ευρώ έναντι 477 εκατ. ευρώ για το 2021 βασιζόμενα στην αύξηση της παραγωγής ΑΠΕ και την λήρους ενοποίησης των εταιρειών ΗΡΩΝ ΙΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ και ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

    Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν οι  κατασκευές με έσοδα 1,02 δισ. ευρώ και αύξηση 100% συγκριτικά με το 2021, ενώ αυξητικά κινήθηκαν και οι παραχωρήσεις με έσοδα 202 εκατ. ευρώ το 2021 έναντι 173 εκατ. το 2021.

    Όσον αφορά τη λειτουργική κερδοφορία η ενέργεια διατηρεί την πρωτοκαθεδρία της, καθώς το το προσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε  80,6 εκατ. ευρώ έναντι 52,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021, ενώ μεταξύ υπάρχει αντιστροφή μεταξύ των κατασκευών και των παραχωρήσεων.

    Αναλυτικότερα, στη δεύτερη θέσης της απόδοσης του EBITDA  βρίσκονται οι παραχωρήσεις με το ποσό των 111,7 εκατ. ευρώ, ενώ οι κατασκευές ξεπερνούν τα 80 εκατ. ευρώ.

    Απόδοση ανά τομέα δραστηριότητας

    Σχετικά με την ενέργεια η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μόνο από τις ΑΠΕ ανέρχεται στα 905 MW και έχουν τεθεί σε λειτουργία έργα 2,0 GW, ενώ η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ για το 2022 βαίνει αυξανόμενη κατά 5,4% σε ετήσια βάση.

    Στις παραχωρήσεις παρατηρείται  ετήσια αύξηση κατά 16,2% στις διελεύσεις στους αυτοκινητόδρομους που διαχειρίζεται ο Όμιλος (Νέα Οδός και Κεντρική Οδός) και σημειώνεται ότι τα επίπεδα κυκλοφορίας πλέον έχουν ξεπεράσει τα αντίστοιχα του 2019 (+4,2%).

    Για τις κατασκευές δε χρειάζεται να ειπωθούν και πολλά καθώς η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει επιτύχει την αύξηση της αξίας των υπογεγραμμένων έργων στα 2,9 δισ. ευρώ από τα 2,5 δισ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί στα τέλη του 2021. Σχετικά με τα προς υπογραφή έργα αυτά ανέρχονται πλέον στα 2,4 δισ. ευρώ. Τονίζεται, δε, ότι όσον αφορά τα περιθώρια κέρδους από τις κατασκευές αυτά παραμένουν ικανοποιητικά καθώς το χαρτοφυλάκιο των έργων είναι διαφοροποιημένο και η διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παραμένει προσηλωμένη στη πειθαρχημένη εκτέλεση των προϋπολογισμών των έργων.

    Διαβάστε επίσης

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα 3,9 δισ. ευρώ τα συνολικά έσοδα για το 2022 – Στα 661 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα EBITDA – Επιστροφή κεφαλαίου €0,2/μετοχή

    ΟΠΑΠ: Στις 27 Ιουνίου η καταβολή του μερίσματος – Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών

    Cenergy: Η Fulgor υπέγραψε σύμβαση χρηματοδότησης 88 εκατ. ευρώ με την EBRD



    ΣΧΟΛΙΑ