• Business

    Γαβριήλ Χαλεπλής (Betshop) στο mononews: Προσπαθούμε να πληρωθούν άμεσα οι παίκτες

    Γαβριήλ Χαλεπλής, ιδιοκτήτης Betshop


    “Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να απελευθερωθούν τα χρήματα των παικτών της Betshop, που δεσμεύτηκαν με την  κατάσχεση του τραπεζικού λογαριασμού εξυπηρέτησης πελατών μας από τις φορολογικές αρχές. Δεν περιμέναμε ότι θα κατασχεθεί λογαριασμός παικτών, τη στιγμή που η φορολογική διαφορά δεν έχει τελεσιδικήσει”, δηλώνει ο Γαβριήλ Χαλεπλής μέτοχος της εταιρείας Betshop, ή«B2B Gaming Services (Malta) Limited», στο mononews.gr.

    Για το ίδιο θέμα ο Δημήτρης Ντζανάτος Πρόεδρος της Επιτροπής Παιγνίων, τονίζει, ότι είναι σε επικοινωνία με την εταιρεία για να βρεθεί φόρμουλα να πάρουν οι παίκτες τα χρήματά τους. “Έχουμε ζητήσει από την Betshop να μας ενημερώσουν για τα ποσά των παικτών που δεσμεύτηκαν. Αν είναι μέχρι 500.000 ευρώ θα τα δώσουμε εμείς από την ισόποση εγγυητική που κρατάμε από την εταιρεία, για τέτοιες περιπτώσεις. Αν είναι περισσότερα, αφού ενημερωθώ  από το νομικό τμήμα της ΕΕΕΠ θα επικοινωνήσω με την ΑΑΔΕ για να βρούμε τρόπο να απελευθερωθούν τα χρήματα των παικτών. Αυτό που προκύπτει, από την ιστορία αυτή, είναι ότι πρέπει οι λογαριασμοί παικτών να είναι ακατάσχετοι, γιατί αυτά τα ποσά δεν ανήκουν στην εταιρεία”.

    Ο κ. Γαβριήλ Χαλεπλής  σημειώνει από την πλευρά του, ότι η υπόθεση βρίσκεται στο ΣτΕ και έχει γίνει η εκδίκασή της από το Δεκέμβριο του 2022, ωστόσο ακόμη δεν έχει βγει η απόφαση. “Έχουν δεσμευθεί λογαριασμοί της εταιρείας ύψος 8 εκ. ευρώ και δεν περιμέναμε ότι θα δέσμευαν και στο λογαριασμό των πελατών, ενώ η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει ακόμη. Εφόσον βγει η απόφαση αρνητική για την εταιρεία, οι διευθυντές της εταιρείας στη Μάλτα έχουν πρόθεση να αποπληρώσουν το πρόστιμο ώστε να μην υπάρχει φορολογική εκκρεμότητα”, είπε ο κ. Χαλεπλής.

    Το χρονικό της φορολογικής οφειλής

    Το πρόβλημα για τη Betshop, προέκυψε όταν η φορολογική αρχή προχώρησε στην κατάσχεση του λογαριασμού παικτών, προχθές, λόγω της μη καταβολής του προστίμου των 25 εκ. ευρώ που της είχε καταλογιστεί στο παρελθόν. Η αντιδικία της εταιρείας με τις ελληνικές φορολογικές Αρχές ξεκινά από έλεγχο που έγινε το 2016, σε χρόνο δηλαδή πριν η Β2Β αδειοδοτηθεί από την ΕΕΕΠ.

    Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία αμφισβήτησε το πρόστιμο δικαστικά, κέρδισε το πρώτο δικαστήριο και μαζί την αναστολή πληρωμής του προστίμου, έχασε όμως το Εφετείο και δεν έχει από τότε αναστολή πληρωμής, δηλαδή έπρεπε να καταβάλει το πρόστιμο. Η εταιρεία το   2022  έκανε αίτηση αναίρεσης στο ΣτΕ και εκδικάστηκε η υπόθεση το Δεκέμβριο του 2022.

    Καθώς όμως δεν είχε φορολογική ενημερότητα, στις 30 Οκτωβρίου 2023 η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) ανακοίνωσε την απόφασή της να επιβάλει πρόστιμο 500.000 ευρώ στην εταιρεία «B2B Gaming Services (Malta) Limited». Η  εταιρεία προσέφυγε δικαστικά, αμφισβητώντας το πρόστιμο.
    Από το αιτιολογικό της απόφασης της Επιτροπής Παιγνίων διαπιστώνεται ότι .
    Στην συνεδρίαση της Επιτροπής στις 30.10.2023, λόγω του ότι η εταιρεία Β2Β δεν διέθετε φορολογική ενημερότητα επειδή βρίσκεται σε δικαστική εκκρεμότητα φορολογικής αντιδικίας με το Δημόσιο για φορολογικό έλεγχο που ανατρέχει στο έτος 2016, επιβλήθηκε πρόστιμο 500.000 ευρώ και κλήθηκε η εταιρεία να προσκομίσει φορολογική ενημερότητα, μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2023.

    Σημειώνεται ότι η μη ύπαρξη φορολογικής ενημερότητας παρέχει τη διακριτική ευχέρεια στην ΕΕΕΠ, ακόμα και να άρει την άδεια του Παρόχου. Ωστόσο, όπως είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιγνίων στο mononews.gr “επιλέξαμε να μην πάρουμε την άδειά τους, καθώς  η υπόθεση εκκρεμεί στο ΣτΕ. Αν κερδίσουν το ΣτΕ και στο μεταξύ εμείς τους είχαμε πάρει την άδεια θα μπορούσαν να ζητούν αποζημιώσεις από την Επιτροπή παιγνίων”, τόνισε.

    Η πορεία της  Betshop, B2B Gaming Services Limited

    Η ιδιοκτήτρια εταιρεία της Betshop, B2B Gaming Services Limited, λειτουργεί από το 1997. Ιδρυτής της είναι ο Γαβριήλ Χαλεπλής,Μηχανολόγος Μηχανικός (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αθήνα 1985-1990) ελληνικής καταγωγής με διεθνή επιχειρηματική δράση  (Η.Β., Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Ρουμανία, Νότια Αφρική, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ελλάδα).

     Ξεκίνησε από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1997.  Μία δεκαετία αργότερα, η Betshop είχε μπει στο χρηματιστήριο του Λονδίνου – δεν είναι πια-. Ταυτόχρονα, είχε ξεκινήσει και η επέκταση σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα, δραστηριοποιήθηκε σε Γερμανία, Ρουμανία και Κύπρο. Το 2007 απέκτησε την ισχυρή άδεια της Μάλτας, όπου και βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της. Στην Ελλάδα η Betshop  έχει μια άδεια για το αθλητικό στοίχημα και μια για το διαδικτυακό καζίνο.

    Διαβάστε επίσης

    Betshop: Αναστέλλει τη λειτουργία της λόγω καταχρηστικής κατάσχεσης λογαριασμού εξυπηρέτησης πελατών

    Scope: Σήμα για νέα αναβάθμιση της Ελλάδας – Επιβεβαίωσε το BBB-, αναβάθμισε σε «θετικό» το outlook

    Πηγές Eurobank: Γιατί θεωρεί δίκαιο και εύλογο το τίμημα της Δημόσιας Πρότασης για την Ελληνική Τράπεζα



    ΣΧΟΛΙΑ