array(0) {
}
        
    
Menu
0.09%
Τζίρος: 36.44 εκατ.

Έπεσαν οι υπογραφές για τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά: Έργο με πολλαπλά οφέλη για την Ήπειρο και την Ελλάδα

Media

Γαλλία: Συμφωνία στην εφημερίδα Le Monde για την καταβολή του 25% των πνευματικών δικαιωμάτων στους δημοσιογράφους

Η εφημερίδα Le Monde
Comments

Μια συμφωνία επιτεύχθηκε σήμερα στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, με την οποία διασφαλίζεται ότι το 25% των πνευματικών/συγγενικών δικαιωμάτων θα καταβληθεί στους δημοσιογράφους για τη χρήση του περιεχομένου τους από τους κολοσσούς του διαδικτύου και την OpenAI, ανακοίνωσαν τα συνδικάτα και η διεύθυνση της εφημερίδας.

Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, που το 2019, με ευρωπαϊκή οδηγία, επεκτάθηκαν και στις ψηφιακές πλατφόρμες, δίνουν τη δυνατότητα στις εφημερίδες, τα περιοδικά ή τα πρακτορεία ειδήσεων να αποζημιώνονται όταν το περιεχόμενό τους επαναχρησιμοποιείται από εταιρείες κολοσσούς, όπως είναι η Google ή το Facebook. Τα επόμενα χρόνια, με αρκετή δυσκολία, επιτεύχθηκαν συμφωνίες-πλαίσια για την καταβολή των πνευματικών δικαιωμάτων σε ενώσεις μέσων ενημέρωσης καθώς και σε μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως έγινε με τη Le Monde.

1

Τα συνδικάτα CFDT, SNJ και CGT χαιρέτισαν μια «ιστορική συμφωνία». Η διεύθυνση της εφημερίδας, στη δική της ανακοίνωση, εξέφρασε την ελπίδα οι όροι της συμφωνίας αυτής να εφαρμοστούν και από άλλες καθημερινές εφημερίδες, ώστε να διανεμηθούν τα πνευματικά δικαιώματα «δίκαια και με τον κατάλληλο τρόπο» όπως προβλέπει ο νόμος.

Τον περασμένο Μάρτιο η Le Monde έγινε η πρώτη εφημερίδα στη Γαλλία που σύναψε σχέση συνεργασίας με την αμερικανική εταιρεία OpenAI, δημιούργημα της οποίας είναι η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης και δημιουργίας περιεχομένου ChatGPT. Οι χρήστες του ChatGPT έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο της Monde και η εφαρμογή «εκπαιδεύεται» μέσω αυτού. «Διασφαλίσαμε ότι το μερίδιο αυτών των εσόδων για την ανάδειξη του περιεχομένου μας στις απαντήσεις (το αποκαλούμενο “Output” του ChatGPT), θα μπαίνει στην ίδια κατηγορία με τα συγγενικά δικαιώματα», διευκρίνισε η διεύθυνση της εφημερίδας.

Η πρώτη καταβολή, για τα έτη 2019-23, θα γίνει τον Ιούλιο. Κάθε δημοσιογράφος πλήρους απασχόλησης που εργάστηκε καθ’ όλη αυτήν την περίοδο θα λάβει ένα ακαθάριστο ποσό που υπολογίζεται στα 1.988 ευρώ.

Το υπόλοιπο 75% των συγγενικών δικαιωμάτων θα επενδυθεί στην εφημερίδα «ώστε να επωφεληθούν όλες οι επαγγελματικές κατηγορίες, ιδίως όσον αφορά τις αμοιβές», ανέφεραν τα συνδικάτα.

Δύο επαγγελματικές οργανώσεις του γαλλικού Τύπου, οι Apig και SEPM, κάλεσαν σήμερα τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης «να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις» ώστε να χρησιμοποιούν επί πληρωμή το περιεχόμενο των 800 εντύπων που εκπροσωπούν. «Δεν είναι αποδεκτό από τους εκδότες αυτά τα έντυπα που προστατεύονται από πνευματική ιδιοκτησία (…) να χρησιμοποιούνται χωρίς έγκριση, εκτός κάθε συμβατικού πλαισίου», ανέφεραν οι δύο ενώσεις στην κοινή ανακοίνωσή τους.

Διαβάστε επίσης:

Μεϊμαράκης για Κασσελάκη: «Τρεις μέρες πριν την κάλπη ψάχνει σωσίβιο, επιβεβαιώνει την απελπισία του

Χίος: Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς – Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο

Revoil: Νέος επικεφαλής εσωτερικού ελέγχου ο Δημήτριος Παπαγιάνναρος

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έπεσαν οι υπογραφές για τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά: Έργο με πολλαπλά οφέλη για την Ήπειρο και την Ελλάδα
Στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων το απόγευμα
Κωστής Χατζηδάκης: Είχε παραγίνει η κατάσταση με τις τράπεζες – Σεβασμός στους Έλληνες πολίτες!
Χάρι Γουίνστον: Το διαμέρισμα του «Βασιλιά των Διαμαντιών» πωλήθηκε για 24,5 εκατομμύρια δολάρια
Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Επιπλέον έσοδα 2,5 δις από την φοροδιαφυγή
Eυάγγελος Μυτιληναίος: Χρειαζόμαστε δραστικά μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους
Ταξί: Διετής παράταση στις προθεσμίες με τα όρια ηλικίας απόσυρσης στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
ΤτΕ: Αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα στα 7,5 δισ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό
ΙΕΑ: Ρεκόρ θα σημειώνει η παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα έως το 2027
Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών για ΣτΕ: Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και αδυναμία πρόσβασης στις αποφάσεις