ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
LVMH, L’Oreal, Kering: Απώλειες ρεκόρ για τους Γάλλους δισεκατομμυριούχους – 70 δισ. δολ. «έκαναν φτερά» το 2024
Στα χέρια του Φρεντερίκ Αρνό ο τομέας ωρολογοποιίας της LVMH. Ήτοι Tag Heuer, Hublot, Zenith.
Στην επίσημη ανακοίνωση για τον νέο CEO, δόθηκε η εντύπωση στον διεθνή Τύπο ότι ο Φρεντερίκ Αρνό προσποιείται τον διδακτορικό φοιτητή. Μετράει τα λόγια του και προσφέρει περισπούδαστες, καλά ζυγισμένες απαντήσεις. Η παρομοίωση ταιριάζει στα 29 του χρόνια. Ό,τι υπολείπεται σε εμπειρία, θα υπερκεραστεί με τη μελέτη.
Βέβαια ο νεαρός Φρεντερίκ, ο τέταρτος από τα πέντε παιδιά του δισεκατομμυριούχου Μπερνάρ Αρνό, της αυτοκρατορίας LVMH, προπονείται για αυτή τη θέση ατύπως εδώ και τέσσερα χρόνια, όταν ανέλαβε CEO της Tag Heuer. Ενώ ήδη από το 2017 είχε επιφορτιστεί με την ευθύνη να τρέξει μια μικρή ομάδα ειδημόνων για smartwatch, έξυπνα ρολόγια, για την Tag Heuer στο Παρίσι.
Σε αχαρτογράφητα ύδατα
Στην ίδια πρόσφατη παρουσίαση δήλωσε ότι τo μοντέλο Tag Heuer Aquaracer υπήρξε το πρώτο προσωπικό δώρο που εισέπραξε από τον πατέρα του σε ηλικία δώδεκα ετών.
Με αυθορμητισμό παραδέχτηκε ότι προτιμάει την Tag Heuer επειδή αποτελεί για την πιο αθλητική μάρκα. Γρήγορα όμως αποφάσισε να κουκουλώσει την φράση αυτή αντιλαμβανόμενος ότι ως CEO δεν είθισται να εκφράζει το προσωπικό του γούστο.
«Το αθλητικό του υπόβαθρο παραμένει το χαρακτηριστικό που συνήθως διακρίνουν οι καταναλωτές του στις περισσότερες έρευνες», διευκρίνισε αμελλητί.
Ωστόσο, οφείλει κανείς να τον δικαιώσει. Όταν ανέλαβε CEO της Tag Heuer ασχολήθηκε εν πρώτοις με την εισχώρηση της εταιρείας στην περιοχή των πολυτελών εταιριών. Ακόμη και αν αυτό σήμαινε ότι θα έπρεπε να δοκιμαστεί σε απάτητα νερά, στις κατηγορίες τιμών της τάξεως των δύο και τριών χιλιάδων ελβετικών φράγκων (1870 με 2800 στερλίνες). Η Tag Heuer είχε έως τότε προσεγγίσει μόνο το φράγμα των πενήντα χιλιάδων ελβετικών φράγκων, με κάποιες συλλεκτικές εκδόσεις. Από τότε που ανέλαβε τα ηνία ο Φρεντερίκ Αρνό, το συγκεκριμένο πλαφόν έχει πρακτικά πλέον κατακτηθεί.
Και όχι μόνο. Για το νέο μοντέλο TAG Heuer Carrera Plasma Diamant d’Avant-Garde με αληθινά εργαστηριακά διαμάντια και τιμή 536.480 ευρώ σχηματίζεται λίστα αναμονής. Η αναμονή για την παραλαβή του ξεπερνάει τον χρόνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Η Tag Heuer βρίσκεται στην αγορά από το 1886. «Αν κατασκευάσεις ένα μοντέλο με τα καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά, αυτό έχει κόστος. Και αν λειτουργεί το σχέδιο και υπάρχει συνέπεια σε όλα τα χαρακτηριστικά του, τότε γιατί να μην το εμπιστευτεί ο καταναλωτής;», αναρωτήθηκε δικαίως ο Φρεντερίκ Αρνό.
Σταθερά πατήματα στην πολυτέλεια
Επίσης, τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχει επίσημη συνεργασία της Tag Heuer με την Porsche. Μέχρι σήμερα αμφότερες οι εταιρείες χρησιμοποιούσαν την ορολογία Carrera, τώρα θα λανσαριστούν κοινά προϊόντα και χορηγίες.
Η LVMH δεν συνηθίζει να δημοσιοποιεί νούμερα των υποκατηγοριών της, αλλά εν προκειμένω δεν διατηρεί την ίδια μυστικοπάθεια. Από τα 79,2 δισεκατομμύρια έσοδα του ομίλου, υποτίθεται ότι τα 1,6 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα προέρχονται από αυτήν την μαγική τριανδρία.
Η οικογένεια έχει εισβάλει επιθετικά στην αγορά των ακριβών μετάλλων. Προσφάτως εξαγόρασαν τον εμβληματικό Tiffany έναντι 15,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακατασκευάζοντας την κεντρική μπουτίκ της Νέας Υόρκης με σχέδια Πίτερ Μαρίνο. Τον Tiffany ανέλαβε ο αδελφός του Φρεντερίκ Αρνό, Αλεξάντρ. Ενώ τον τομέα υψηλής ωρολογοποιίας στον ίδιο τον LVMH διατηρεί ο τρίτος αδελφός τους, Ζαν Αρνό.
O Tag Heuer εξαγοράστηκε το 1999 από την LVMH. Όταν ο Φρεντερίκ Αρνό έπαιζε ακόμη με lego στην ηλικία των πέντε ετών.
Το αγόρι της τεχνολογίας
Αλλά δεν υπήρξε πάντα το αυτονόητό όνειρό του. Φημολογείται ότι πρόκειται για παιδί υψηλής ευφυίας που όπως και ο πατέρας τους σπούδασε μηχανικός στο περίφημο γαλλικό πολυτεχνείο École polytechnique στο Παρίσι. Λέγεται ότι αυτό που τον τράβηξε στην τελική απόφαση να στραφεί στην Tag Heuer σχετίζεται με το ακρωνύμιό της: Techniques d’ Avant Garde (Τεχνολογίες της πρωτοπορίας, του αβάν γκαρντ). Ταυτόχρονα, ο Φρεντερίκ Αρνό κατέχει πτυχία πιάνου, με την ικανότητα να παίζει σε κοντσέρτα. Και υπήρξε ανέκαθεν δεινός αθλητής.
Στα πρώτα μετά – φοιτητικά του χρόνια είχε φλερτάρει με την ιδέα μιας startupμαζί με έναν φίλο του. Και πράγματι η εταιρεία τους, η NEOS, που ανέπτυσσε τεχνολογίες αιχμής για κινητές πληρωμές, πουλήθηκε στην BNP το 2018. Ο ίδιος βρισκόταν ήδη στην Tag Heuer.
Διάδοχος;
Πάντως όπως και η Tag Heuer, έτσι και οι αντίστοιχες Hublot και Zenith θα υποστούν μετάλλαξη, τηρουμένων των αναλογιών.
Πολλά κακά στόματα στο Παρίσι μίλησαν για τον αναποφάσιστο κληρονόμο, που άλλαζε διαρκώς γνώμη σε σχέση με την κατηγορία που θα ήθελε να αναλάβει. Τώρα μάλλον έχουν αποσιωπηθεί.
Υπό τη σκέψη του Φρεντερίκ Αρνό, οι πωλήσεις ανέβηκαν κατά 50% από το 2020. Ενώ η μέση τιμή πώλησης σχηματιζόταν στα 1800 γαλλικά φράγκα, το 2023 έφτασε στα 3000. Ο παντοδύναμος εβδομηντακονταετής Μπερνάρ Αρνό δεν πρόκειται να παραδώσει τα σκήπτρα αλλά ο διεθνής τύπος ήδη μαγειρεύει σενάρια που τριγυρίζουν τον 29χρονο γιο του. Προσεχτικός μαθητής μεν. Κυρίως όμως:
Νέο αίμα και θερμόαιμο.
Διαβάστε επίσης:
Βαγγέλης Ραπτόπουλος: Γιατί δίνουμε υποσχέσεις;
Μάρω Δούκα: «Το καλό και το κακό συνυπάρχουν»
Γιάννης Τσαρούχης: «Ακούτε τη φωνή μου; Γιατί είμαι βραχνός»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί