Οι Βρυξέλλες θα καλέσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ να ενισχύσουν τους ελέγχους ασφάλειας για τους πλούσιους επενδυτές που ζητούν «χρυσή βίζα», προειδοποιώντας ότι τα προγράμματα αυτά έχουν δημιουργήσει σημεία εισόδου για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει την Τετάρτη τις πρώτες της συστάσεις προς τις χώρες σχετικά με τον τρόπο προστασίας των προγραμμάτων, στο πλαίσιο των οποίων οι κυβερνήσεις προσφέρουν άδεια διαμονής ή πλήρη υπηκοότητα ως αντάλλαγμα για επενδύσεις, από κατάχρηση.

Η κίνηση έρχεται μετά από μεγάλα σκάνδαλα σχετικά με νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατά το παρελθόν έτος, όπως στην περίπτωση της Danske Bank, στην οποία το εσθονικό παρακλάδι της μεγαλύτερης τράπεζας της Δανίας είναι ύποπτο για ξέπλυμα 200 δισ. ευρώ, κυρίως από τα πρώην σοβιετικά κράτη.

Οι συμβουλές περιλαμβάνονται σε έκθεση που θα δημοσιευθεί την Τετάρτη, κατά την οποία οι Βρυξέλλες εξετάζουν προγράμματα “υπηκοότητας προς πώληση” αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία διαχειρίζονται η Μάλτα, η Κύπρος και η Βουλγαρία.

Τα προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα στους πλούσιους ιδιώτες να αγοράσουν κοινοτικά διαβατήρια, τα οποία συνεπάγονται οφέλη όπως η ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ. Ακτιβιστές κατά της διαφθοράς έχουν προειδοποιήσει ότι η έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά στη χορήγηση διαβατηρίων έχει ανοίξει την πόρτα σε εγκληματίες από χώρες με υψηλά επίπεδα διαφθοράς για να δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη.

Περίπου 20 κυβερνήσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, προσφέρουν επίσης πιο περιορισμένα δικαιώματα διαμονής σε πλούσιους πολίτες εκτός της ΕΕ ως αντάλλαγμα για επενδύσεις σε ακίνητα, κρατικά ομόλογα ή ενίοτε απευθείας στον κυβερνητικό προϋπολογισμό.

«Τα προγράμματα χορήγησης υπηκοότητας και άδειας διαμονής σε επενδυτές προκαλούν μια σειρά κινδύνων για τα κράτη μέλη και για ολόκληρη την Ένωση: ειδικότερα, κινδύνους για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας διείσδυσης ομάδων οργανωμένου εγκλήματος εκτός ΕΕ, καθώς και κινδύνους για ξέπλυμα χρήματος, διαφθορά και φοροδιαφυγή», αναφέρει προσχέδιο της έκθεσης που είδαν οι Financial Times.

Η έκθεση, που αποτελεί την πρώτη εξέταση των προγραμμάτων από την Επιτροπή, καταγράφει ορισμένες ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένων των διαφορετικών προδιαγραφών που έχουν οι κυβερνήσεις όσον αφορά στην ασφάλεια και στους ελέγχους ιστορικού για τους αιτούντες και τις πηγές πλούτου τους.

Οι Βρυξέλλες υπογραμμίζουν επίσης ότι ιδιωτικές επενδυτικές εταιρείες – οι οποίες συνεργάζονται με κυβερνήσεις στην Κύπρο και τη Μάλτα για τη λειτουργία των προγραμμάτων – δεν έχουν νομική υποχρέωση να διενεργούν ελέγχους ασφαλείας σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αποκομίσει περίπου 25 δισ. ευρώ άμεσων ξένων επενδύσεων τα τελευταία 10 χρόνια από προγράμματα που προσφέρουν άδεια διαμονής ή πλήρη υπηκοότητα ως αντάλλαγμα, σύμφωνα με έρευνα της Global Witness και της Transparency International.

Μολονότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν άμεση αρμοδιότητα για την αστυνόμευση των συστημάτων, θα ζητήσουν από τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε κοινούς ελέγχους ασφάλειας για όλους τους αιτούντες και θα πιέσει για υποχρεωτικούς καταλόγους με τον αριθμό των αιτήσεων που υποβάλλονται και απορρίπτονται κάθε χρόνο, μαζί με τις χώρες προέλευσής τους.

Η έκθεση δεν ξεχωρίζει συγκεκριμένες χώρες. Αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν ότι τα ευρήματα είχαν ως στόχο να αποφευχθούν συγκρούσεις μεταξύ των Βρυξελλών και κρατών μελών όσον αφορά στο κράτος δικαίου πριν από τις ευρωεκλογές τον Μάιο.

Η Laure Brillaud, στέλεχος πολιτικής για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος της Transparency International, δήλωσε ότι οι προτάσεις της Επιτροπής «στερούνται σαφώς της φιλοδοξίας που θα περίμενε κανείς υπό το φως των πρόσφατων σκανδάλων».

Αυτά «έχουν υπογραμμίσει πώς η έλλειψη εναρμονισμένων κανονισμών για τη βιομηχανία των χρυσών θεωρήσεων σε επίπεδο ΕΕ καθιστά τα σύνορα της ΕΕ ευάλωτα σε εγκληματίες και διεφθαρμένα άτομα», ανέφερε.

«Η ευρωπαϊκή διάσταση στο πρόβλημα είναι σαφής, η λύση θα είναι επίσης ευρωπαϊκή, αλλά η Επιτροπή έχει χάσει την ευκαιρία να προτείνει μια φιλόδοξη ατζέντα για μια πανευρωπαϊκή ρύθμιση του κλάδου», προσθέτει.

Το Συμβούλιο Μετανάστευσης των Επενδύσεων, ένα όργανο που εκπροσωπεί τους επενδυτές και τις κυβερνήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα, ανέφερε ότι η έκθεση της Επιτροπής δεν αναγνωρίζει το ρόλο των μεσαζόντων στην ενίσχυση της διαφάνειας γύρω τους.

«Πολλοί από τους κινδύνους της επενδυτικής μετανάστευσης που επισημαίνονται στην έκθεση, όπως η φοροδιαφυγή, δεν αφορούν αποκλειστικά στη μετανάστευση των επενδύσεων και εφαρμόζονται και σε άλλες μορφές αποκτηθείσας ιθαγένειας, όπως η πολιτογράφηση”, δήλωσε ο Dimitry Kochenov, πρόεδρος του Συμβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Δεκτή η δικαστική προσφυγή των μικρομετόχων της Folli Follie που ζητούν αποζημίωση 2,3 εκατ. ευρώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτό είναι το λονδρέζικο σπίτι που αγόρασε Αμερικανός δισεκατομμυριούχος έναντι 122 εκατ. δολαρίων (pics)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:   Αυτές οι τρεις τεχνολογίες θα αλλάξουν για πάντα τον τραπεζικό τομέα


© The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.