ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ικανοποιημένος από τον αριθμό, αλλά πρωτίστως από την ποιότητα των startup που «βλέπει» στο πλαίσιο της επιλογής των επενδύσεων του Marathon Venture Capital, δηλώνει στο mononews.gr ο Γιώργος Τζιραλής και προσθέτει: «εκτιμούμε ότι θα τοποθετήσουμε τα κεφάλαιά μας νωρίτερα από τον αρχικό μας στόχο».
«Για να επιλέξουμε τη μία εταιρεία που θα επενδύσουμε θα δούμε 100 και από τις 10 εταιρείες που θα επιλέξουμε, με βάση πάντα τη διεθνή εμπειρία, η μία θα είναι τόσο επιτυχημένη που θα επιστρέψει το σύνολο του υπό διαχείριση κεφαλαίου μας» σημειώνει επίσης ο κ. Τζιραλής, εκ των ιδρυτών και εταίρων του Marathon και επισημαίνει: «Στόχος μας είναι να πραγματοποιήσουμε 15-20 επενδύσεις τα επόμενα 3-4 χρόνια σε εταιρείες που επιθυμούν να πρωταγωνιστήσουν στον τομέα τους σε διεθνές επίπεδο, ενώ διατηρούν σημαντικό τμήμα των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα».
Το Marathon VC, ένα από τα 9 fund του Εquifund, ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν ένα χρόνο. Επενδύει σε startup εταιρείες τεχνολογίας με διεθνή προσανατολισμό.
Το διαθέσιμο κεφάλαιο που έχει για τις επενδύσεις του είναι συνολικά 32 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από ιδιωτικά κεφάλαια και τα υπόλοιπα από το Equifund. Μέχρι στιγμής έχει επενδύσει σε 4 εταιρείες εκ των οποίων έχουν ανακοινωθεί οι 3 και σύντομα θα ανακοινωθούν περισσότερες. Η αρχική χρηματοδότηση με την οποία εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών που επιλέγει, με συμμετοχή 15% έως 20%, είναι ύψους 0,5 εκατ. ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ.
Το Marathon VC «τρέχουν» οι Γιώργος Τζιραλής και Πάνος Παπαδόπουλος, στελέχη τα οποία συνδυάζουν εμπειρία σε τεχνολογικό επιχειρείν και σχετικές επενδύσεις. Ο κ. Τζιραλής ως εταίρος του Openfund επένδυσε μεταξύ άλλων στη Workable, ίσως την πιο επιτυχημένη ελληνική startup των τελευταίων ετών, η οποία έχει προσελκύσει κεφάλαια 40 εκατ. δολ. και στην Taxibeat η οποία όπως είναι γνωστό εξαγοράστηκε από τον γερμανικό κολοσσό Daimler και επέστρεψε την αρχική επένδυσή της (ύψους 45 χιλιάδων ευρώ) 50 φορές. Ο κ. Παπαδόπουλος ίδρυσε την BugSense, εταιρεία η οποία κατάφερε να γίνει μία από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες για Android developers και τελικά να εξαγοραστεί από την αμερικάνικη Splunk, εισηγμένη εταιρεία στο Nasdaq. Ο κ. Παπαδόπουλος υπήρξε επίσης «άγγελος» επενδυτής σε 20 εταιρείες τεχνολογίας.
Το Equifund είναι η επενδυτική πλατφόρμα η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς (ΕΣΠΑ) και εθνικούς πόρους, 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF) και άλλα 60 από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ).
Μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε πρόσφατα ο ΣΕΒ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών), ο Γιάννης Τσακίρης (Head of Division, SE Europe and EU Neighbourhood Mandate Management του EIF) ανάφερε πως το παραπάνω κεφάλαιο έχει ήδη προσελκύσει 150 εκατ. ευρώ ιδιωτικά κεφάλαια και αναμένεται να προσελκύσει ακόμα άλλα 50 εκατ. ώστε να συγκεντρωθεί συνολικά 0,5 δισ. ευρώ το οποίο δύναται να προσελκύσει και τραπεζικό δανεισμό ώστε να φθάσει το 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη από τις αναλύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί προκύπτει ότι η ανάγκη της αγοράς για τέτοιου είδους επενδύσεις είναι της τάξεως των 2 δισ. ευρώ.
Οι εταιρείες στις οποίες έχει επενδύσει το Marathon
- Norbloc: Ιδρύθηκε το 2016 με έδρα τη Στοκχόλμη. Είναι δημιουργός της ομώνυμης πλατφόρμας ταυτοποίησης εταιρικών δεδομένων (Know Your Customer, KYC), η οποία είναι επιτρέπει την ανταλλαγή εταιρικών και προσωπικών εγγράφων KYC μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες blockchain και εξασφαλίζοντας πλήρη εναρμόνιση με τις τρέχουσες νομοθεσίες. Η norbloc αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή. Η ομάδα της norbloc κατέχει σημαντική εμπειρία στις τεχνολογίες blockchain και στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες από εταιρίες όπως Lehman Brothers, McKinsey και KnC Group. Η εταιρία είναι βασικός συντελεστής του Hyperledger Consortium. H norbloc ανακοίνωσε ειδικότερα την ολοκλήρωση επενδυτικού γύρου ύψους 1,4 εκ. ευρώ, με βασικό επενδυτή την Marathon Venture Capital. Στην επένδυση συμμετείχε επίσης η Digital Currency Group, από τους μεγαλύτερους επενδυτές διεθνώς στον τομέα της τεχνολογίας blockchain με έδρα τη Νέα Υόρκη, καθώς και μερικοί από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές στη Σουηδία, όπως οι Inbox Capital και Back in Black Capital, με επενδύσεις στο παρελθόν όπως στις εταιρείες MySQL, Spotify, Klarna κ.ά. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί γενικότερα ξοδεύουν περισσότερα από 20 δις ετησίως για την ταυτοποίηση των εταιρικών τους πελατών, ενώ οι απαιτήσεις των Ρυθμιστικών Αρχών αυξάνονται συνεχώς, με περαιτέρω απαιτήσεις για κάθε εμπλεκόμενο. Η norbloc αυτοματοποιεί τις σχετικές διαδικασίες και εξαλείφει την ανάγκη για διπλούς ελέγχους μεταξύ διαφορετικών τραπεζών, μειώνοντας τα κόστη κατά το ήμισυ. Η εταιρεία έχει έδρα τη Στοκχόλμη, ενώ δημιουργεί τα προϊόντα λογισμικού της στην Αθήνα. Σημαντικό τμήμα της επένδυσης πρόκειται να αξιοποιηθεί για τη διεύρυνση της παρουσίας της στην Ελλάδα.
- Landoop: Ιδρύθηκε το 2016 στο Λονδίνο από τον Αντώνη Χαλκιόπουλο και την Χριστίνα Δασκαλάκη. Είναι δημιουργός της πλατφόρμας Lenses for Apache Kafka η οποία επιτρέπει τη μεταφορά, διαχείριση και ανάλυση ροών μεγάλου όγκου δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Η πελατειακή της βάση περιλαμβάνει ήδη ονόματα όπως SAS Software και η British Gas. Η Landoop έλαβε από τη Marathon χρηματοδότηση ύψους 850.000 ευρώ με σκοπό την καθιέρωσή της ως ηγέτιδα στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο των δεδομένων πραγματικού χρόνου. Η επεξεργασία ροών μεγάλου όγκου δεδομένων σε πραγματικό χρόνο (streaming data) γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη. Η τεχνολογία ανοικτού λογισμικού Apache Kafka, η οποία και δημιουργήθηκε το 2011 στο LinkedIn, έχει καταστεί ως η πλέον δημοφιλής στον χώρο, έχοντας υιοθετηθεί από το 80% των Fortune 500 εταιριών. Ο Αντώνης Χαλκιόπουλος και η Χριστίνα Δασκαλάκη, ιδρυτές της Landoop, απέκτησαν εμπειρία εγκαθιστώντας τέτοιου είδους εφαρμογές σε μεγάλους οργανισμούς, όπως οι Barclays, BSkyB, Marks & Spencer και Net-a-porter στο Λονδίνο.
- Cube Revenue Management: Προσφέρει μία σύγχρονη σουίτα λογισμικού που βοηθά τις μεγάλες επιχειρήσεις να διαχειριστούν ολοκληρωμένα τις προσφορές πωλήσεων, από απλές προτάσεις μέχρι πολύπλοκους διαγωνισμούς και να εντοπίσουν την καλύτερη τιμή για τον πελάτη οδηγώντας σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα και αύξηση εσόδων. Η εταιρία επενδύει σε σύγχρονες τεχνολογίες Cloud και Machine Learning έτσι ώστε να εξασφαλίσει στους πελάτες της εξελιγμένες εφαρμογές για την αποτελεσματική διαχείριση των πωλήσεων τους. Το λογισμικό της εταιρίας χρησιμοποιείται ήδη με επιτυχία σε επιχειρήσεις του Fortune 500 από χιλιάδες πωλητές σε περισσότερες από 20 χώρες στην Ευρώπη. Έχει καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναγνωριστεί ως ανερχόμενος παίκτης στη διεθνή αγορά του Revenue Management. H Cube Revenue Management εισάγει πλήθος καινοτομιών, αξιοποιώντας πολλά έτη έρευνας και ανάπτυξης, αλλά και πρακτικής εφαρμογής στις επιχειρήσεις. Οι ιδρυτές της Cube Revenue Management συγκεντρώνουν ολοκληρωμένη εμπειρία στις επιχειρηματικές εφαρμογές λογισμικού. Ο Κώστας Οικονομόπουλος, CEO, φέρει πολυετή επιχειρηματική δραστηριότητα στο επιχειρηματικό λογισμικό με εμπειρία στα Life Sciences και άλλους κλάδους. Ο Γιώργος Μπορέτος, CMO, έχει εικοσαετή καριέρα σε διευθυντικές θέσεις στο marketing και τις πωλήσεις σε εταιρίες λογισμικού. Ο Φίλιππος Κυτίνος, CTO, σχεδιάζει εφαρμογές λογισμικού για κρίσιμες επιχειρηματικές διαδικασίες οργανώνοντας μεγάλες ομάδες software developers τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Η επένδυση από την Marathon πρόκειται να αξιοποιηθεί για την διεύρυνση της ομάδας, την ανάπτυξη των προϊόντων της εταιρείας και τη μεγέθυνση της πελατειακής της βάσης στις αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής.