ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το επόμενο τρίμηνο είναι καθοριστικό για την Αlumil και η επιλογή είναι στις τράπεζες. Θα επιλέξουν να αποπληρωθούν το σύνολο των δανείων της Alumil, αλλά σε βάθος χρόνου, ή να πάρουν πίσω, εδώ και τώρα, στην καλύτερη περίπτωση τα μισά;
Τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας είναι ανοδικά και φέτος τα EBITDA της θα πλησιάσουν τα 30 εκατ. ευρώ και επομένως ο δανεισμός της θα είναι λιγότερο από 5 φορές τα EBITDA. Όμως το θέμα δεν είναι μόνο πόσο υγιής είναι πλέον η Alumil, αλλά αν οι τράπεζες θα προτιμήσουν να διαγράψουν δάνεια και να πάρουν εδώ και τώρα κάποια κεφάλαια.
Ο ιδρυτής της εταιρείας, Γιώργος Μυλωνάς, μιλά στο mononews.gr για το κρίσιμο επόμενο τρίμηνο που θα καθορίσει τη μετοχική σύνθεση της εταιρείας και το αν η ελληνική πολυεθνική θα παραμείνει σε ελληνικά χέρια και στο Χρηματιστήριο ή θα δοθεί σε ξένα funds και βέβαια θα βγει από το Χρηματιστήριο. Στους υποψήφιους επενδυτές περιλαμβάνονται το αμερικανικό fund Atlas Holdings, το fund Oaktree Capital, το βρετανικό fund M&G Investments και η Avenue και τις δεσμευτικές προσφορές τους θα τις κάνουν στα τέλη Ιουνίου.
«Tις ημέρες αυτές οι τράπεζες και οι υποψήφιοι επενδυτές παρέλαβαν όλες τις εκθέσεις των συμβούλων που περιγράφουν την εικόνα της εταιρείας και ακολούθως θα κάνουν τις προσφορές τους. Εγώ έκανα την προσφορά μου και ως τα τέλη Ιουνίου θα κάνουν δεσμευτικές προσφορές και τα υποψήφια funds», σημειώνει ο κ. Γ. Μυλωνάς.
Και προσθέτει: «Στο τραπέζι θα υπάρχουν κάποια στοιχεία, αυτά που έδωσα εγώ, αυτά που έδωσαν οι σύμβουλοι και οι προσφορές των επενδυτών. Και η απόφαση είναι στις τράπεζες. Θα πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στη δική μου πρόταση αποπληρωμής δανείων, που σήμερα είναι 160 εκατ. ευρώ, και θα τους επιστρέψω όλο το ποσό, και στην πρόταση του στρατηγικού επενδυτή που θα δώσει πολύ λίγα, αλλά θα τα δώσει τώρα, θα πάρουν τα πολύ λίγα και θα διαγράψουν το υπόλοιπο. Αν είναι απεγνωσμένες για ρευστότητα θα διαλέξουν το δεύτερο».
Ποιο θα είναι όμως το μέλλον της εταιρείας αν μπει στρατηγικός επενδυτής και πώς αντιμετωπίζει αυτό το ενδεχόμενο ο σημερινός Πρόεδρος και ιδρυτής της εταιρείας;
«Για μένα όλα τα σενάρια καλά είναι. Απλά τώρα έχω ένα ποσοστό 71% και αν μπει στρατηγικός επενδυτής θα έχω κάποιο μειοψηφικό ποσοστό, που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις μου με το fund. Όταν αποτυπωθεί η οικονομική κατάσταση της εταιρείας ουσιαστικά θα καθοριστεί το ποσοστό μου. Είτε έχω μεγάλο ποσοστό είτε μικρό, η εταιρεία θα πάει καλά. Αν μπει στρατηγικός επενδυτής, θα βγει αυτόματα από το Χρηματιστήριο», σημειώνει.
«Όμως, όποιο κι αν είναι το fund, δεν θέλει την Alumil χωρίς τον Μυλωνά», λέει ο ιδρυτής της εταιρείας, συμπληρώνοντας όμως: «Αλλά αυτή η συζήτηση θα ακολουθήσει μετά και δεν αφορά τις τράπεζες. Το κρίσιμο αυτή την περίοδο είναι τι θα αποφασίσουν, αφού δουν όλα τα δεδομένα».
«Θα επιλέξουν να μη χάσουν ούτε ένα σεντ από τα κεφάλαιά τους βλέποντας ότι η εταιρεία μπορεί να τις αποπληρώσει ή θα θελήσουν εδώ και τώρα ρευστότητα και θα επιλέξουν να χάσουν ένα μεγάλο ποσό από αυτό δίνοντας τα δάνεια στα funds;», διερωτάται και υπογραμμίζει: «Οι τράπεζες ψάχνουν να βρουν λεφτά. Η Αlumil είναι σίγουρο ότι μπορεί να αποπληρώσει τα δάνειά της και να πάει καλά. Όμως ανεξάρτητα από την πορεία της, αν θέλουν τώρα λεφτά, θα τη δώσουν στα funds».
«Τα funds δεν παίρνουν εταιρείες που πρόκειται να πεθάνουν. Και δεν ενδιαφέρονται για πολλές εταιρείες. Ενδιαφέρονται για εταιρείες με προοπτική από τις οποίες θα βγάλουν μεγάλες αποδόσεις. Δεν υπάρχουν πολλές εταιρείες σαν την Αlumil, με αυτή την πολυθενική δραστηριότητα, τις εξαγωγές και τα θετικά νούμερα. Και τώρα τα νούμερα έχουν αλλάξει δραματικά», λέει και συμπληρώνει: Η Αlumil χτυπήθηκε από την κρίση στην ελληνική αγορά γιατί μέχρι πριν λίγα χρόνια το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της προερχόταν από την ελληνική αγορά, κάτι που πλέον έχει αλλάξει ριζικά.
«Το πρόβλημά μας ήταν ότι χάσαμε τις μισές πωλήσεις μας από την Ελλάδα, τώρα όμως ανακάμψαμε. Τα έσοδα από Ελλάδα τώρα είναι στο 16%, από 65% που ήταν πριν μερικά χρόνια. Τώρα πια η Αlumil είναι μια άλλη εταιρεία, δραστηριοποιείται σε ακόμη περισσότερες χώρες, με διαφορετικά προϊόντα, περισσότερους πελάτες και όλη αυτή την αλλαγή της δομή την πετύχαμε χωρίς κεφάλαια, αφού οι τράπεζες έχουν να μας χρηματοδοτήσουν 7 χρόνια. Και η ανάπτυξη της έχει γίνει με ό,τι είχαμε στη διάθεσή μας και βέβαια χωρίς κεφάλαιο δεν μπορείς να χρηματοδοτήσεις την ανάπτυξή σου», προσθέτει.
«Πάμε για 30 εκατ. EBITDA»
«Το πρώτο τρίμηνο του 2019 τρέχει με 10% αύξηση εσόδων και πάμε για 30 εκατ. EBITDA στο σύνολο του έτους, δηλαδή το 2020 τα δάνειά μας θα είναι κάτω από 5 φορές τα EBITDA, από τις λίγες ελληνικές εταιρείες με τέτοια χαρακτηριστικά. Οι προβλέψεις για το 2018, που τις ξεπεράσαμε, ήταν πάνω από 20 εκατ. EBITDA με τζίρο άνω των 250 εκατ. ευρώ», υπογραμμίζει ο κ. Μυλωνάς.