• Business

    Γ. Πουλόπουλος: Η στρατηγική της Πειραιώς στα κόκκινα δάνεια και στις καταθέσεις

    Γιώργος Πουλόπουλος

    Γιώργος Πουλόπουλος


    Σε δύο «μέτωπα», τα προβληματικά δάνεια και τις καταθέσεις, δίνει μάχη η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς και με βάση τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, καταγράφει επιτυχία. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Πουλόπουλος, έχοντας την στήριξη του νέου προέδρου Γιώργoυ Χαντζηνικολάου, παρουσιάζει ικανοποιητικές επιδόσεις, τόσο στη διαχείριση κόκκινων δανείων, όσο και στην ενίσχυση της ρευστότητας.

    Ειδικά, στα προβληματικά δάνεια, όπως αποκάλυψε ο Γιώργος Πουλόπουλος σε αναλυτές, ο στόχος είναι εξαιρετικά φιλόδοξος – η μείωσή τους κατά 58% σε ορίζοντα τρισήμισυ ετών και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 41% στο ίδιο διάστημα.

    Μάλιστα, ο Γιώργος Πουλόπουλος έδωσε το στίγμα της νέας στρατηγικής στα κόκκινα δάνεια που περιλαμβάνει και joint venture με εταιρείες διαχείρισης προβληματικών δανείων.

    Αλλά και η πρόοδος που έχει συντελεστεί μέχρι τώρα που η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων γίνετα από τις εσωτερικές εξειδικευμένες μονάδες του ομίλου, είναι σημαντική αφού για παράδειγμα, σύμφωνα με αναπληρωτή CEO, ο δείκτης των ρυθμισμένων δανείων που επιστρέφουν στο «κόκκινο», έχει υποχωρήσει κάτω από το μισό και από το 40% προ διετίας, διαμορφώνεται στο 18%.

    Σύμφωνα με τον Γιώργο Πουλόπουλο, τα εργαλεία μείωσης των κόκκινων δανείων είναι κυρίως οι ρυθμίσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, οι διαγραφές, οι ρευστοποιήσεις και επιλεκτικές πωλήσεις ενώ την διαχείριση κυρίως των επιχειρηματικών δανείων θα βοηθήσουν οι τελευταίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο νομοθετικό πλαίσιο.

    Σύμφωνα με τα στελέχη της τράπεζας η πορεία των NPLs έχει σταθεροποιηθεί και αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη σταθεροποίηση τα επόμενα τρίμηνα, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν θα γεννηθούν νέα κόκκινα δάνεια.

    Και στο «μέτωπο» των καταθέσεων, σημειώνεται πρόοδος και υπάρχει μικρή ροή καταθέσεων στο σύστημα καθώς έχουν συμβάλει τόσο οι αλλαγές για το νέο χρήμα όσο και η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η πληρωμή τμήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το δημόσιο.

    Ο Γιώργος Πουλόπουλος τόνισε μιλώντας σε αναλυτές ότι η τράπεζα έχει πολιτική προσέγγισης των πελατών της για να τους πείσει να να φέρουν πίσω τα χρήματα τους. Οι εισροές στο τρίτο τρίμηνο έφθασαν τα 900 εκ.ευρώ και οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 2%, εξέλιξη που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις στοχευμένες πελατειακές δράσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αχτσιόγλου: Αποτυχημένη η πρώτη απόπειρα συνεννόησης με τους Θεσμούς – Δεν τα βρίσκουν στις ομαδικές απολύσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τώρα σωθήκαμε: Τριμελής επιτροπή για το θέμα της επένδυσης του Εμίρη του Κατάρ στη Ζάκυνθο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο ταλαντούχος Χρύσανθος Πανάς γιορτάζει και μιλάει για τα επόμενα βήματα του στην Λώρη Κέζα



    ΣΧΟΛΙΑ