ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αυτά αναφέρει σχετική έρευνα της Gartner, σύμφωνα με την οποία οι παγκόσμιες δαπάνες για τεχνολογία αναμένεται να ανέλθουν σε $4,6 τρισ. το 2023 καθώς η ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας το 2023 αναμένεται να είναι ισχυρή. Από αυτές τα 216 δισ. δολάρια θα αφορούν το cloud που αυξάνει κάθε χρόνο το μερίδιό του στις δαπάνες τεχνολογίας των επιχειρήσεων.
Με την ψηφιοποίηση να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο, οι επιχειρήσεις επισπεύδουν τις κινήσεις τους, που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Την τάση αυτή επιβεβαιώνει η αναμενόμενη – τόσο για φέτος, όσο και το επόμενο έτος – αύξηση των δαπανών για υπηρεσίες Πληροφορικής. Έτσι η ανάγκη επενδύσεων στην τεχνολογία και την πληροφορική, παρά την οικονομική αβεβαιότητα και τις πληθωριστικές πιέσεις, παραμένει υψηλή.
Οι δαπάνες σε data centers θα διατηρήσουν το θετικό τους πρόσημο, όμως γίνεται όλο και πιο εμφανής γίνεται η μετατόπιση των δαπανών προς το cloud. Αυτό υποδηλώνει η αύξηση των δαπανών λογισμικού με ισχυρές αυξήσεις κατά 14,8% και 11,3%, το 2022 και το 2023 αντίστοιχα, με την αξία της αγοράς να κινείται στα επίπεδα των $732 δισ. φέτος και των $735 δισ. το 2023.
Η αγορά των υπηρεσιών ΙΤ εκτιμάται ότι θα “τρέξει” με ρυθμό ανάπτυξης 12,8% το 2022 για να ξεπεράσει το $1,2 τρισ. Για το 2023, το πρόσημο θα είναι θετικό κατά 7,9%, εκτίμηση που τοποθετεί την αξία της αγοράς υπηρεσιών ΙΤ στο $1,3 τρισ.
“Σε μια οικονομία με πτώση ή επιδείνωση, είναι αναμενόμενη η μείωση του λειτουργικού κόστους, συμπεριλαμβανομένου του κόστους πληροφορικής. Ωστόσο, η πλειονότητα των οικονομικών διευθυντών, παγκοσμίως, σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες για ψηφιακές τεχνολογίες, ακριβώς σε μια προσπάθεια να επιτύχουν μείωση του κόστους λειτουργίας”, διαπιστώνει η Gartner.
“Οι επιχειρηματικές δαπάνες πληροφορικής είναι ανθεκτικές στην ύφεση, καθώς οι επικεφαλής των εταιρειών, αντί να περικόπτουν τους προϋπολογισμούς για το ΙΤ, αυξάνουν τις δαπάνες για ψηφιακές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες”, σχολιάζει η Gartner.
Πάντως, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η οικονομική αναταραχή θα αλλάξει το πλαίσιο για τις επενδύσεις στην τεχνολογία, αυξάνοντας τις δαπάνες σε ορισμένους τομείς και επιταχύνοντας τις μειώσεις σε άλλους. Ο πληθωρισμός έχει μειώσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών σε όλες σχεδόν τις χώρες παγκοσμίως. Η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί σε σημείο που πολλοί καταναλωτές αναβάλλουν πλέον τις αγορές συσκευών μέχρι το 2023, με αποτέλεσμα οι δαπάνες για συσκευές να μειώνονται κατά 8,4% το 2022 και κατά 0,6% το 2023. Η αξία της αγοράς των συσκευών εκτιμάται στα $806 δισ. το τρέχον έτος και στα $735 δισ. το 2023.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΔΕΣΦΑ: Ενδιαφέρον για τη δέσμευση slots εκφόρτωσης φορτίων LNG στον Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας
- Υπουργικό Συμβούλιο: Όλα όσα συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση
- ΟΑΧΟ: Εκφράζει ανησυχία για τις «μεγάλες ποσότητες» χημικών όπλων στη Συρία
- Ενδομητρίωση: Μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα μιας γυναίκας;