Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Γαλλία: Συνελήφθη ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής και επικεφαλής του Telegram Πάβελ Ντούροφ

FILE - In this Aug. 1, 2017 file photo, Telegram co-founder Pavel Durov, center, smiles following his meeting with Indonesian Communication and Information Minister Rudiantara in Jakarta, Indonesia. Russia's top court has ruled that the Telegram messaging app can be forced to provide user data to security services. (AP Photo/Tatan Syuflana, File)

Παρέμβαση από τη Μόσχα

Ο ιδρυτής και επικεφαλής της διαδικτυακής πλατφόρμας Telegram, ο Πάβελ Ντούροφ, συνελήφθη χθες Σάββατο το βράδυ στο διεθνές αεροδρόμιο Μπουρζέ, κοντά στο Παρίσι, καθώς εκκρεμούσε ένταλμα σε βάρος του από τη γαλλική δικαιοσύνη στο πλαίσιο έρευνας για διάφορες παραβιάσεις της εφαρμογής που έχει δημιουργήσει, η οποία μεταξύ άλλων επιτρέπει την ανταλλαγή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές του προσκείμενες στην διαδικασία, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες των τηλεοπτικών δικτύων TF1 και LCI.

Συνοδευόμενος από σωματοφύλακα και τη βοηθό του που τον συνοδεύει μόνιμα, ο δισεκατομμυριούχος με διπλή, γαλλική και ρωσική υπηκοότητα, 39 ετών, συνελήφθη στο Μπουρζέ το διάστημα από τις 19:30 ως τις 20:00 (τοπική ώρα· 20:30 ως 21:00 ώρες Ελλάδας), διευκρίνισε μια από τις πηγές.

Σύμφωνα με το TF1 φέρεται να ταξίδευε από το Αζερμπαϊτζάν με ιδιωτικό αεροσκάφος.

Αναμένεται να εμφανιστεί στο δικαστήριο την Κυριακή.

Η γαλλική OFMIN, μια υπηρεσία επιφορτισμένη με την πρόληψη της βίας κατά των ανηλίκων, είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Ντούροφ ως η συντονίστρια υπηρεσία σε προκαταρκτική έρευνα για φερόμενα αδικήματα που περιλαμβάνουν απάτη, διακίνηση ναρκωτικών, διαδικτυακό εκφοβισμό, οργανωμένο έγκλημα και προώθηση της τρομοκρατίας, δήλωσε στο AFP μία από τις πηγές που βρίσκονται κοντά στην υπόθεση.

Θεωρείται ύποπτος γιατί δεν έλαβε μέτρα για τον περιορισμό της εγκληματικής χρήσης της πλατφόρμας του.

«Αρκετά με την ατιμωρησία της Telegram», δήλωσε ένας από τους ερευνητές, προσθέτοντας ότι εξεπλάγησαν που ο Πάβελ Ντούροφ ταξίδεψε στο Παρίσι γνωρίζοντας ότι καταζητείται.

Ιδιαίτερα δημοφιλής πλατφόρμα σε Ουκρανία και Ρωσία

Το Telegram, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη Ρωσία, την Ουκρανία και τις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και κατατάσσεται ως μία από τις σημαντικότερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μετά το Facebook, το YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok και Wechat. Στόχος του είναι να φτάσει τους ένα δισεκατομμύριο χρήστες το επόμενο έτος.

Με έδρα το Ντουμπάι, η Telegram ιδρύθηκε από τον Ντούροφ. Έφυγε από τη Ρωσία το 2014, αφού αρνήθηκε να συμμορφωθεί με κυβερνητικές απαιτήσεις να κλείσει τις κοινότητες της αντιπολίτευσης στο ρωσικό κοινωνικό δίκτυο, VK, το οποίο αργότερα πούλησε.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, το Telegram έχει γίνει η κύρια πηγή αφιλτράριστης και μερικές φορές παραπλανητικής πληροφόρησης και από τις δύο πλευρές σχετικά με τον πόλεμο και την πολιτική που περιβάλλει τη σύγκρουση.

Η πλατφόρμα έχει γίνει το προτιμώμενο μέσο επικοινωνίας τόσο για τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τους αξιωματούχους του, όσο και για το Κρεμλίνο και τη ρωσική κυβέρνηση, που τη χρησιμοποιούν επίσης για τη διάδοση των ειδήσεων τους. Έχει επίσης γίνει ένα από τα λίγα μέρη όπου Ρώσοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ειδήσεις σχετικά με τον πόλεμο.

Ο Ντούροφ, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται από το Forbes σε 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ότι ορισμένες κυβερνήσεις προσπάθησαν να τον πιέσουν, αλλά η εφαρμογή, η οποία έχει πλέον 900 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, θα πρέπει να παραμείνει μία «ουδέτερη πλατφόρμα» και όχι «παίκτης στη γεωπολιτική».

Άμεσα μέτρα παίρνει η πρεσβεία της Ρωσίας

Η πρεσβεία της Ρωσίας στη Γαλλία λαμβάνει «άμεσα μέτρα» για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση γύρω από τον Πάβελ Ντούροφ, μετά τις αναφορές για τη σύλληψή του στη Γαλλία, μετέδωσε σήμερα, Κυριακή το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Επικαλούμενο εκπρόσωπο της ρωσικής πρεσβείας στη Γαλλία, το TASS ανέφερε ότι δεν υπήρξε προσφυγή από την ομάδα του Ντούροφ στην πρεσβεία, αλλά ότι λαμβάνει προληπτικά «άμεσα» μέτρα.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, και αρκετοί άλλοι Ρώσοι
πολιτικοί έσπευσαν να κατηγορήσουν τη Γαλλία ότι ενεργεί ως δικτατορία.

«Κάποιοι αφελείς εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν ότι αν παίζουν περισσότερο ή λιγότερο ορατό ρόλο στον διεθνή χώρο της πληροφόρησης δεν είναι ασφαλές για αυτούς να επισκέπτονται χώρες που κινούνται προς πολύ πιο ολοκληρωτικές κοινωνίες», έγραψε ο Ουλιάνοφ στο X.

Αρκετοί Ρώσοι μπλόγκερ κάλεσαν σε διαμαρτυρίες έξω από γαλλικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο το μεσημέρι της Κυριακής.

Διαβάστε επίσης

Καιρός: Τοπικές νεφώσεις και μικρή πτώση της θερμοκρασίας από αύριο