Το «πράσινο φως» έδωσε η Κομισιόν για να προχωρήσουν οι διαδικασίες της σύμβασης παραχώρησης για το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι,  που έχει κερδίσει η κοινοπραξία «Ariadne Airport Group», με επικεφαλής την ΤΕΡΝΑ με ποσοστό συμμετοχής 90% και την Ινδική GMR, η οποία ελέγχει το 10%. Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενέκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, τον φάκελο που αφορά τη σύμβαση παραχώρησης για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του νέου αερολιμένα, που θα είναι και το μοναδικό νέο αεροδρόμιο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη για την επόμενη 20ετία.

Οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν μέσα στο φθινόπωρο ενώ πριν από αυτό απαιτείται και η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου προς το οποίο οδεύει πλέον η σύμβαση παραχώρησης. Στο υπουργείο Υποδομών εκτιμούν πως μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενους έτους μπορούν να ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες.

Ετσι μετά την ανάδειξη στα τέλη Μαΐου του 2017 της κοινοπραξίας Ariadne Airport Group, του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ινδική GMR σε προσωρινό ανάδοχο, φαίνεται πως ο διαγωνισμός μπαίνει τελικά σε τροχιά ολοκλήρωσης. Μετά την έγκριση του φακέλου από τις ευρωπαϊκές αρχές, που στις συμβάσεις παραχώρησης ελέγχουν για το ενδεχόμενο παράνομης κρατικής ενίσχυσης, θα ακολουθήσει η οριστικοποίηση της σύμβασης και η έγκρισή της από το Ελεγκτικό Συνέδριο και φυσικά η κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων.

Για την κατασκευή του αεροδρομίου ο προσωρινός ανάδοχος είχε υποβάλλει προσφορά ύψους 480 εκ. ευρώ, αισθητά χαμηλότερη από τις προβλέψεις του υπουργείου που έκαναν λόγο για 850 εκ. ευρώ. Στο έργο θα διατηρήσει ενισχυμένη συμμετοχή και το δημόσιο, η οποία υπολογίζεται σε 46% μεσω δανείου που θα συνάψει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου υπολογίζεται σε 180 εκ. ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης έχει ορισθεί σε 37 χρόνια, εκ των οποίων τα πέντε εκτιμάται ότι θα είναι η κατασκευαστική περίοδος.

Εν τω μεταξύ, η διαδικασία των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων έχει ήδη ξεκινήσει, προκαλώντας φυσικά αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Πρόκειται για τη νέα διαδικασία που ακολουθείται βάσει του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης διαθεσιμότητα του χώρου για την εκτέλεση του έργου πριν από την έναρξη της Περιόδου Παραχώρησης και πρόδρομες αρχαιολογικές εργασίες.