ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Alfa Nero: Νέες περιπέτειες για το superyacht- Ο billionaire που απέσυρε την προσφορά των 67 εκατ. δολαρίων
Η Francoise Bettencourt Meyers έγινε η πρώτη γυναίκα με περιουσία μεγαλύτερη των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η περιουσία της Bettencourt Meyers εκτινάχθηκε στα 100,2 δισεκατομμύρια δολάρια την Πέμπτη, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Και η εξέλιξη της περιουσιακής κατάστασης της κληρονόμου της L’Oréal SA, ήταν ραγδαία.
H Françoise Bettencourt Meyers είχε αναδειχθεί το 2022 ως η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, με την περιουσία της να ξεπερνάει τα 81 δισ. δολάρια. Μέσα σε ένα χρόνο τα περιουσιακά της στοιχεία αυξήθηκαν πάνω από 20 δισ. δολάρια.
Η κληρονόμος της L’Oreal ανέλαβε το δύσκολο έργο να ηγηθεί στον χώρο της ομορφιάς και κατάφερε να εκτοξεύσει τη μετοχή της εταιρείας.
Η 69χρονη Γαλλίδα είναι αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της L’Oréal, της μεγαλύτερης εταιρείας καλλυντικών και ομορφιάς στον κόσμο, την οποία ίδρυσε ο παππούς της, χημικός Eugène Paul Louis Schueller το 1909.
Ο Εζέν Σουλλέρ, ένας απλός φαρμακοποιός, ίδρυσε την L’Oreal το 1909. Η κόρη του – και μητέρα της Μπετανκούρ Μέγιερ – Λιλιάν, κληρονόμησαν την περιουσία του Σουλλέρ και τον έλεγχο της εταιρείας μετά το θάνατό του το 1957. Η Λιλιάν μαζί με τον σύζυγό της, Αντρέ Μπετανκούρ, Γάλλο πολιτικό, ήταν γνωστοί στη Γαλλία για τα λαμπερά πάρτι.
Τι κατάφερε
Στα 69 της χρόνια, διατηρεί υψηλά τα κέρδη του luxury brand, αυξάνει την περιουσία της, όμως η ίδια επιλέγει να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, διατηρώντας έναν διακριτικό τρόπο ζωής.
Είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος της L’Oreal με μερίδιο σχεδόν 35% και βρίσκεται μεταξύ των Γάλλων κορυφαίων παικτών της πολυτέλειας, όπως ο επίσης Γάλλος Μπερνάρ Αρνό, με τις εταιρείες της να έχουν επωφεληθεί από τη ζήτηση για μακιγιάζ, ρούχα και κοσμήματα υψηλής ποιότητας.
Με τον θάνατο της μητέρας της, Liliane Bettencourt, το 2017, η Françoise έγινε η βασική μέτοχος της L’Oreal και κληρονόμησε περίπου 40 δισ. δολάρια.
Έκτοτε έχει υπερδιπλασιάσει την προσωπική της περιουσία. Ακολούθησε πιστά τις αρχές της οικογενειακής επιχείρησης και κατάφερε να διατηρήσει τον τίτλο της πλουσιότερης γυναίκας στον κόσμο, τον οποίο νωρίτερα κατείχε η μητέρα της.
Η μήνυση
Ωστόσο οι σχέσεις της μητέρας με την κόρη ήταν συχνά τεταμένες. Η Bettencourt Meyers ξεκίνησε πολυετή δικαστικό αγώνα για τον έλεγχο της περιουσίας.
Στη μήνυση που είχε καταθέσει υποστήριζε ότι ο φωτογράφος Φρανσουά-Μαρί Μπανιέ χρησιμοποίησε τη φιλία του με τη Λιλιάν Μπετανκούρ για να χειραγωγήσει την ηλικιωμένη κληρονόμο ώστε να του δώσει περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ (1,4 δισεκατομμύρια δολάρια) σε μετρητά, έργα τέχνης και ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής.
Η ίδια αναφέρει ότι η ζωή της στο Παρίσι είναι απλή. Απολαμβάνει βόλτες στα πάρκα της πόλης μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των δημοσιογράφων και αποφεύγει πολυτέλειες όπως το να χρησιμοποιεί ιδιωτικά τζετ για τα ταξίδια της.
Δεν της αρέσουν οι συνεντεύξεις και οι κοντινοί της άνθρωποι αναφέρουν ότι η ίδια αισθάνεται αμήχανα στο να διαχειριστεί την τεράστια περιουσία της για την «καλοπέρασή» της.
Η Λιλιάν Μπετανκούρ η οποία διαγνώστηκε με άνοια, αμφισβήτησε τον ισχυρισμό της κόρης της, είπε ότι μοιράστηκε ελεύθερα τα περιουσιακά της στοιχεία με τον Μπανιέ. Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει η Μπετανκούρ Μέγιερ σε ένα γαλλικό περιοδικό ειδήσεων το 2009, ο στόχος του Μπανιέ ήταν ξεκάθαρος «να διασπαστεί η οικογένειά μας. Δεν θα το αφήσω να συμβεί».
Η υπόθεση πήγε σε δίκη το 2015. Ο Μπανιέ καταδικάστηκε σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση.
Παράλληλα, του ζητήθηκε να καταβάλει στην Μπετανκούρ αποζημίωση ύψους 158 εκατομμυρίων ευρώ. «Δεν βλέπω πια την κόρη μου και δεν το επιθυμώ», είχε πει η Μπετανκούρ σε συνέντευξή της το 2008. «Για μένα η κόρη μου έχει γίνει κάτι αδρανές».
Ένας δικηγόρος που εμπλέκεται στην υπόθεση είχε δηλώσει: «Η μητέρα έσφαξε την κόρη και μετά η κόρη τη μητέρα».
Φιλανθρωπική δράση και συγγραφή βιβλίων
Είναι περισσότερο γνωστή για την φιλανθρωπική της δραστηριότητα, όπως και για την αγάπη της στις τέχνες και τον πολιτισμό.
Το 2019, όταν κατεγράφη μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές στο Παρίσι, η φωτιά στη Νοτρ Νταμ, η δισεκατομμυριούχος κληρονόμος προσέφερε 220 εκατ. δολάρια για την ανοικοδόμησή της.
Οι φιλανθρωπικές της δραστηριότητες πραγματοποιούνται μέσω του Ιδρύματος Bettencourt Schueller, του οποίου είναι πρόεδρος, υποστηρίζοντας επιστημονικά, πολιτιστικά και καλλιτεχνικά έργα.
Κάθε χρόνο τα βραβεία Bettencourt για νέους ερευνητές απονέμονται σε 14 νέους φοιτητές θετικών επιστημών ή ιατρικής για να προχωρήσουν στις μεταπτυχιακές τους σπουδές.
Υπάρχει επίσης κι ένα ειδικό βραβείο το οποίο δίνεται κάθε χρόνο στα δημόσια εργαστήρια βιοϊατρικής έρευνας για τη βελτίωση της υποδομής και των συνθηκών εργασίας τους για τους ερευνητές τους.
Έχει επίσης υποστηρίξει ερευνητικά προγράμματα στη νευροεπιστήμη και τον αυτισμό και έχει επενδύσει σε εταιρείες χειροτεχνίας.
Η δραστήρια Françoise δεν έχει σταματήσει μόνο σε αυτά. Έχει γράψει και δύο βιβλία – μια μελέτη σε πέντε τόμους της Βίβλου και μια γενεαλογία των Ελλήνων θεών. Η καλλιτεχνική της φύση την οδήγησε και στο πιάνο, με το οποίο ασχολείται καθημερινά για ώρες, κυρίως απ’ όταν πέθανε η μητέρα της.
Η επόμενη γενιά
Η Francoise έχει δύο γιους, τον Jean-Victor και τον Nicolás, οι οποίοι εδώ και αρκετά χρόνια έχουν αναλάβει σημαντικούς ρόλους στην εταιρεία.
Το 2011, με απόφαση δικαστή, ο Jean-Victor, ο μεγαλύτερος εγγονός της Liliane που είναι τώρα 36 ετών, έγινε ο κηδεμόνας της γιαγιάς, η οποία στα 88 της είχε ήδη σημάδια ότι έπασχε από Αλτσχάιμερ. Αυτή ήταν μια κομβική στιγμή.
Ο Jean-Victor εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της L’Oréal το 2012, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη γιαγιά του.
Δημιούργησε τη δική του σειρά ανδρικών ενδυμάτων που ονομάζεται Examplaire και όπως όλα δείχνουν ακολουθεί το παράδειγμα της μητέρας του, με το να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής προϊόντων περιποίησης στον κόσμο, η L’Oréal διαθέτει περισσότερες από 35 φίρμες καλλυντικών, περιποίησης προσώπου και σώματος. Οι κορυφαίες εταιρείες χαρτοφυλακίου της περιλαμβάνουν τις Maybelline, Garnier και NYX.
Οι μετοχές έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, αποτιμώντας τη L’Oreal στα 205 δισεκατομμύρια ευρώ (217 δισεκατομμύρια δολάρια).
Διαβάστε επίσης:
L’Oreal: Αύξηση πωλήσεων 8,1%-Σταθερή η ζήτηση σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Ken Hu (Huawei): Αναμένουμε έσοδα σχεδόν $100 δισ. το 2023 – Τα σχέδια για το μέλλον
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί