Κακόβουλες ενέργειες πρωτοφανούς εύρους στο εθνικό δίκτυο οπτικών ινών στη Γαλλία προκάλεσαν καθυστερήσεις και διακοπές πρόσβασης στο διαδίκτυο, κυρίως σε μεγάλες πόλεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

 «Τέτοια συμβάντα, αυτού του εύρους, δεν έχουν ξανασυμβεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην υπόθεση. «Είναι η πρώτη φορά και δεν γνωρίζουμε ποιος είναι, προσώρας», συνέχισε, λέγοντας πως τέθηκαν σε λειτουργία μηχανισμοί επιτήρησης.

1

«Κοπή καλωδίων επιβεβαιώθηκε στο Ιλ-ντε-Φρανς», την περιοχή του Παρισιού, «επηρεάζοντας το σταθερό και κινητό δίκτυο», έγραψε σε ένα τουίτ ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Σεντρίκ Ο.

Ο ιστότοπος Zone ADSL κατέγραψε 9.156 βλάβες στο σταθερό διαδίκτυο τις τελευταίες 24 ώρες, που επηρέασαν κυρίως τους πελάτες του παρόχου Free και σε μικρότερο βαθμό εκείνους του SFR.

Σύμφωνα με το Free, που ανακοίνωσε πως έχει κινητοποιήσει τα συνεργεία του και ελπίζει ότι σε μια αποκατάσταση στη διάρκεια της ημέρας, οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στις 04:00 τοπική ώρα.

«Τρεις από τις τέσσερις αρτηρίες του Free», που αποκαλούνται «κορμός» και αποτελούν «τη σπονδυλική στήλη του δικτύου τους βανδαλίστηκαν», ανέφεραν άλλες πηγές.

Ο «κορμός» διασυνδέει τη διαδικτυακή κυκλοφορία μεταξύ διαφορετικών γεωγραφικών ζωνών χάρη σε ίνες πολύ υψηλής ταχύτητας.

Ένας άλλος πάροχος, η SFR, ανέφερε «πολλές κοπές ινών» γύρω από τη Λιόν (κεντροανατολικά) και στο Ιλ-ντε-Φρανς, επιβεβαιώνοντας το σενάριο του βανδαλισμού.

Σύμφωνα με τις πρώτες διαπιστώσεις, καλώδια διαπεριφερειακών οπτικών ινών, που διέρχονται από αυτοκινητόδρομους καθώς και σιδηροδρομικές και πλωτές γραμμές, κόπηκαν σκόπιμα σε πολλά σημεία, κυρίως στη σύνδεση Παρίσι-Λιόν και Παρίσι-Στρασβούργο (ανατολικά).

«Πρόκειται για μια ενέργεια ψηφιακής τρομοκρατίας; Ίσως, υπήρξε ένας μεγάλος αντίκτυπος γιατί ο συντονισμός των επιθέσεων στα καλώδια ήταν πολύ καλός, από ανθρώπους που αναμφίβολα γνωρίζουν το δίκτυο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νικολά Γκιγιόμ, που διευθύνει τον εναλλακτικό πάροχο για επαγγελματίες Netalis.

H Netalis, που αναμένεται να καταθέσει μήνυση, υπέστη «είτε πολύ ισχυρές καθυστερήσεις (κυκλοφορίας), είτε σπάνιες διακοπές υπηρεσίας για λίγο περισσότερο από δύο ώρες» σε μια περιοχή στην ανατολική Γαλλία.

Αντίθετα, ο πάροχος Bouygues Telecom που «δεν χρησιμοποιεί τις συνδέσεις που επηρεάστηκαν από αυτές τις δυσλειτουργίες», δεν επηρεάστηκε, όπως ούτε και ο γαλλικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Orange, ανέφεραν οι δύο επιχειρήσεις.

Τον Μάρτιο του 2020, καλώδια τηλεπικοινωνιών κόπηκαν σκόπιμα κοντά στο Παρίσι, στερώντας προσωρινά την πρόσβαση στο διαδίκτυο σε δεκάδες χιλιάδες συνδρομητές της Orange ενώ η διαταράχθηκε η λειτουργία κέντρων δεδομένων.

Για την υπόθεση είχε κατατεθεί μήνυση και είχε ξεκινήσει έρευνα, όμως ένα από τα μέρη δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν υπάρχει «κανένα νέο από τις αρχές» για το θέμα αυτό.

Διαβάστε επίσης

Κομισιόν: Πώς σχεδιάζει να φέρει πρόσβαση υψηλής ταχύτητας στο διαδίκτυο σε όλη την Ευρώπη

Πώς τα καταφέρνει η Ουκρανία και «αντέχουν» ίντερνετ και επικοινωνίες εν μέσω πολέμου