«Παλεύουμε με θεούς και δαίμονες…»

Με αυτόν τον τρόπο περιέγραψε ο κ. Γιώργος Σάμιος τον δύσκολο αγώνα δρόμου που δίνει η σημερινή διοίκηση της πολύπαθης Folli Follie προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας και να στηθεί καλύτερα και σε υγιή βάση η νέα Folli Follie, μετά και την προφυλάκιση του ιδρυτή και του πρώην CEO, Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. Παρ’ όλα αυτά, η διοίκηση της εταιρείας εμφανίζεται αισιόδοξη ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, ούτως ώστε να υποβληθεί το σχέδιο και στους ομολογιούχους, με στόχο να διασφαλιστεί η συναίνεσή τους και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για την εταιρεία.

Στο πλαίσιο της εξ αναβολής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας για τη χρήση 2018, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Folli Follie, Γιώργος Σάμιος, σημείωσε ακόμη πως οι δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων και κεφαλαίων της εταιρείας, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία και τον αντίκτυπο που είχαν τα περιοριστικά μέτρα στις πωλήσεις, δυσκόλεψαν την κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος εκτιμά πως στην τρέχουσα χρήση η οικονομική εικόνα της εταιρείας θα είναι βελτιωμένη.

«Ελπίζουμε ότι με την αποφασιστικότητά μας, το σχέδιο και τη συνεισφορά όλων θα επιτύχουμε τον στόχο μας για τη Folli Follie, δυσαρεστώντας όσους ίσως εργάζονται ενάντια σε αυτήν την πρόθεσή μας», τόνισε με νόημα ο κ. Σάμιος.

Όπως ειπώθηκε, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για την εξασφάλιση ενδιάμεσης χρηματοδότησης που κρίνεται απόλυτα απαραίτητη για το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Σάμιος τόνισε πως η παρούσα διοίκηση κλήθηκε να «καθαρίσει» τα κακώς κείμενα στην εταιρεία και ταυτόχρονα να δουλέψει για να στηθεί καλύτερα, σε υγιή βάση, η «επόμενη ημέρα» για τη νέα Folli Follie.

«Αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο έργο, παλεύουμε με θεούς και δαίμονες», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «προσπαθούμε να εξυγιάνουμε το δυνατό κομμάτι της εταιρείας, αλλά συχνά αισθανόμαστε ότι προσπαθούμε μόνοι μας».

Ο κ. Σάμιος αποκάλυψε, επίσης, πως σήμερα παραμένουν δεσμευμένα (σ.σ. από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες) κεφάλαια και περιουσιακά στοιχεία αξίας 5 εκατ. ευρώ. Εάν αυτά είχαν αποδεσμευτεί, είπε, η εταιρεία θα μπορούσε να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πλευράς ρευστότητας.

Εξήγησε επίσης ότι η καθυστέρηση στην τελική συμφωνία με τους ομολογιούχους οφείλεται σε ένα βαθμό και στη δυσπιστία που αποτυπώνεται από τρίτες πλευρές που αφορούν στο σκέλος της ενδιάμεσης χρηματοδότησης. Σημειώνεται ότι επί του παρόντος υπάρχει επί τάπητος πρόταση για εξασφάλιση χρηματοδότησης από επενδυτικό σχήμα με εγγύηση, μεταξύ άλλων, το κτήριο που στέγαζε το «Μινιόν», ιδιοκτησίας της εταιρείας, το οποίο δεν έχει δεσμευτεί όπως άλλα ακίνητα της εταιρείας.

«Δεν έχουμε πρόθεση να βάλουμε στο 106βδ ένα κέλυφος. Θέλουμε η εταιρεία να βρίσκεται ήδη σε πορεία εξυγίανσης. Άρα πρέπει να κινηθούμε προς αυτήν τη κατεύθυνση με τους συμβούλους μας και όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές». Τόνισε πως η εταιρεία καταφέρνει να επιβιώνει μέχρι σήμερα χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση, κάτι που αποτελεί άθλο.

Εκτίμησε ότι η ενδιάμεση χρηματοδότηση μπορεί να αποτελείται και από εξωτερική πηγή και από τους ίδιους τους ομολογιούχους, χρειάζεται όμως το μέρος που θα αναλάβει την ενδιάμεση χρηματοδότηση, να προχωρήσει στους απαιτούμενους νομικούς και οικονομικούς ελέγχους οι οποίοι απαιτούν χρόνο.

Εκτός απροόπτου, την ερχόμενη εβδομάδα να έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία και να γίνει και το launching (πρόσκληση συναίνεσης) της διαδικασίας.

Συνεχίζεται ο έλεγχος από την PwC

Στην εξ αναβολής τακτική Γενική Συνέλευση για τη χρήση 2018 της Folli Follie, εγκρίθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις, αλλά δεν εγκρίθηκε η συνολική διαχείριση της εταιρείας για την εν λόγω χρήση και η απαλλαγή των μελών του ΔΣ από κάθε ευθύνη αποζημιώσεως για την διαχείριση της εταιρείας, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Το ΔΣ προχώρησε στην εισήγηση αυτή “λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα που αναφέρονται στην δημοσιευθείσα Ετήσια Οικονομική Έκθεση της χρήσεως 2018 και ιδίως στα γεγονότα που περιλαμβάνονται στην Ετήσια Έκθεση του ΔΣ, τις εκκρεμείς αξιώσεις εις βάρος πρώην στελεχών της Εταιρείας, καθώς και τις εν εξελίξει δικαστικές έρευνες και τον συνεχιζόμενο έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο από την PricewaterhouseCoopers ΑΕ”. Πέραν τούτου, υπήρξαν και άλλα θέματα της ημερήσιας ατζέντας που δεν υπερψηφίστηκαν, καθώς υπήρξε σχετική εισήγηση του ΔΣ.

Σημειώνεται ότι η PwC ανέλαβε τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2019 για την εταιρεία, καθώς και ότι μέχρι στιγμής η εταιρεία έχει δημοσιοποιήσει μη ελεγμένα οικονομικά στοιχεία για την εν λόγω χρήση.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση