ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Καραμολέγκος: Επενδυτικό πλάνο 18 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από Εθνική Τράπεζα και Ταμείο Ανάκαμψης
Στο διάστημα που μεσολάβησε από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου έως και την τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, τα δύο αδέλφια χώρισαν τα μετοχικά και διοικητικά τσανάκια τους. Για την ακρίβεια ο 63χρονος Μανώλης Καραμολέγκος εξαγόρασε το ποσοστό της κατά τέσσερα χρόνια μικρότερης αδελφής του, Μαρίας, που είχε ήδη απομακρυνθεί από το διοικητικό της πόστο στην εταιρεία.
Μια εταιρεία με ισχυρό brand, με ηγετική θέση στην αγορά του συσκευασμένου-τυποποιημένου ψωμιού και με τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία στα 29,3 εκατ. ευρώ. Έχοντας ενισχυθεί κατά 40% στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς.
Εκ των πραγμάτων, παραμένουν άγνωστα τα ακριβή αίτια και οι πραγματικές αφορμές, που μπορεί να πυροδότησαν τις φυγόκεντρες δυνάμεις, από τον οικογενειακό κύκλο. Επισήμως, δεν βρήκε το παραμικρό προς τα έξω για το «διχαστικό σύνδρομο» ανάμεσα στα δύο αδέλφια, με καταγωγή από τη Σαντορίνη.
Παρά ταύτα η εκπεμπόμενη αίσθηση ήταν πως επρόκειτο για μια μάλλον τυπική κατάληξη μιας «σοβούσας δυσαρμονίας σχέσεων». Κάτι σαν «κοινό μυστικό» για ορισμένους που έτυχε να είναι πιο κοντά στα γεγονότα.
Άλλωστε, τέτοιου είδους εσωτερικοί τριγμοί απαντώνται συχνά πυκνά και στις επιχειρηματικές οικογένειες, όπου ενίοτε σπάνε οι κρίκοι ανάμεσα στα εξ αίματος συνδεδεμένα μέλη.
Ωστόσο, οι συγγενικοί δεσμοί έχουν εκ φύσεως ενσωματωμένη την παροιμιώδη δύναμη, που είναι ικανή να καταπραΰνει τις αντιθέσεις, ακόμη κι εκεί που δεν διαφαίνεται να υπάρχουν άλλα περιθώρια σύγκλισης: Το αίμα νερό δε γίνεται κι άμα γενεί δεν πίνεται…
Ξανά στην εκτελεστική θέση μέλους της αρτοβιομηχανίας
Τουλάχιστον σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν οι εξελίξεις ανάμεσα στους αδελφούς Καραμολέγκου. Καθώς αρκετά γρήγορα φάνηκε να γεφυρώθηκε το χάσμα. Με πρώτο και εξόχως χαρακτηριστικό βήμα, την επιστροφή της Μαρίας Καραμολέγκου στα διοικητικά της αρτοβιομηχανίας.
Αυτό συνέβη την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου όταν και τοποθετήθηκε στη θέση εκτελεστικού μέλος στο ΔΣ της εταιρίας, στην οποία ο αδελφός της Μανώλης είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Μαρία Καραμολέγκου παραχωρήθηκε και ξεχωριστό γραφείο, στις νέες εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Κορωπί. Ξεκάθαρη πιστοποίηση κι αυτή ότι αποκτά εκ νέου ενεργό ρόλο πλάι στον αδελφό της, που έχει τα μετοχικά και διοικητικά ηνία της εισηγμένης. Χωρίς και σε αυτήν την περίπτωση να είναι γνωστό το τι μεσολάβησε και διαλύθηκαν τα σύννεφα στις σχέσεις τους.
Επί σειρά ετών η Μαρία Καραμολέγκου ήταν Αντιπρόεδρος, με εκτελεστικές αρμοδιότητες, στην εταιρεία. Συνυπέγραψε δε, για τελευταία φορά, τις οικονομικές καταστάσεις που αφορούσαν το πρώτο 6μηνο του 2019. Έκτοτε, δεν είχε άλλη… ορατή ανάμειξη στα των ισολογισμών.
Στην ανασύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου που προέκυψε μετά από την τακτική γενική συνέλευση του περασμένου Μαΐου άλλαξε πόστο. Και από Αντιπρόεδρος «υποχώρησε» σε θέση εκτελεστικού μέλους. Όπου όμως δεν έμελλε να παραμείνει για πολύ.
Στην έκτακτη γενική συνέλευση του περασμένου Αυγούστου, αν και ήταν ανάμεσα στα συνολικά 8 μέλη του ΔΣ (6 παλαιά και 2 νέα) που προτάθηκαν για εκλογή, εν τέλει το όνομά της χάθηκε… Χωρίς να γίνουν γνωστά τα πώς και τα γιατί της…βουβής «αποκαθήλωσής» της από το διοικητικό επιτελείο της εταιρείας.
Στις 22 Οκτωβρίου η Μαρία Καραμολέγκου πούλησε το 20,17% της συμμετοχής στην εισηγμένη. Σπαστό σε δύο «πακέτα», που αγοράστηκαν από τον αδελφό της, έναντι συνολικού τιμήματος 4,8 εκατ. ευρώ. Με τη μεταβίβαση να γίνεται στα 2,5 ευρώ ανά μετοχή, η οποία βρίσκεται τώρα στα 3,08 ευρώ. Δηλαδή 23,2% ψηλότερα.
Πλέον ο Μανώλης Καραμολέγκος, έχοντας πάρει πριν από ένα χρόνο το 9,5% της εταιρείας που ήταν στο χαρτοφυλάκιο του επιχειρηματία-επενδυτή Σταύρο Νένδου (με τίμημα 2,266 εκατ. ευρώ ή 2,44 ευρώ ανά μετοχή) έφτασε και με την εξαγορά του ποσοστού της αδελφής του, να κατέχει το 84,37% της εισηγμένης. Το μεν 64,30% το έχει ο ίδιος ως φυσικό πρόσωπο, ενώ το υπόλοιπο 20,17% είναι σε μονοπρόσωπη εταιρεία του.
Στην αρτοβιομηχανία υπάρχει ακόμη ένα ποσοστό 7,27% που κατέχεται εδώ και πολλά χρόνια από την εταιρεία Holdway Limited. Τα γραφεία της οποίας βρίσκονται στη Λεμεσό της Κύπρου, στον 4ο όροφο κτηρίου επί της οδού Κρήτης 32. Ακριβώς στην ίδια αυτή διεύθυνση και στον ίδιο όροφο, εδρεύει και η εταιρεία Antire Projects Limited, από την οποία και προήλθε το δεύτερο «πακέτο» πώλησης (του 3%) των μετοχών της Μαρίας Καραμολέγκου…
Τα ανοικτά μέτωπα των εξελίξεων της «επόμενης μέρας»
Με τα δεδομένα αυτά είναι σφόδρα πιθανό-αλλά όχι βέβαιο- ότι η εξωχώρια εταιρεία που έχει το 7,27%, να λειτουργεί δορυφορικά για τα συμφέροντα του ενός ή και των δύο αδελφών.
Στην περίπτωση αυτή μπορεί να θεωρείται «κλειδωμένο» το ενδεχόμενο εξόδου της αρτοβιομηχανίας από το χρηματιστήριο, το οποίο απαιτεί το «πράσινο φως» από τουλάχιστον το 90% των μετόχων. Επί του παρόντος όμως ο Μανώλης Καραμολέγκος δεν έχει αφήσει να εννοηθεί καμία τέτοια σκέψη.
Το γεγονός όμως ότι έχει συγκεντρώσει τόσο υψηλά ποσοστά συμμετοχής (έχοντας διαθέσει προσωπική ρευστότητα 7,1 εκατ. ευρώ περίπου) ανοίγει συζητήσεις στην αγορά για ένα δυνητικό deal εξαγοράς της εταιρείας. Ειδικά μάλιστα σε μια τρέχουσα συγκυρία που ευνοεί τέτοιου είδους κινήσεις στον ευρύτερο τομέα των τροφίμων, από ξένους «παίκτες».
Κατά καιρούς ο Μανώλης Καραμολέγκος φέρεται να έχει δεχτεί αντίστοιχες κρούσεις, για τις οποίες δεν έδωσε συνέχεια. Αν και στις επιχειρήσεις το «ποτέ μη λες ποτέ» είναι μια συνηθισμένη επωδός, η αρτοβιομηχανία υλοποιεί με συγκροτημένη στρατηγική επιλογή, το πλάνο της αυτόνομης αναπτυξιακής πορεία της.
Πρόσφατα μάλιστα τέθηκε σε λειτουργία η νέα γραμμή παραγωγής, όπως επίσης και το υπερσύγχρονο κτίριο αποθήκευσης και διανομής ,στο Κορωπί. Το οποίο και απορρόφησε επενδυτικά κεφάλαια 27,3 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας τη δυναμική της εταιρείας.
Στο εφετινό 9μηνο, ο ομιλικός κύκλος εργασιών της «Καραμολέγκος» άγγιξε τα 78,5 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 10%. Ενισχυμένη κατά περίπου 6,2% ήταν και η λειτουργική κερδοφορία, που διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 10,4 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα, αναλήφθηκαν μακροπρόθεσμα δάνεια 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15 εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή(δανειακών) οφειλών. Μειώνοντας ισόποσα τα 85,5 εκατ. ευρώ του δανεισμού, που ήταν στα τέλη του 9μηνου.
Κατά τα άλλα και μέχρι και τον περασμένο Ιούλιο, η αρτοβιομηχανία είχε εξασφαλίσει σταθερές τιμές στα ενεργειακά της κόστη. Από εκεί και πέρα όμως οι τιμές αυξήθηκαν κατά 25% στο επόμενο δίμηνο, συνεχίζοντας και στη συνέχεια το ανοδικό τους «κρεσέντο». Την ίδια στιγμή, οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών (όπως τα άλευρα και τα έλαια) επιδρούν και στην αύξηση του κόστους παραγωγής.
Μένει να αποδειχθεί το πώς ο εργασιομανής Μανώλης Καραμολέγκος, που έχει βάλει την προσωπική «υπογραφή» στην πορεία της αρτοβιομηχανίας, θα διαχειριστεί τις προκλήσεις της «επόμενης μέρας». Έχοντας αποκαταστήσει τη χημεία των σχέσεων με την αδελφή του, που τον συνδράμει και πάλι.
Διαβάστε επίσης
Καραμολέγκος: Η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου
Καραμολέγκος: «Παραμένουμε στο Χρηματιστήριο, ανοιχτοί σε συζητήσεις με funds» – Τι είπε για πρώτες ύλες και Τσατσαρωνάκη
Καραμολέγκος: Στα 63,334 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών στο εννεάμηνο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο
- O Σαμαράς, οι μετοχές, το ΜΜ και ο Ηλιάδης, ο «Τρελαντώνης» και οι 6, η BSB στο ΧΑ, ο Κούστας και η ηθοποιός της βιντεοκασέτας, η απαίτηση του pirouetter, τι λέει η EDISON για τα media και η συγκίνηση του Χατζηδάκη
- Έξι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ρευστότητα 2, 5 δισ. δολάρια και πέντε εξασφαλισμένα έσοδα 14,65 δισ. δολάρια!