Με γρήγορο ρυθμό προχωρά η Ελλάδα τα σχέδιά της για διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού φυσικού αερίου, με μια σειρά στρατηγικών έργων που θα την καταστήσουν ενεργειακό κόμβο για τα Βαλκάνια αλλά και την Ευρώπη.

Ένα από τα πιο εμβληματικά ενεργειακά έργα το FSRU Αλεξανδρούπολης, εγκαινιάζεται σήμερα, ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου αερίου, που θα αεριοποιεί το εισαγόμενο LNG, θα εισάγεται στο εθνικό σύστημα και από εκεί μέσω του IGB στη Βουλγαρία και μέσω ενός άξονα  διασυνδετήριων αγωγών στη  Σερβία και τη Ρουμανία καθώς και στη Β. Μακεδονία μέσω της προωθούμενης διασύνδεσης με την Ελλάδα.

Η μεγάλη σημασία του έργου για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, που αποτελεί προτεραιότητα σήμερα για όλη την Ευρώπη, υπογραμμίζεται από την παρουσία στα εγκαίνια των πρωθυπουργών  της Ελλάδας, της Βουλγαρίας της Βόρειας Μακεδονίας και του Προέδρου της Σερβίας.

Το χρονοδιάγραμμα

Η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται  το 2023, ωστόσο η Gastrade έπειτα και από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης καταβάλλει προσπάθειες για την επίσπευσή του τουλάχιστον κατά 6 μήνες.

 Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 393,7 εκατ. ευρώ αποτελείται από μια πλωτή μονάδα παραλαβής και προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG και από ένα σύστημα υποθαλάσσιου αγωγού μέσω του οποίου θα μεταφέρεται το αέριο στο εθνικό σύστημα.

Η Gastrade προωθεί και δεύτερο FSRU στη Θράκη, το οποίο θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κμ LNG, ανταποκρινόμενη στη μεγάλη ζήτηση, από τις χώρες της κεντρική και ανατολικής Ευρώπης για νέες πηγές εφοδιασμού.

Σημειώνεται, ότι στην εταιρεία Gastrade του ομίλου Κοπελούζου που αναπτύσσει το project, συμμετέχουν επίσης η Gaslog Investments 100% θυγατρική της εταιρείας Gaslog, η ΔΕΠΑ Εμπορίας με ποσοστό 20%, η Bulgartransgaz EAD (BTG) που είναι ο διαχειριστής του εθνικού συστήματος μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με μερίδιο 20% και ο ΔΕΣΦΑ με ποσοστό 20%.