ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αν ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron αποφασίσει να προτείνει έναν υποψήφιο για τη διαδοχή του Mario Draghi ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα έχει να διαλέξει μεταξύ πολλών ονομάτων.
Από τους δέκα πιθανούς διαδόχους που επεσήμαναν οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg, οι τρεις είναι Γάλλοι – περισσότεροι από κάθε άλλη εθνικότητα. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας τηε Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Benoit Coeure και η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde θεωρούνται πιθανοί διεκδικητές όταν ο Draghi αποχωρήσει τον Οκτώβριο του 2019.
Η ισχυρή γαλλική παρουσία αντανακλά το μεγάλο εύρος έμπειρων διοικητών της χώρας, που εν μέρει αποδίδεται στις επίλεκτες grandes ecoles, και αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τον Macron να πείσει τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η Γαλλία αξίζει την προεδρία για δεύτερη φορά. Ο Jean-Claude Trichet ηγείτο του θεσμού από το 2003 ως το 2011.
Απεναντίας, η Γερμανία ποτέ δεν έχει αναλάβει το πόστο, αν και είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, και οι πιθανότητες του προέδρου της Bundesbank, Jens Weidmann, ίσως έχουν μειωθεί, καθώς σύμφωνα με τις ενδείξεις η καγκελάριος Angela Merkel προτιμά να εξασφαλίσει την προεδρία της Κομισιόν για τη χώρα της. Ο Φινλανδός Erkki Liikanen είναι το νέο φαβορί -μία συμβιβαστική επιλογή από μία μικρή χώρα- σε μία απρόβλεπτη κούρσα.
“Είναι σαφώς πιθανό η Γαλλία να τα καταφέρει πάλι”, δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING-Diba AG και πρώην οικονομολόγος της Κομισιόν. “Θα δυσκολευόμουν να σκεφτώ τρία γερμανικά ονόματα. Αυτό παίζουν πάντα οι Γάλλοι με εξαιρετική λεπτότητα”.
Francois Villeroy De Galhau
Ο Villeroy, που ακολουθεί κατά πόδας τον Liikanen στην έρευνα, αποτελεί προϊόν των κορυφαίων σχολών της Γαλλίας, έχοντας πτυχία από τις Ecole Polytechnique και Ecole Nationale d’Administration. Αυτό έφερε τον 59χρονο σε μία καριέρα στον δημόσιο τομέα που μέσα από ανώτερα αξιώματα στο υπουργείο Οικονομικών, με ένα πέρασμα ως επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Dominique Strauss-Kahn, προτού εγκαταλείψει τον δημόσιο τομέα το 2003 και αναδειχθεί σε ανώτερο πόστο στην BNP Paribas SA.
Στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας του 2015, που του δίνει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, έχει παραμείνει στενά στη γραμμή Draghi για την ποσοτική χαλάρωση και επιμένει σε μία πραγματιστική, και όχι ιδεολογική, προσέγγιση.
“Έχει μία αρκετά ουδέτερη θέση, που σημαίνει ότι μπορεί να τους ικανοποιήσει όλους”, δήλωσε ο Xavier Timbeau, διευθυντής του γαλλικού οικονομικού παρατηρητηρίου OFCE. “Δεν τρομάζει κανέναν”
Ο Villeroy ταιριάζει στην παράδοση των προέδρων της ΕΚΤ που έχουν υπάρξει διοικητές κεντρικών τραπεζών. Έχει επίσης ένα στοιχείο που ίσως καθησυχάσει τους Γερμανούς: μιλάει τη γλώσσα τους. Και ναι, είναι μέλος της οικογένειας που ίδρυσε την αυτοκρατορία κεραμικών ειδών Villeroy & Boch AG. Εκπρόσωπος της Τράπεζας της Γαλλίας αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.
Benoit Coeure
Αν η ΕΚΤ μπορούσε να επιλέξει τον επόμενο ηγέτη της, ο Coeure θα ήταν η επιλογή της, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους κεντρικώς τραπεζών της Ευρωζώνης που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Αυτό δείχνει τον σεβασμό που τρέφουν για το 49χρονο μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου οι συνάδελφοί του, μετά από σχεδόν επτά χρόνια στο πλευρό του Draghi για την αντιμετώπιση κρίσεων στην Ευρωζώνη.
Είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό ασήμαντο, αφού η απόφαση θα ληφθεί από τους ηγέτες των κρατών. Μπορούν, αν το επιθυμούν, να ζητήσουν συμβουλές από κεντρικούς τραπεζίτες.
Επίσης απόφοιτος της Ecole Polytechnique, ο Coeure πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στο γαλλικό νομισματοκοπείο προτού ενταχθεί στην ΕΚΤ το 2011.
“Είναι εξαιρετικά ικανός”, είπε ο Laurent Clavel, ανώτερος διεθνής οικονομολόγος της Axa SA, ο οποίος διδάχθηκε από τον Coeure και συνεργάστηκε μαζί του στο νομισματοκοπείο. “Ο τύπος έχει κάτι πραγματικά ξεχωριστό”.
Christine Lagarde
Η Lagarde έχει το μεγαλύτερο προφίλ από τους τρεις και έχει ένα ιστορικό διάσπασης των “γυάλινων ταβανιών”, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας το 2007 και η πρώτη γυναίκα που ηγήθηκε του ΔΝΤ το 2011. Η ΕΚΤ έχει παροτρύνει τις κυβερνήσεις να εντάξουν περισσότερες γυναίκες στο δυναμικό τους.
Η θητεία της ως υπουργού Οικονομικών επέστρεψε για να τη στοιχειώσει το 2016, όταν καταδικάστηκε για αμέλεια γύρω από τους χειρισμούς της για μία αντιδικία πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αν και δεν της επεβλήθη ποινή.
“Είναι έξυπνη και σαφώς θα μπορούσε να είναι υποψήφια για τη θέση”, δήλωσε ο Frederik Ducrozet, ανώτερος οικονομολόγος για την Ευρώπη της Banque Pictet & Cie στη Γενεύη. “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επ’ αυτού”.
Αυτό που λείπει από την 62χρονη είναι η άμεση εμπειρία με τις κεντρικές τράπεζες. Επίσης, αντίθετα με τον Draghi και τον πρώτο πρόεδρο της ΕΚΤ, Wim Duisenberg, δε διαθέτει PhD στα οικονομικά. Ούτε βέβαια και ο Trichet, αλλά και ο Jerome Powell που έγινε πρόεδρος της Fed φέτος χωρίς πτυχίο στα οικονομικά. Όπως και η Lagarde, ξεκίνησε την καριέρα του ως δικηγόρος.
“H κυρία Lagarde παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στο ρόλο της στην ηγεσία του ΔΝΤ κατά τη δεύτερη θητεία της”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Gerry Rice.
Αυτό που εν τέλει μετρά για την προεδρία της ΕΚΤ είναι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ο βαθμός στον οποίο τα κράτη-μέλη είναι πρόθυμα να μοιραστούν τα πολιτικά έπαθλα.
“Είναι απίθανο να είναι πάλι Ιταλός, είναι απίθανο να είναι Ισπανός, γιατί έχουν ήδη τον αντιπρόεδρο Guindos. Αν είναι Ολλανδός ή Φινλανδός, είναι γερμανικό χέρι”, είπε ο Clavel. “Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν Γερμανό πρόεδρο της Κομισιόν και έναν Φινλανδό πρόεδρο της ΕΚΤ. Η Γαλλία έχει πιθανότητες”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο Μητσοτάκη για το Ασφαλιστικό
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η εμπειρία του smartphone στη τηλεόραση. Τα σχέδια των παρόχων
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καταιγιστικές εξελίξεις στη Folli – Έκτακτο Δ.Σ. ζητά η Επιτροπή Ελέγχου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τέλη κυκλοφορίας: Μέχρι 31 Δεκεμβρίου η πληρωμή – Δεν θα δοθεί παράταση δηλώνουν από το υπουργείο Οικονομικών
- Όλγα Κεφαλογιάννη: Νέα χρονιά ρεκόρ το 2024 για τον ελληνικό τουρισμό – Τα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ
- ΑΑΔΕ: Εσωτερική έρευνα για τον εμπλεκόμενο υπάλληλο σε κύκλωμα λαθρεμπορίας ποτών διέταξε ο Πιτσιλής
- Διεθνείς αγορές: Αναταραχή από τις προβλέψεις για αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ το 2025