• Business

    Gabriel Grego: Ο ακτιβιστής short-seller που έβαλε στη φυλακή τους Κουτσολιούτσους

    Gabriel Grego, QCM

    Gabriel Grego, QCM


    Μέχρι τον Μάιο του 2018, η Folli Follie  ήταν μία επιτυχημένη ελληνική εταιρεία, το εμπορικό σήμα της οποίας διεκδικούσε τη δική του θέση πέρα από τα ελληνικά σύνορα. Μία έκθεση-κόλαφος του Gabriel Grego ήρθε για να διαλύσει εκ θεμελίων το σαθρό οικοδόμημα που είχε χτίσει η πανίσχυρη μέχρι τότε οικογένεια των Κουτσολιούτσων.

    Ο επικεφαλής του fund Quintessential Capital Management LLC (QCM) στην έρευνά του ήταν σαφής: στην ελληνική εταιρεία είχε στηθεί ένας απίστευτος μηχανισμός παραποίησης στοιχείων. Το δίκτυο των σημείων πώλησης ήταν πολύ μικρότερο από αυτό που ισχυριζόταν η εταιρεία, τα στοιχεία για τα κέρδη και τα έσοδα ήταν παραποιημένα ενώ έκανε λόγο και για «σκοτεινούς» ορκωτούς λογιστές από την Ασία. Η μετοχή της Folli Follie κατέρρευσε κι έκτοτε άρχισε να ξεδιπλώνεται σιγά σιγά το κουβάρι σε ένα τεράστιο σκάνδαλο, το οποίο δικαστικά έληξε πριν λίγες ημέρες.

    Ποιος είναι Gabriel Grego

    Λίγα πράγματα είναι γνωστά για τον 51χρονο επενδυτή που έχει καταφέρει μέσα στην τριετία 2015-1018 να οδηγήσει στο κλείσιμο δύο ελληνικές εταιρείες.

    Σύμφωνα με δικές τους δηλώσεις σε ομιλίες, η πορεία της καριέρας του ήταν αντισυμβατική και χρειάστηκε να αλλάξει αρκετά επαγγελματικά μονοπάτια μέχρι να καταλήξει ένας ακτιβιστής short seller.

    Αφού αποφοίτησε από το Tufts University , άρχισε να εργάζεται σε ένα hedge fund στο Λονδίνο. Ένα χρόνο μετά αποφάσισε να τα παρατήσει όλα για να υπηρετήσει στον ισραηλινό στρατό.

    Η στρατιωτική καριέρα δεν τον κέρδισε και επέστρεψε στον επενδυτικό κόσμο, αυτή τη φορά στην μονάδα της επενδυτικής τραπεζικής, ενώ παράλληλα φοιτούσε στη Σχολή Διοίκησης SDA Bocconi για το ΜΒΑ του.

    Η χρηματοπιστωτική κρίση τον οδήγησε στην ανεργία, με τον ίδιο να μην τον βάζει κάτω.

    Ξεκίνησε να παρακολουθεί ένα μάθημα χρηματοοικονομικής στο Columbia, ενώ παράλληλα άρχισε να διαχειρίζεται τα δικά του χρήματα αλλά και κάποιων φίλων του ως value investor.

    To 2013 ίδρυση την Quintessential Capital Management ως ένα value fund.

    O Grego ξεκίνησε ακολουθώντας έναν δημοφιλή δρόμο για όσους επενδυτές θέλουν να κερδίσουν εύκολα χρήμα και αναγνώριση, λαμβάνοντας θέση short σε εταιρείες.

    Εκείνη την περίοδο πολλές κινεζικές εταιρείες προσέφεραν φθηνές μετοχές για διαπραγμάτευση στις ΗΠΑ. Είχαν ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης, υψηλές αποδόσεις και πολλά μετρητά. Ο  Grego ξεκίνησε να υποπτεύεται ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτές τις «επενδυτικές ευκαιρίες» και μεταπήδησε από την πλευρά ενός απλού short-seller σε αυτή του ακτιβιστή short-seller.

    Ο ακτιβισμός στο σορτάρισμα και οι δύο ελληνικές εταιρείες

    Στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα δημοφιλές επενδυτές να διενεργούν μεγάλες έρευνες για εταιρείες με δημοφιλείς μετοχές αλλά σκοτεινό υπόβαθρό. Στο πρόσφατο παρελθόν ακόμα και μεγιστάνες έχουν δει την περιουσία τους να καταρρέει μέσα σε λίγες ημέρες, γιατί ένας ακτιβιστής επιχειρηματολόγησε με στοιχεία και με έρευνες ετών γιατί επέλεξε να λάβει θέση short στη μετοχή μιας εταιρείας.

    Ο Grego ανήκει σε αυτή την κατηγορία και ασχολήθηκε με την περίπτωση της Ελλάδας δύο φορές.

    Το 2015, η Globo αποτελούσε τότε έναν από τους μεγάλους τεχνολογικούς παίκτες στον χώρο ανάπτυξης των ολοκληρωμένων εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας και του Software as a Service (SaaS), με παρουσία σε περισσότερες από 50 ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες αγορές.

    Είχε χαρακτηριστεί ελληνική «εταιρεία-θαύμα» με το 90% των εσόδων της να προέρχονται από το εξωτερικό.

    Όλα άλλαξαν όμως όταν ήρθε η δημοσιοποίηση κατηγοριών από το αμερικανικό hedge fund Quintessential Capital Management για λογιστικές αλχημείες και παραποίηση οικονομικών δεδομένων, προκαλώντας ένα μπαράζ παραιτήσεων στο ΔΣ της εταιρείας.

    Τρία χρόνια μετά, ασχολείται με την περίπτωση της Folli Follie, γκρεμίζοντας τη μετοχή και ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για να ξεδιπλωθεί το μέγεθος του σκανδάλου, πίσω από το οποίο ήταν η οικογένεια Κουτσολιούτσου.

    Η καταδίκη των μελών της οικογένειας πριν λίγες ημέρες έφερε ικανοποίηση στην εταιρεία του Greco, η οποία ανέφερε: «Αυτή η απόφαση ορόσημο χρησιμεύει ως μια ισχυρή υπενθύμιση ότι οι οικονομικές παραβάσεις δεν θα μείνουν ατιμώρητες».

    Διαβάστε επίσης:

    Η δικαίωση του mononews για τους Κουτσολιούτσους και η πραγματική τιμωρία τους – Άρθρο παρέμβαση

    Δίκη Folli Follie: Στη φυλακή ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος – Στο σπίτι τους θα εκτίσουν τις ποινές τους ο Δημήτρης και η Καίτη Κουτσολιούτσου

    Δίκη Folli Follie: Βαριές ποινές για την οικογένεια Κουτσολιούτσου



    ΣΧΟΛΙΑ