• Business

    Γ. Στάσσης: Θα επεκταθούμε στην προμήθεια στις χώρες που θα έχουμε παραγωγή

    • NewsRoom

    Γιώργος Στάσσης


    Η ανάπτυξη ενεργειακών διασυνδέσεων πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της νέας Ευρωπαΐκής Επιτροπής, επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στο podcast Redefining Energy της ευρωπαϊκής οργάνωσης της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας Eurelectric.

    Ο κ. Στάσσης τόνισε ότι η Ευρώπη κατάφερε να επιβιώσει μετά τον πόλεμο του Ουκρανίας αξιοποιώντας το υπάρχον δίκτυο των ενεργειακών διασυνδέσεων, που είναι κρίσιμες για την διασφάλιση των ροών ενέργειας. Υπογράμμισε δε ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον και στις διασυνδέσεις με άλλες ηπείρους, αναφέροντας για παράδειγμα την σχεδιαζόμενη διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο, που μπορεί να δημιουργήσει το έδαφος για την κατασκευή μονάδων ΑΠΕ και σε αυτή τη χώρα.

    Ο κ. Στάσσης περιέγραψε την στρατηγική που εφαρμόστηκε για την διάσωση και ισχυροποίηση της ΔΕΗ, που στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, την απανθρακοποίηση, την ψηφιοποίηση και την πελατοκεντρική προσέγγιση. Η μείωση του κόστους των ανανεώσιμων πηγών εξασφάλισε, όπως είπε, τα απαιτούμενα έσοδα για την βελτίωση του ισολογισμού και επέτρεψε την επένδυση στη Ρουμανία που εξασφαλίζει σημαντικές εμπορικές συνέργιες αλλά και διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ.

    Ανέφερε πως ενώ η ΔΕΗ έχασε το πρώτο τρένο της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το τελευταίο διάστημα κινείται δραστήρια στον χώρο, αναφέροντας το παράδειγμα των ορυχείων τα οποία συνδυάζουν πολλά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών όπως η μεγάλη έκταση αλλά και η ύπαρξη υποδομών διασύνδεσης. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες αρκεί να ληφθεί η απόφαση ανέφερε. Εκτός από τα φωτοβολταϊκά αναφέρθηκε και στην υδροηλεκτρική ενέργεια.

    «Η Ελλάδα έκανε εισαγωγές ενέργειας από χώρες στα βόρεια σύνορά της. Γιατί λοιπόν να μην έχουμε παρουσία σε αυτές τις χώρες; Πρέπει να έχουμε ευρωπαϊκή οπτική στην αγορά. Εξασφαλίσαμε την επένδυση στη Ρουμανία σε πολύ καλή αποτίμηση και σχεδιάζουμε νέες επενδύσεις. Ενδεικτικά χτίζουμε 4 γιγαβάτ ΑΠΕ στην Ελλάδα, 1,5 γιγαβΓάτ στη Ρουμανία και 500 MW έως 1 GW στην Βουλγαρία και τις άλλες χώρες της περιοχής».

    «Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε στην αρχή γιατί έπρεπε να καθαρίσουμε τα του οίκου μας αλλά όταν βελτιωθήκαμε οικονομικά κινηθήκαμε. Η Ρουμανία ως χώρα είναι πολύ ελκυστική πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι η ΔΕΗ εστιάζει στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και σε χώρες όπου υπάρχουν διασυνδέσεις γιατί εκεί μπορούν να υπάρξουν συνέργειες δραστηριοτήτων. Βρήκαμε την ευκαιρία της Enel Ρουμανία και καταφέραμε να την αγοράσουμε σε καλή αποτίμηση. Χτίζουμε ΑΠΕ εκεί, δεν μένουμε σε αυτές που βρήκαμε», ανέφερε.

    Ο Στάσσης αναφέρθηκε  στις επενδύσεις της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες, τόσο με το δίκτυο οπτικών ινών που αναπτύσσεται εντός Ελλάδος όσο και με την διεθνή διασύνδεση της Ελλάδας με την Σαουδική Αραβία και σε δεύτερο χρόνο μέχρι την Άπω Ανατολή. Ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε και στη Β. Αφρική τονίζοντας ότι υπάρχουν ευκαιρίες στην περιοχή για την ανάπτυξη ΑΠΕ οι οποίες γίνονται ακόμη πιο επίκαιρες με τις διασυνδέσεις που θα γίνουν ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην ψηφιακή στρατηγική της ΔΕΗ, η οποία έφτασε να γίνει περιφερειακός πρωταθλητής στην περιοχή μας. Χαρακτήρισε τη ψηφιοποίηση ως ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για καλύτερη διαχείριση.

    Επίσης, στην νέα δραστηριότητα που σχετίζεται με την κατασκευή data centers τα οποία απαιτούν στοιχεία που βρίσκονται ήδη στα πρώην λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, δηλαδή γη, διασυνδέσεις, ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και ψύξη με νερό που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για τα λιγνιτικά εργοστάσια.

    Διαβάστε επίσης

    Διόδια: Αλαλούμ με τις δωρεάν διελεύσεις στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου

    Τα γραφεία της PRODEA γίνονται το πρώτο κτήριο στην Ελλάδα με πιστοποίηση WELL Platinum και LEED Gold

    Μάριος Ηλιόπουλος: Ο ραλίστας, που διαθέτει ποντοπόρα πλοία, κρουαζιερόπλοια και την Sea Jets, τώρα αναλαμβάνει και την ΑΕΚ



    ΣΧΟΛΙΑ