Στην  τραγική οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ και τα δυσμενή αποτελέσματα που της προκάλεσαν οι συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση αναφέρεται ο πρώην υπουργός ενέργειας Γιάννης Μανιάτης  σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό με την οποία  ρωτά για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση γγια να μη χρεοκοπήσεις η ΔΕΗ.

 Αναλυτικά η ερώτηση αναφέρει:

Προς: Τον Πρωθυπουργό, κ. Α. Τσίπρα

Θέμα: “Τραγικά στοιχεία για την πιθανότητα χρεοκοπίας της ΔΕΗ”

Κύριε Πρωθυπουργέ,

είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε πολύ καλά την τραγική οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ. Η μεγαλύτερη ελληνική δημόσια επιχείρηση βρίσκεται ουσιαστικά ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία με πολιτικές που ασκήθηκαν από την κυβέρνησή σας και με πλήρη επίγνωση, τόσο δική σας, όσο και των υπουργών σας, για τα δυσμενή αποτελέσματα σε βάρος της από τις συμφωνίες που υπογράψατε.

Το αδιέξοδο ξεκίνησε όταν δεσμευτήκατε με μηδενικό αντάλλαγμα η ΔΕΗ να εκχωρήσει το 50% των πελατών, άρα το 50% των εσόδων και των κερδών της. Είναι προφανές ότι καμία εταιρεία δεν μπορεί να επιβιώσει όταν έχει τα μισά κέρδη, αλλά τον ίδιο αριθμό χρεών, δανείων, μισθολογικού κόστους, άλλων υποχρεώσεων. Το προδιαγεγραμμένο αυτό αδιέξοδο επιτάθηκε από τις πολιτικές της κυβέρνησής σας περί χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) και ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, που κόστισαν στην εταιρεία πάνω από 1 δις €.

Η αποκάλυψη ότι η εταιρεία το 2018 λειτούργησε με ζημίες που ξεπερνούν τα 900.000.000€, όταν μόλις πριν 4 χρόνια παρουσίαζε κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων, αποτελεί το κραυγαλέο δείγμα πολιτικής και διαχειριστικής τραγωδίας της κυβέρνησής σας.

Η ιδεοληπτική και κομματικά καθοδηγούμενη διοίκηση της εταιρείας οδήγησε επιπλέον σε υπερδιπλασιασμό των χρεών των πολιτών προς την εταιρεία, στη λογική του κινήματος “δεν πληρώνω”, που κι εσείς ο ίδιος ενισχύσατε. Η εκπόνηση εδώ κι έναν χρόνο με ανάθεση στη  McKinsey  από τη ΔΕΗ, του Επιχειρησιακού Σχεδίου διάσωσής της, παραμένει στα συρτάρια, χωρίς καμία δημόσια κοινοβουλευτική ή άλλη πολιτική διαβούλευση. Ακόμη χειρότερα, διαρρέουν φήμες περί πρόθεσης για αύξηση των τιμολογίων προς τους πολίτες, γεγονός ηθικά και πολιτικά απαράδεκτο.

Με δεδομένο ότι εάν χρεοκοπήσει η ΔΕΗ, ο αιμοδότης της ελληνικής οικονομίας, τότε ουσιαστικά χρεοκοπεί και η χώρα, με προφανείς πολιτικές και ποινικές ευθύνες για τους υπεύθυνους,

ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει, προκειμένου να μην χρεοκοπήσει η ΔΕΗ;