Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Γ. Χατζηπατέρας: Δύσκολα τα πράγματα για τη Dorian

Γιάννης Χατζηπατέρας

Γιάννης Χατζηπατέρας. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Dorian LPG

Η ναυτιλιακή Dorian LPG, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιάννη Χατζηπατέρα, ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της για το τρίτο τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, κατά τη διάρκεια του οποίου κατέγραψε ζημίες – γεγονός που ωστόσο δεν ξάφνιασε τους αναλυτές, καθώς τα αποτελέσματα ανταποκρίθηκαν στις προβλέψεις τους.

Όπως ανακοίνωσε η ναυτιλιακή, εμφάνισε καθαρές ζημίες ύψους 7,1 εκατ. δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο του 2016, έναντι κερδών 41,2 εκατ. δολαρίων που είχε καταγράψει την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2015, ενώ οι καθαρές ζημίες ανά μετοχή ανήλθαν στα 0,13 δολάρια, όπως ακριβώς είχαν προβλέψει οι αναλυτές.

Παράλληλα, τα έσοδα της Dorian για το τρίτο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκαν στα 33,6 εκατ. δολάρια, έναντι 74,9 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι, καταγράφοντας μεγάλη πτώση της τάξεως του 55,2%, η οποία, σύμφωνα με την εταιρεία, αποδίδεται στους ναύλους των δεξαμενόπλοιων τύπου VLGC που κινήθηκαν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τη δεδομένη περίοδο.

Για την ακρίβεια, το ισοδύναμο χρονοναύλωσης (TCE) για τα δεξαμενόπλοια τύπου VLGC κυμάνθηκε στα 19.137 δολάρια την ημέρα κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2016, έχοντας καταγράψει ραγδαία πτώση της τάξεως του 72% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015, που είχε διαμορφωθεί στα 68.330 δολάρια ημερησίως, κάτι που η Dorian αποδίδει σαφώς στις πιέσεις που συνεχίζει να δέχεται η αγορά.

Το χωρητικότητας 84.000-cbm δεξαμενόπλοιο τύπου eco-VLGC “Challenger” της Dorian LPG

Ωστόσο, ο κ. Χατζηπατέρας, μίλησε στο TradeWinds, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα που εμφάνισε η Dorian και υποστήριξε ότι “Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η πτώση της ναυλαγοράς έχει φτάσει στο τέλος της, καθώς τόσο οι όγκοι όσο και οι τιμές των ναύλων δείχνουν να έχουν βελτιωθεί από τα χαμηλά επίπεδα που κινούνταν τον Αύγουστο και στις αρχές Σεπτεμβρίου”.

Ο Έλληνας εφοπλιστής – ο οποίος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής – πρόσθεσε ότι “Η ζήτηση για υγροποιημένο αέριο πετρελαίου (LPG) έχει σημειώσει αύξηση, κατά το αναμενόμενο. Επίσης, η διείσδυση του LPG στην εγχώρια αγορά ακολουθεί ανοδική πορεία, καθώς τα τεράστια οφέλη του αναγνωρίζονται ολοένα και περισσότερο”.

Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραφε το mononews.gr στις 25 Οκτωβρίου, η Dorian αναμένεται να ξεκινήσει νέο γύρο συζητήσεων με τις πιστώτριες τράπεζες με θέμα το χρέος της και την πιθανότητα να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. δολαρίων, στο πλαίσιο των προσπαθειών να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της αγοράς.

Όπως ισχυρίζονται οι αναλυτές, η ναυτιλιακή έχει έρθει αντιμέτωπη με τις μεγάλες πιέσεις στις τιμές των ναύλων σε συνδυασμό με την πτώση που κατέγραψαν τα ταμειακά της διαθέσιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ε. Grimaldi: Αυτά είναι τα νέα μεγάλα σχέδια του ισχυρού άντρα της Minoan Lines

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θ. Βενιάμης: Έντονη κινητικότητα στη Golden Union

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews.gr με 5 δωροεπιταγές από τα Attica συνολικής αξίας 1000 ευρώ