ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τη βούληση της Amerra να δημιουργήσει μια ισχυρή εταιρεία, η οποία θα πρωταγωνιστήσει σε παγκόσμιο επίπεδο υπογράμμισε στο mononews.gr ο επικεφαλής της Ανδρομέδας. Λίγες ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας εξαγοράς του Νηρέα και της Σελόντα. Ο κ. Δημήτρης Βαλαχής, στο περιθώριο εκδήλωσης που έγινε χθες για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την παραπάνω εξέλιξη, και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την προοπτική του εγχειρήματος, το οποίο όπως είπε θα έχει πολλαπλά οφέλη και για την ελληνική οικονομία.
«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να φτιάξουμε μια πολύ μεγάλη εταιρεία που θα προσφέρει στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας σταθερότητα και θα ωφελήσει πολλαπλώς την ελληνική οικονομία, την απασχόληση και τις εξαγωγές», σημείωσε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε ακόμη πως «δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι», και πως από αυτή τη συμφωνία βγαίνουν όλοι κερδισμένοι. Ο κ. Βαλαχής απέφυγε να αναφερθεί στις επενδύσεις και το πλάνο που θα ακολουθήσει το νέο ενοποιημένο σχήμα, το οποίο θα έχει κάτω από την σκέπη του τουλάχιστον τρεις από τις υπερδυνάμεις της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας (Ανδρομέδα, Νηρέα και Σελοντα), τονίζοντας πως προέχει η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (υπολογίζεται ότι θα ληφθεί πριν το τέλος του τρέχοντος έτους).
Ο κ. Βαλαχής έχει και έναν ακόμη λόγο να αισιοδοξεί για την επόμενη μέρα. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την στήριξη που προτίθεται να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, παρέχοντας σημαντικά κονδύλια για την προβολή των προϊόντων του κλάδου και την ενίσχυση της καινοτομίας τους σύμφωνα με όσα διαμήνυσε και ο Διευθυντής Αλιείας και Γαλάζιας Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Bernhard Friess από το βήμα του συνεδρίου για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια.
«Εθνική υπόθεση»
Η συνένωση του Νηρέα και της Σελόντα υπερβαίνει τα στενά όρια του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς οι δυο εταιρείες αποτελούν βασικό πυλώνα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, έναν από τους πιο εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με περίπου το 80% της παραγωγής να εξάγεται στο εξωτερικό που φέρνει σημαντικά έσοδα στα κρατικά ταμεία. Επιπλέον, είναι οι μόνες που μπορούν να βάλουν φρένο στην αλματώδη ανάπτυξη των Τούρκων ιχθυοκαλλιεργητών, οι οποίοι χάρη στις κρατικές επιδοτήσεις έχουν καταφέρει να κερδίσουν έδαφος τα τελευταία χρόνια και να ανταγωνίζονται ευθέως τους Έλληνες παραγωγούς στις περισσότερες αγορές.
Σημαντική όμως είναι η συμβολή του κλάδου και στην απασχόληση. Υπολογίζεται ότι άμεσα και έμμεσα απασχολεί περίπου 12.000 εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων (επιστημονικό, τεχνικό και εργατικό προσωπικό), κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελληνικής επικράτειας, κυρίως νησιωτικές.
Υπενθυμίζεται πως το επενδυτικό fund Amerra από κοινού με την Mubadala Investments του Άμπου Ντάμπι αναδείχθηκαν νικητές στο διαγωνισμό πώλησης του Νηρέα και της Σελόντα που διενήργησαν οι πιστώτριες τράπεζες στα τέλη Απριλίου. Πριν από δυο μέρες ανακοινώθηκε η οριστική υπογραφή της συμφωνίας εξαγοράς.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike