Η φετινή 28η Οκτωβρίου σηματοδότησε μια νέα εποχή για τον Γιώργο Σακελλαρόπουλο των ομώνυμων βιολογικών ελαιώνων στη Λακωνία. Βραβεύθηκε ως ο καλύτερος ελαιοπαραγωγός στην Ευρώπη, λαμβάνοντας το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό συμβουλίου γαστρονομίας, που αριθμεί πάνω από 10.000 μέλη σε όλη την Ευρώπη.

Οι «Βιολογικοί Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου» βρίσκονται στον κάμπο μεταξύ του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα.

Ξεκίνησαν το 1992 και έκτοτε γράφουν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία, που μετρά πάνω από 800 διεθνείς διακρίσεις, συνεργασίες με κορυφαία Πανεπιστήμια, limited edition προϊόντα και πολύ μόχθο, πάντα με κεντρικό άξονα την καινοτομία.

Ακολουθεί η συνέντευξη, που μας παραχώρησε ο κ. Σακελλαρόπουλος.

Πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την ελαιοπαραγωγή και ειδικά τη βιολογική;

Η ενασχόληση με την ελαιοπαραγωγή ήταν η εξέλιξη του ιδιαίτερου δεσμού, που είχα αναπτύξει με το ιερό δέντρο της ελιάς και του φυσικού τρόπου ζωής. Το πάθος για ποιότητα και καινοτομία με κινητοποίησαν το 1992, όταν ακόμη η βιολογική γεωργία ήταν άγνωστη έννοια στη χώρα μας, να επιλέξω συνειδητά τη βιολογική ελαιοκαλλιέργεια, με εγκεκριμένη πιστοποίηση βέβαια.

Ο τόπος μου, η Σπάρτη Λακωνίας, δεν είναι μια τυχαία επιλογή. Διακρίνεται από σχεδόν μηδενικά επίπεδα περιβαλλοντικής ρύπανσης και διαθέτει ιστορία με εμπειρία αιώνων στην ελαιοπαραγωγή. Ο άριστος συνδυασμός ιδανικών συνθηκών μικροκλίματος, χλωρίδας και πανίδας, στους πρόποδες του Ταΰγετου και του Πάρνωνα, προσδίδει στα βιολογικά ελαιοπροϊόντα μας πρωτογενή χαρακτηριστικά ανώτερης ποιότητας.

Στη βάση αυτή δημιουργήσαμε και δημιουργούμε καινοτόμα προϊόντα, πάντα με επιστημονική παρακολούθηση, βασισμένα μόνο στην παραγωγή των ελαιώνων μας, που επί πολλά χρόνια βραβεύονται για τη γεύση, την υψηλή ποιότητα και την προσφορά τους στην υγεία.

Εισαγάγαμε στην ελληνική βιοκαλλιέργεια ελιάς πολλές νέες ορολογίες, με πιστή εφαρμογή, πολλές δοκιμές και απτά αποτελέσματα, όπως τον Single Estate ελαιώνα σε συγκεκριμένο Terroir, την Αναγεννητική βιολογική ελαιοκαλλιέργεια, τα Βιο – Λειτουργικά τρόφιμα (Bio-Functional Foods), καθώς και τα ελαιοπροϊόντα, που ανήκουν στην κατηγορία των Neutraceuticals.

Τι σημαίνει premium βιολογικό ελαιόλαδο;

Αρχικά να σας ξεκαθαρίσω τι είναι το βιολογικό ελαιόλαδο, γιατί ακόμη και σήμερα χρειάζεται να το ξαναπούμε, για να γίνει κατανοητό.

Βιολογικό ελαιόλαδο, λοιπόν, είναι το ελαιόλαδο, το οποίο παράγεται σύμφωνα με συγκεκριμένες – αυστηρές προδιαγραφές, που ορίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, που διέπει την παραγωγή, την μεταποίηση και την εμπορία των βιολογικών γενικότερα.

Η τήρηση των προδιαγραφών αυτών ελέγχεται από εγκεκριμένους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, οι οποίοι επιφορτίζονται με το έργο του ελέγχου και της πιστοποίησης. Κι έτσι το ελαιόλαδο αυτό μπορεί να φέρει ενδείξεις, σημάνσεις και πιστοποίηση, με σαφή αναφορά στον βιολογικό τρόπο παραγωγής του, δίνοντας στον τελικό καταναλωτή τη σιγουριά ότι αυτό είναι απαλλαγμένο από χημικά, φυτοφάρμακα, ορμόνες, δηλητήρια, ζιζανιοκτόνα κτλ.

Ταυτόχρονα το βιολογικό ελαιόλαδο, από την πιστοποιημένη ελαιοκαλλιέργεια για την παραγωγή του, βοηθά στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και καθαρότητας γενικότερα του περιβάλλοντος, δηλαδή προστατεύει την αειφορία και τη γονιμότητα του εδάφους, που γίνεται η καλλιέργεια, με συνέπεια να αφήνει ένα ωφέλιμο αποτύπωμα στη διαβίωση του ανθρώπου στη γη.

Premium βιολογικό ελαιόλαδο είναι αυτό, που έχει όλα τα προαναφερόμενα στοιχεία, χαρακτηρίζεται από καινοτόμες ιδέες και πολλά σημεία υπεροχής κατά την παραγωγή του, αναδεικνύει τις ιδιαίτερες γαστρονομικές γεύσεις της ελιάς, τα φυσικά πλούσια αρώματα και την ιδανική ισορροπία. Διαθέτει ανώτερα οργανοληπτικά συστατικά, κατά πολύ υψηλότερα του μέσου όρου, τα οποία πλέον αποδεικνύεται και επιστημονικά ότι βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε; Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου τομέα;

Οι δυσκολίες του δικού μας εγχειρήματος ήταν πάρα πολλές εξ’αρχής. Φανταστείτε μόνο αυτό, πριν από 32 χρόνια να ξεκινάς στην Ελλάδα βιολογική ελαιοκαλλιέργεια, που σίγουρα ήταν «άγνωστη λέξη».

Ο τομέας της βιολογικής ελαιοκαλλιέργειας δεν είχε το κυρίαρχο στοιχείο, που για εμένα προσωπικά ήταν η γνώση, η επιστημονική γνώση και όχι απλά η εμπειρική.

Αυτό το στοιχείο ήταν πολύ βασικό, μια πολύ μεγάλη έλλειψη και χαίρομαι που σήμερα, μέσα και από τις δικές μας προσπάθειες, πράξεις, εφαρμογές και καινοτομίες στη βιολογική ελαιοκαλλιέργεια, «άνοιξαν νέοι δρόμοι» για τους νεώτερους καλλιεργητές και καταναλωτές.

Γιατί η συνεύρεση ελαιοκαλλιεργητών και καταναλωτών ήταν το δεύτερο και πιο σημαντικό στοιχείο – δυσκολία, μετά τη γνώση.

Είναι απόλυτη προτεραιότητα αυτή η συνύπαρξη.

Φυσικά το κλίμα και οι καιρικές συνθήκες γενικότερα παίζουν μεγάλο ρόλο στον βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος, καθώς και τα εργατικά χέρια, κυρίως μέσω της εκπαίδευσης που απαιτείται στους εργαζόμενους, στον τομέα της βιολογικής ελαιοκαλλιέργειας.

Ο κατάλογος με τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες της βιολογικής ελαιοκαλλιέργειας είναι ατέλειωτος. Όμως με καλή θέληση, επιμόρφωση, αγάπη και στοχοπροσήλωση όλα μπορούν να γίνουν ορθή γεωργική πρακτική και να εξελιχθούν.

Μιλήστε μας για τα προϊόντα σας, ποιο είναι το best seller;

Τα εξειδικευμένα και limited edition βιολογικά ελαιοπροϊόντα μας είναι πολλά πλέον, έχοντας σαφή προσανατολισμό και ταυτότητα, ανήκοντας σε μια πρωτοποριακή και καινοτόμο σειρά το καθένα.

Η γκάμα μας περιέχει ελαιόλαδα βιολογικά premium, ελαιόλαδα υψηλά φαινολικά, ελαιόλαδα gourmet και ανώτερης γαστρονομίας, που ανήκουν στη σειρά μας “Olive Oil Jewels”, καθώς και τα ελαιόλαδα Plus Health, με υψηλά υγειοπροστατευτικά συστατικά, που υπερβαίνουν κατά πολύ, έως και 700%, το όριο του Ευρωπαϊκού Κανονισμού περί ισχυρισμού βελτίωσης της ανθρώπινης υγείας με την ημερήσια κατανάλωση τους και τα οποία έχουν επιλεγεί και συμμετέχουν σε κλινικές έρευνες και μελέτες μεγάλων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Αμερικής, όπως το Harvard και το Yale.

Παράλληλα η συλλογή μας περιέχει βιολογικές φυσικές επιτραπέζιες ελιές ποικιλίας Καλαμών και Πράσινες, με μια ευρεία έκφανση γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών, χωρίς χημικά, πρόσθετα και θερμική επεξεργασία, που προάγουν γεύσεις από παλιές και ξεχασμένες εποχές με τους συνδυασμούς τους.

Παράλληλα έχουμε δημιουργήσει μια νέα σειρά επιτραπέζιων ελιών, με τον τίτλο Plus Health. Ανήκουν στις φυσικές επιτραπέζιες ελιές, που η περιεκτικότητά τους σε υγειοπροστατευτικά συστατικά υπερβαίνει το 800% του μέσου όρου των επιτραπέζιων ελιών.

Συνεπεία αυτού, oi επιτραπέζιες ελιές μας έχουν συμμετάσχει αποκλειστικά σε κλινικές μελέτες και έρευνες στο Πανεπιστήμιο Yale στην Αμερική, αλλά και στη Φαρμακευτική Σχολή του ΕΚΠΑ, όπου με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας έγιναν σκόνη και δημιουργείται κάψουλα για τη μείωση της χοληστερόλης.

Η αλήθεια είναι ότι δεν ξεχωρίζω τα ελαιοπροϊόντα μας σε best seller, μιας και το καθένα έχει σαφή λόγο ύπαρξης, έχει απαιτήσει πολλά χρόνια δοκιμών και εξέλιξης, άσχετα με τις ποσότητες πώλησης του.

Αυτό, όμως, που θα σας εκμυστηρευτώ, είναι το ποιο είναι το αγαπημένο μου ελαιοπροϊόν και αυτό πάντα είναι το κάθε επόμενο.

Έχετε λάβει πάνω από 800 διεθνείς διακρίσεις. Σε τι αφορούν; Πώς νιώθετε για αυτό;

Έχουμε τιμηθεί με ένα παγκόσμιο ρεκόρ 803 διεθνών βραβεύσεων στους πιο έγκριτους και αναγνωρισμένους διαγωνισμούς του κόσμου, από την Ιαπωνία μέχρι την Αμερική. Αποτελεί και είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, που αφορά πρωτίστως στον τόπο μας, τη Σπάρτη, και στη συνέχεια την Ελληνική βιολογική Ελαιοκομία και τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου.

Δεν είχαμε συμμετάσχει σε διεθνείς διαγωνισμούς πριν από το 2012. Δηλαδή, 20 χρόνια μετά το ξεκίνημα όλης αυτής της προσπάθειας, διανύσαμε ένα χρονικό διάστημα προετοιμασίας και εξειδίκευσης, διότι θέλαμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι τα βιολογικά ελαιοπροϊόντα μας βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο γεύσης και ποιότητας διεθνώς και μπορούν να συναγωνίζονται ποιοτικά τα κορυφαία ελαιοπροϊόντα παγκοσμίως.

Συμμετέχουμε αποκλειστικά σε διαγωνισμούς με υψηλό κύρος, με εκατοντάδες έως και χιλιάδες συμμετέχοντα δείγματα, που εξετάζονται από επαγγελματίες γευσιγνώστες με διαδικασίες τυφλής γευσιγνωσίας, κατά τα πρότυπα που ορίζει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Συναγωνιζόμαστε χώρες με πολύ υψηλό επίπεδο παραγωγής και ποιότητας, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Τυνησία, η Γαλλία, το Μαρόκο, η Τουρκία, οι ΗΠΑ η Αργεντινή, η Χιλή κ. ά.

Δεν συμμετείχαμε ποτέ σε διεθνείς διαγωνισμούς βραβείων για το design, για την συσκευασία και την προώθηση γενικά, δεν μας ενδιέφερε ποτέ αυτός ο τομέας. Ενδιαφερόμαστε αποκλειστικά για το εσωτερικό περιεχόμενο. Έτσι λοιπόν η μορφή επιβράβευσης αυτή έχει για εμάς και την μεγαλύτερη αξία.

Νοιώθουμε πολύ όμορφα για όλο αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ των 803 διεθνών βραβείων η αλήθεια είναι. Μας κάνει να εξελισσόμαστε, να βελτιωνόμαστε. Και είναι πολύ συγκινητικό να παρακολουθεί τη διαδρομή μας ο απανταχού ελληνισμός.

Σε ποιες έρευνες συμμετέχουν τα ελαιοπροϊόντα σας;

Τα βιολογικά ελαιόλαδά μας αξιοποιούνται στην τριετή έρευνα «Παρεμβατική Μελέτη Μεσογειακής Διατροφής», που πραγματοποιείται από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard και αφορά στην καθημερινή διατροφή 1000 εθελοντών πυροσβεστών σε 44 πυροσβεστικούς σταθμούς των ΗΠΑ.

Παράλληλα οι βιολογικές ελιές Καλαμών των ελαιώνων μας συμμετέχουν αποκλειστικά στην έρευνα με τίτλο «Olives for Health», που διενεργείται από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale.

Σημαντική είναι επίσης η 1η κλινική μελέτη του ΕΚΠΑ σχετικά με τη θετική επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης ελιών τύπου Καλαμών των ελαιώνων μας στο λιπιδαιμικό προφίλ υγιών εθελοντών και ειδικότερα στην LDL/HDL χοληστερόλη. Με βάση τα θετικά αποτελέσματα της 1ης μελέτης πραγματοποιήθηκε και 2η 5ετούς διάρκειας, σε μεγαλύτερη ομάδα ασθενών με υπερλιπιδαιμία.

Η χοληστερόλη παρουσίασε σημαντική μείωση κατά 9,01 μονάδες και τα επίπεδα της LDL έδειξαν μείωση κατά 10,98 μονάδες μετά από 30 ημέρες καθημερινής κατανάλωσης μόλις πέντε ελιών.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα επέτρεψαν στην ερευνητική ομάδα της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ να μετατρέψει τις ελιές σε κάψουλα, με τον εμπορικό τίτλο «Plus Health Kalamata Olives» και με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Το προϊόν χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη φάση της 3ης κλινικής μελέτης σε ασθενείς με υπερλιπιδαιμία, οι οποίοι λάμβαναν καθημερινά 2 κάψουλες.

Επιπλέον μελετάται η συμβολή του εξαιρετικά παρθένου μας ελαιολάδου στην καρδιαγγειακή υγεία.

Με τις τιμές τι γίνεται; Οι υπέρογκες αυξήσεις στο ελαιόλαδο είναι δικαιολογημένες, πιστεύετε;

Οι τιμές του ελαιολάδου και των ελιών έχουν πράγματι τα δύο τελευταία χρόνια αυξηθεί. Είναι απόλυτα δικαιολογημένες οι αυξήσεις στις τιμές πιστεύω, λόγω της προσφοράς και της ζήτησης.Έχει αυξηθεί πολύ το κόστος παραγωγής στην ελαιοκομία γενικότερα και έχει μειωθεί σημαντικά (άνω του 50%) η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου και ελιών.

Υπάρχει περιθώριο καινοτομίας στην ελαιοκομία;

Ναι, το πιστεύω. Ήδη ανακαλύπτουμε συνεχώς – μέσω της επιστήμης κυρίως – νέα δεδομένα, που προσωπικά με κάνουν να πιστεύω ότι δεν τα γνωρίζουμε όλα. Μένουν αρκετά να ανακαλυφθούν και να εξερευνηθούν, δίνοντας περιθώριο καινοτομιών στην ελαιοκομία.

Τι σας προσφέρει η καθημερινή επαφή με τη φύση;

Η φύση μου έχει προσφέρει πολλά. Σκεφτείτε μια πολύ πρωινή επίσκεψη στους ελαιώνες μας, βλέποντας την ανατολή, μυρίζοντας τα αρώματα, την πρωινή δροσιά, την φρεσκάδα και ακούγοντας τους ήχους της φύσης. Εκεί δέχεσαι πολλά ερεθίσματα και έρχονται ιδέες, που όλη μέρα μέσα στην πίεση και μέσα στη ρουτίνα της εργασίας, δεν μπορείς να αισθανθείς.

Όταν οι ενέργειες, που λαμβάνεις, είναι των δέντρων, της γης που πατάς, του αέρα που αναπνέεις, του τοπίου που σε περιβάλλει, τότε προκύπτει η διαίσθηση να γίνει αυτό που είναι προορισμένο να γίνει, από το οποίο θα προαγάγουμε γαστρονομικούς συνδυασμούς, που θα μυρίζουν τον τόπο μας, τα αρώματα, τα βότανα.

Πρόκειται για μια αλυσίδα, που ουσιαστικά έχει πολλούς κρίκους και σταδιακά ο κάθε κρίκος έρχεται να δέσει με τον προηγούμενο, μέχρι να πας στον επόμενο. Εκεί αντιλαμβάνεσαι την αίσθηση της πληρότητας. Κι αυτό μόνο η καθημερινή επαφή με τη φύση μπορεί να σου το προσφέρει.

Άλλωστε ο άνθρωπος διαχρονικά ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος με τη φύση, ήταν πάντα η ευλογία και η πηγή του, από την αυτοσυντήρηση μέχρι την αυτοβελτίωση ή και την ίαση του σώματος και της ψυχής του.

Πώς βλέπετε την εξέλιξη των Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου την επόμενη 10ετία;

Το ξεκάθαρο σχέδιο των Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου για την επόμενη δεκαετία είναι η συνέχιση και εξέλιξη της παραγωγής βιολογικών ελαιοπροϊόντων υψηλής υγειοπροσταστευτικής αξίας, με την καινοτομία αρωμάτων και γεύσεων να παραμένουν αναλλοίωτα σε βάθος χρόνων.

Ταυτόχρονα στοχεύουμε στη διεύρυνση της αναγνώρισης του brand μας από τους καταναλωτές και στην εξασφάλιση ακόμη περισσότερων σημαντικών αγορών του εξωτερικού, με σταθερές και αμοιβαίες συνεργασίες.

Σημαντικότερο όλων για εμάς είναι η επέκταση των συνεργειών μας με ερευνητές και επιστήμονες, σε διάφορους τομείς της υγείας, ώστε να προσφέρουμε έστω και το ελάχιστο δυνατό στην εξέλιξη της ελαιοκομίας και των λειτουργικών τροφίμων.

Παράλληλα θα θέλαμε να γίνουν αποδεκτές σε ευρύτερο ελληνικό επίπεδο οι κοινωνικές μας παρεμβάσεις, που έχουμε προτείνει δημόσια, για τη βελτίωση της ελληνικής ελαιοκομίας, τη σύνδεσή της με την επιστήμη, με την εκπαίδευση, με την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου μας.

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών των παρεμβάσεων μας, που έχουν προκύψει ως ιδέες αλλά και βιώματα, είναι:

Αρχικά η ίδρυση στην Ελλάδα, με έδρα τη Σπάρτη, Σχολής Ελαιοκομίας ανώτατου επιστημονικού ή ερευνητικού επιπέδου, που να μελετά, να ερευνά και να επιμορφώνει σε ανώτατο επίπεδο όσους θέλουν να ασχοληθούν με την ελαιοκομία, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας στην επαρχία, που τις έχει τόση ανάγκη.

Η δημόσια αιτιολογημένη πρότασή μου αυτή, έχει κατατεθεί επίσημα στο Επιμελητήριο Λακωνίας από τον Ιανουάριο του 2023 και υποστηρίζεται από καταξιωμένους ακαδημαϊκούς, καθηγητές Πανεπιστημίων και προσωπικότητες στον τομέα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η δεύτερη παρέμβασή μας, που θα μπορούσε να είναι ένα ετήσιο γεγονός, μια χρονιά στην Ελλάδα και μία στο εξωτερικό, αφορά στο Συμπόσιο «Αρχαία Ελληνική και Σπαρτιατική Κουζίνα: Επιστροφή στο Μέλλον». Έλαβε σάρκα και οστά στο Πανεπιστήμιο Yale τον Απρίλιο του 2022 και συνέδεσε τα τρόφιμα, με έμφαση στο ελαιόλαδο και τις ελιές, την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία των αρχαίων Ελλήνων.

Διαβάστε επίσης:

ΙΟΒΕ για Pfizer Θεσσαλονίκη: Συμβολή 1,2 δισ. στο ΑΕΠ της πόλης

Τζανάκης στο HS: SOS για τις εμπορικές άδειες των καπνικών προϊόντων, ανεξέλεγκτη χρήση από εφήβους

Μ. Χρυσοχοΐδης: Γιατί «ξηλώνει» έναν – έναν τους διοικητές των νοσοκομείων, όλο το παρασκήνιο