ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τη ΔΕΗ έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα ομόλογα αειφορίας στην ελληνική αγορά και όλα δείχνουν πως αποτελούν μια τάση, που θα ακολουθήσουν και άλλες εισηγμένες μέσα στο 2022.
Μετά τα πράσινα ομόλογα, που αφορούν εκδόσεις με στόχο τη χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων, πλέον οι εισηγμένες στρέφονται στα ομόλογα αειφορίας, δηλαδή σε ομόλογα με συγκεκριμένες δεσμεύσεις βιωσιμότητας που υποχρεούνται να τηρήσουν.
Τα Sustainability Linked Bonds (ομόλογα συνδεδεμένα με ρήτρα αειφορίας) είναι ομόλογα, των οποίων τα οικονομικά ή/και διαρθρωτικά χαρακτηριστικά μπορεί να μεταβληθούν ανάλογα με το εάν ο εκδότης επιτυγχάνει προκαθορισμένους στόχους αειφορίας/ESG. Είναι επομένως χρηματοδοτικά μέσα που συνδέονται με τις μελλοντικές επιδόσεις του εκάστοτε εκδότη.
Εκδίδοντας ομόλογα αειφορίας, οι εταιρείες όχι μόνο αποκτούν πρόσβαση στη μεγάλη δεξαμενή κεφαλαίων ESG αλλά αυξάνουν την ανταγωνιστικότητά τους σε μια αγορά που εισρέουν όλο και περισσότεροι και ταυτόχρονα αναδεικνύουν τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τις περιβαλλοντικές τους δεσμεύσεις.
Όμως όσο αυξάνονται τα κεφάλαια ESG, αυξάνονται και οι επιχειρήσεις που ισχυρίζονται ότι πληρούν κριτήρια βιωσιμότητας.
Η επενδυτική κοινότητα, προκειμένου να αποφύγει περιπτώσεις greeenwashing, ανεβάζει τον πήχη των απαιτήσεων όταν αξιολογεί τις επιδόσεις βιωσιμότητας των εταιρειών και έτσι και περισσότερες επιχειρήσεις συνειδητοποιούν τη σημασία των αυστηρών μετρήσεων και της θέσπισης ουσιαστικών δεικτών για τη δραστηριότητά τους, προκειμένου να ξεχωρίσουν.
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ : Θα μειώσει κατά 25% την ένταση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το τέλος του 2025
Το ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι το πρώτο στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και να είναι συνδεδεμένο με ρήτρα αειφορίας.
ΔΕΗ: Ρήτρα μείωσης εκπομπών C02 κατά 40% μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε τη σύμβαση για την έκδοση νέου κοινού ομολογιακού δανείου, έως €300 εκατ. με την μορφή ανακυκλούμενης πίστωσης, χωρίς εξασφαλίσεις, με Αρχικούς Ομολογιούχους, Συντονιστές και Συνδιοργανωτές τις Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ως εκπρόσωποι των ομολογιούχων και Πληρεξούσιο Καταβολών.
Το δάνειο υπογράφηκε 15 Δεκεμβρίου 2021 και θα χρησιμοποιηθεί για γενικούς επιχειρηματικούς σκοπούς και θα έχει διάρκεια 3 έτη, η οποία δύναται να παραταθεί κατά επιπλέον 2 έτη.
Η εν λόγω έκδοση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και ρήτρα μείωσης εκπομπών C02 κατά 40% μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 με έτος βάσης το 2019, στο πλαίσιο ευθυγράμμισης της χρηματοδοτικής πολιτικής της ΔΕΗΔΕΗ με την συνολική της στρατηγική για το περιβάλλον και για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Η τάση: Όλο και περισσότερες και πιο αυστηρές δεσμεύσεις
Οι δεσμεύσεις των ομολόγων αειφορίας αυξάνουν την αξιοπιστία τους και μελλοντικά θα στηρίζονται στην επιλογή ενός ή περισσοτέρων δεσμεύσεων. Όσο πιο πολλές, αξιόπιστες και μετρήσιμες είναι οι δεσμεύσεις βάσει των οποίων υπολογίζεται η αειφορική επίδοση του εκδότη, τόσο υψηλότερα ανεβαίνει ο πήχης της αξιοπιστίας του. Κατά κύριο λόγο, οι δεσμεύσεις θα πρέπει να είναι ουσιαστικές (material) στο πλαίσιο της στρατηγικής βιωσιμότητας και της επιχειρηματικής στρατηγικής του εκδότη, να αντιμετωπίζουν τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές ή/και σχετικές με τη διακυβέρνηση προκλήσεις που αφορούν τον κλάδου δραστηριοποίησής του, και να βρίσκονται υπό τον έλεγχο και την παρακολούθηση της διοίκησης.
Οι Δεσμεύσεις Αειφορίας θα πρέπει:
• να είναι συναφείς με τη συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα του εκδότη, να έχουν κεντρικό χαρακτήρα και να είναι ουσιαστικοί στο πλαίσιο αυτής, και να έχουν υψηλή στρατηγική σημασία για τις τρέχουσες ή/και μελλοντικές του δραστηριότητες·
• να μπορούν να μετρηθούν ή να υπολογιστούν ποσοτικά, βάσει μιας σταθερής μεθοδολογίας·
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»