• Business

    Frigoglass: Πώς η οικογένεια Δαυίδ γράφει κέρδος από το κατεστραμμένο εργοστάσιο της Ρουμανίας

    Χάρης Δαυίδ

    Χάρης Δαυίδ


    Ακόμα και κέρδος θα γράψει η Frigoglass, συμφερόντων της οικογένειας Δαυίδ, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Ρουμανίας.

    Τα 42 εκατ. ευρώ της αποζημίωσης αφορούν μόνο στα μηχανήματα που καταστράφηκαν, αναφέρουν πληροφορίες, ενώ στο συμβόλαιο με την ασφαλιστική εταιρεία υπάρχει ρήτρα για κάλυψη της απώλειας που θα έχει η εταιρεία σε τζίρο και διαφυγόντα κέρδη. Κι αυτό διότι το εργοστάσιο ήταν 25 ετών, που σημαίνει ότι η επένδυση που είχε γίνει σε αυτό, είχε αποσβεστεί. Πλέον, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα χρηματοδοτήσουν κάθε δαπάνη ανέγερσης νέου εργοστασίου στην ίδια θέση και της ίδιας παραγωγικής δυναμικότητας.

    Στη χθεσινή ανακοίνωση, η εταιρεία ανέφερε ότι «η ασφαλιστική αποζημίωση που σχετίζεται με τις επιπτώσεις από τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας (business interruption) βρίσκεται υπό εκτίμηση από τις ασφαλιστικές εταιρείες».

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία περιμένει την αποζημίωση για τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς η αποζημίωση αφορά δύο σκέλη: το πρώτο που είναι οι εγκαταστάσεις και που ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία για 42 εκατ. ευρώ και το δεύτερο που είναι η αποζημίωση για την απώλεια εσόδων που είχε λόγω της πυρκαγιάς.

    Μάλιστα, αυτήν την περίοδο γίνονται οι συζητήσεις, χωρίς να μπορεί να δοθεί κάποια εκτίμηση για το ύψος της αποζημίωσης.

    Με νόημα τονίζεται ότι αν και το εργοστάσιο ήταν ηλικίας 25 ετών, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο είχε τον όρο «όλα καινούργια».

    Δηλαδή, η νέα μονάδα θα είναι παρόμοιας δυναμικότητας, αλλά πιο σύγχρονης τεχνολογίας και με καλύτερες δυνατότητες.

    Προς το τέλος του 2022 θα είναι έτοιμο το νέο εργοστάσιο

    Σημειώνεται, επίσης, πως 11 εκατ. ευρώ σε όρους net book value είναι η αξία των περιουσιακών στοιχείων που καταστράφηκαν στη Ρουμανία από την πυρκαγιά.

    Το νέο εργοστάσιο αναμένεται να είναι έτοιμο στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 (ίσως και νωρίτερα), με τις εργασίες να ξεκινούν στις αρχές του 2022.

    Η διοίκηση εκτιμά ότι τα αυξημένα κόστη λόγω της αύξησης στις τιμές πρώτων υλών και ενέργειας θα παραμείνουν και το 2022.

    Οι προοπτικές στους κλάδους που δραστηριοποιείται (ψυγεία) δείχνουν μέσο μονοψήφιο ποσοστό ανάπτυξης στις πωλήσεις ψυγείων και διψήφιο στην υαλουργία.

    Με βάση το 9μηνο, όπου και τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, η εκτίμηση για τις επενδυτικές δαπάνες παρέμεινε στα 15 εκατ. ευρώ (στη Ρουμανία 1-2 εκατ. ευρώ) και τονίστηκε πως ο όμιλος διατηρεί ισχυρή ρευστότητα.

    Από τη ρευστότητα των 77 εκατ. ευρώ τα 32 εκατ. ευρώ είναι στη Νιγηρία με το 30% αυτών σε σκληρό νόμισμα.

    Η είσπραξη της αποζημίωσης λόγω της πυρκαγιάς στη Ρουμανία μείωσε το ύψος του καθαρού δανεισμού στα 249 εκατ. ευρώ από 259,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του 9μήνου.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ