Συνεχίζεται η ανάπτυξη για τις μικροζυθοποιίες, που τα τελευταία χρόνια αυξάνουν σταθερά το μερίδιό τους στην αγορά μπύρας. με τον τζίρο της να φτάνει τα 500.000 ευρώ και αναμένει αύξηση και για φέτος..
«Το 2015 ήταν ακόμη μια καλή χρονιά για τη μικροζυθοποιία» σημειώνει ο κ. Γιώργος Παναγιώτου, συνιδρυτής της Septem « ενώ αύξηση σημείωσαν και οι εξαγωγές. Παρά τις δυσκολίες που δημιούργησαν τα capital controls τελικά κινήθηκαν ανοδικά οι εξαγωγές και προστέθηκαν και νέες χώρες η Ιταλία και η Ισπανία».
Οι δυνατότητες ανάπτυξης της αγοράς της μικροζυθοποιίας και η αυξανόμενη ζήτηση από τους καταναλωτές της έφερε και την αύξηση του αριθμού των μικροζυθοποιών». Πράγματι τους τελευταίους μήνες προστέθηκαν στο χάρτη της ελληνικής μικροζυθοποιίας και νέα σημεία, σε Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Κόρινθο, Λευκάδα, Κεφαλονιά.
H ελληνική αγορά μπύρας που πλήττεται από την ύφεση και τη μείωση εισοδήματος έχει παρόλα αυτά σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης για τη μικροζυθοποιά καθώς στην κρύα αγορά (εστιατόρια, μπαρ) αυξάνεται η ζήτηση μπύρας από μικροσυθοποιίες. «Εκτιμάμε, σημειώνει ο κ. Παναγιώτου, ότι έχουμε περιθώρια αύξησης του τζίρου μας και φέτος και σίγουρα όχι από τα σουπερμάρκετ. Βρισκόμαστε ήδη σε Σκλαβενίτη και Βασιλόπουλο και πιστεύω ότι αυτή η παρουσία είναι αρκετή. Ωστόσο, μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης έχουμε στην αγορά των εστιατορίων και των μπαρ, καθώς συνεχώς προσθέτουμε και νέα σημεία στο δίκτυό μας.
Σήμερα η παραγωγική δυναμικότητα της Septem είναι 1 εκ. λίτρα ετησίως, μετά και τις τελευταίες επενδύσεις που πραγματοποίησε η εταιρεία το 2015.
Η πρότυπη Μικροζυθοποιία Septem, δημιουργήθηκε στο Ωρολόγιο Εύβοιας, από τον χημικό – οινολόγο Σοφοκλή Παναγιώτου και τον οικονομολόγο Γεώργιο Παναγιώτου και ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2009, τη διάθεση φρέσκιας, μη παστεριωμένης μπύρας. Στόχος της Septem είναι να παρουσιάσει στους λάτρεις της μπύρας μοναδικές “one off” συνταγές, με κοινό χαρακτηριστικό τους την έντονη παρουσία λυκίσκου.
Ο ευρηματικός τίτλος άλλωστε προσδιορίζει και την επιθυμία των δημιουργών της Septem, αφενός να κάνουν το hobby τους και αφετέρου να παρουσιάσουν “hoppy” μπύρες που θα αναδεικνύουν τα χαρίσματα της κάθε ποικιλίας λυκίσκου.