• Business

    Γ. Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Άνοδος σε EBITDA με θετική απόδοση σε κατασκευές και παραχωρήσεις για το Α΄ Τρίμηνο του 2024

    Γιώργος Περιστέρης, CEO ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

    Γιώργος Περιστέρης, CEO ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ


    Άνοδο στην προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία και θετική απόδοση στον κλάδο των κατασκευών και των παραχωρήσεων καταγράφει ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το Α’ Τρίμηνο του 2024  με το ανεκτέλεστο της να διαμορφώνεται στα 5 δισ. ευρώ και την εταιρεία να βρίσκεται προ των πυλών για την υπογραφή επιπλέον εμβληματικών έργων όπως η Αττική Οδός, το Χανιά-Ηράκλειο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και την Εγνατία Οδό.

    Ξεκινώντας από τα προσαρμοσμένα EBITDA, αυτά κατέγραψαν άνοδο 20% καθώς από τα 123,6 εκατ. ευρώ το Α΄ Τρίμηνο του 2023 διαμορφώθηκαν στα 148,3 εκατ. ευρώ για τη χρονιά που διανύουμε. Επιπλέον, τα κέρδη που αποδίδονται στους μετόχους και αφορούν τα μη λειτουργικά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν στα 34,8 εκατ. ευρώ έναντι 23 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2023 με την άνοδο να ξεπερνάει το 51% και τα κέρδη ανά μετοχή να ανέρχονται στα 0,37 € (δηλαδή στο +54%).

    Σταθερές οι κατασκευές – Άνοδος στον κλάδο των παραχωρήσεων

    Σταθερός παραμένει ο κλάδος των κατασκευών τόσο ως προς τα έσοδα όσο και ως προς την προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία, όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη.

    Από την άλλη πλευρά οι παραχωρήσεις, οι οποίες αποτελούν το διαμάντι του στέμματος για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καταγράφουν ακόμα μεγαλύτερη άνοδο. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για την παραγωγή και εμπορίας ενέργειας με την πτώση να αποδίδεται στην αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας.

    Σχετικά με τις κατασκευές τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 299,9 εκατ. ευρώ για το Α’ Τρίμηνο του 2024 έναντι των 297,6 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2023 και τα προσαρμοσμένα EBITDA κινήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι καθώς διαμορφώθηκαν στα 32,2 εκατ. ευρώ έναντι 34 εκατ. ευρώ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει το μεγαλύτερο ανεκτέλεστο έργων που ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ και αυτό θα βελτιωθεί γιατί αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για σημαντικές συμβάσεις όπως  η παραχώρηση του ΒΟΑΚ και η Αττική Οδός. Από αυτά έχουν υπογραφεί τα 3,2 δις. ευρώ, ενώ τα 1,8 αναμένεται να υπογραφούν άμεσα. Από τα έργα αυτά το 75% είναι ιδιωτικά έργα (ίδιες επενδύσεις και έργα για τρίτους), ενώ τουλάχιστον το 55% αφορά ίδιες επενδύσεις.

    Όσον αφορά τις παραχωρήσεις τα έσοδα του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 27% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα 61,1 εκατ. ευρώ έναντι 48,1 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά τα προσαρμοσμένα EBITDA αυξήθηκαν κατά 36,9%  καθώς ανήλθαν στα 38,2 εκατ. ευρώ έναντι 27,9 εκατ. ευρώ.

    Η ανοδική αυτή τάση στον κλάδο των παραχωρήσεων αποδίδεται στην αύξηση των διελεύσεων κατά 9% τους οδικούς άξονες που διαχειρίζεται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Πρόκειται για την Κεντρική και τη Νέα Οδό. Επιπλέον, από την αρχή της χρονιάς έχουν αυξηθεί και οι τιμές των διοδίων σε όλη τη χώρα βάσει των όρων των συμβάσεων παραχώρησης, ενώ έχουν τεθεί σε λειτουργία οι τρεις μονάδες στην Πελοπόννησο, οι οποίες έχουν κατασκευαστεί ως Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

    Διαβάστε επίσης

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη προς τους μετόχους €34,8 εκατ., αυξημένα κατά 51,3%

    Euroxx Χρηματιστηριακή για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ο ισολογισμός παραμένει ισχυρός – Τιμή στόχος 22% υψηλότερα

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Κυριαρχεί στο ανεκτέλεστο με €5,3 δισ. – Τα σχέδια για τα επόμενα χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ