ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Η διάδοχος του Μάριο Ντράγκι στη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεεζας (ΕΚΤ) θα ταχθεί πιθανότατα υπέρ της υπερβολικά χαλαρής πολιτικής και της υιοθέτησης μέτρων τόνωσης της ανάπτυξης όταν αναλάβει καθήκοντα τον Νοέμβριο, υποστηρίζει σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας.
«Υπάρχουν σοβαροί νομισματικοί, οικονομικοί και χρηματοοικονομικοί λόγοι για τους οποίους η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα συνεχίσει πάνω-κάτω στις ίδιες γραμμές», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο κ. Στουρνάρας.
Σημειώνεται ότι ο κ. Στουρνάρας ήταν στην πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που στήριξε την ένταξη ενός νέου κύκλου αγοράς ομολόγων στο νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας της περιοχής που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Μάριο Ντράγκι, μαζί με τη μείωση των επιτοκίων.
Ενώ ο Ντράγκι υποστήριξε ότι υπήρξε ευρεία συναίνεση για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα, εντούτοις βρήκαν αντίθετα πολλά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τα οποία μάλιστα αντιπροσωπεύουν πάνω από τον μισό πληθυσμό και το μισό ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
«Κάθε απόφαση έχει το κόστος και τα οφέλη της», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας: «Ωστόσο, τα οφέλη που συνεπάγεται η λήψη μέτρων αυτήν τη στιγμή υπερβαίνουν σε μεγάλο βαθμό το κόστος».
Όπως είπε στην συνέντευξή του ο κ. Στουρνάρας, τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας ήταν δικαιολογημένα λόγω των κακών οικονομικών προοπτικών για την Ευρωζώνη.
Οι αποφάσεις της περασμένης εβδομάδας «ήταν αναγκαίες επειδή ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλός, οι προβλέψεις για τη μεσοπρόθεσμη πορεία του πληθωρισμού έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω και παραμένουν πολύ κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ και οι ρυθμοί ανάπτυξης δείχνουν σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.
«Επιπλέον, οι κίνδυνοι παραμένουν, ιδίως εκείνοι που συνδέονται με τον εμπορικό πόλεμο και ένα άτακτο Brexit», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΤτΕ.
Την εβδομάδα που πέρασε, ο Ντράγκι απηύθυνε έκκληση στους πολιτικούς να λάβουν και εκείνοι μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής. Θέση που υποστηρίζει και ο κ. Στουρνάρας, λέγοντας ότι οι χώρες που έχουν το περιθώριο να λάβουν θετικά για την οικονομική ανάπτυξη δημοσιονομικά μέτρα πρέπει να το πράξουν.
«Η δημοσιονομική πολιτική στα κράτη της Ευρωζώνης που έχουν επαρκές περιθώριο κινήσεων σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής και τρεχουσών συναλλαγών δεν συνεισφέρει στον βαθμό που απαιτείται στην ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.
Αυτό σημαίνει, λέει, ότι η νομισματική πολιτική παραμένει, δυστυχώς, πρακτικά το μόνο εργαλείο που υπάρχει για την αντιμετώπιση της κατάστασης..
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φινλανδία: Δεξαμενόπλοιο από τη Ρωσία ερευνάται για τη “σοβαρή δολιοφθορά” στο καλώδιο Estilink 2
- Ρωσία: Έκλεισαν προσωρινά και τα τέσσερα αεροδρόμια της Μόσχας
- ΕΥΔΑΠ για πλημμυρικά φαινόμενα στη λεωφόρο Ποσειδώνος
- Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στην Αθηνών-Κορίνθου – Διακοπή κυκλοφορίας στην παραλιακή οδό Καλάμου-Ωρωπού