ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
To party στις τράπεζες, πότε θα δικαστούν οι Κουτσολιούτσοι, η 15η Γενάρη και το πρόσωπο – έκπληξη για Πρόεδρος, γιατί είδε ο Άδωνις τον Κυριάκο, μια αποκάλυψη για τις φυλακές και ο arrogant αντιδήμαρχος με την Πόρσε
Οι επίμονοι αγοραστές των ΕΛΠΕ, ποιοι χτίζουν θέση στην Πειραιώς, τα μαθηματικά των Εξάρχου, Βαρδινογιάννη και Holterman, νέος πόλεμος Όλγας – Μάτσα για το οικόπεδο, ο αμετανόητος Κουτσολιούτσος, ο Χατζηβασιλείου στην κυβέρνηση, ο απρόσεκτος υπουργός Νο2, και ο επιχειρηματίας που κτίζει 1.000 τ.μ. στο Ψυχικό
Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί μόνο να είναι, αλλά πρέπει και να φαίνεται τίμια… Κάτι που προφανώς ισχύει και για όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Υπερταμείου αξιοποίησης της Δημόσιας περιουσίας της χώρας μας. Μέλος του οποίου είναι, από τα τέλη του περασμένου Μαρτίου, ο Φραγκίσκος Γρατσώνης.
Πρόκειται για τον CFO των Folli Follie που αποφασίστηκε ομόφωνα από το Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου να είναι ένα από τα δύο νέα, μη εκτελεστικά και ανεξάρτητα μέλη του Δ.Σ… Το δεύτερο είναι η Ηρώ Αθανασίου, με επαγγελματική θητεία στο παρελθόν, στη Unilever.
O ηλικίας 51 ετών σήμερα Φραγκίσκος Γρατσώνης είναι ο άνθρωπος που έχει βάλει την υπογραφή του ως οικονομικός διευθυντής των Folli για τις οικονομικές καταστάσεις του πολυσυζητημένου Ομίλου, οι οποίες αφορούν τη χρήση του 2017. Καταστάσεις που εδώ και τρείς βδομάδες αμφισβητούνται ευθέως. Μάλιστα χθες αποκαλύφθηκε η αδυναμία της εταιρείας να παρουσιάσει στοιχεία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το τι διαθέσιμα έχει στο ταμείο της. Γεγονός που οδήγησε στην αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής των Folli Follie, έπειτα και από αίτημα προς τις χρηματιστηριακές αρχές από την πλευρά της εταιρίας, συμφερόντων της οικογένειας Κουτσολιούτσου.
Ο Φραγκίσκος Γρατσώνης είναι από από το 2013 στέλεχος των Folli. Μάλιστα ως CFO έχει νευραλγικό ρόλο για το οικονομικό Status του ομίλου και είναι ένας από τους ελάχιστους που οφείλουν να γνωρίζουν από πρώτο χέρι όχι μόνο τη ροή των εσόδων, αλλά και τα ταμειακά υπόλοιπα του ομίλου.
Αν και επί τρεις ολόκληρες εβδομάδες το «καυτό» ζήτημα των Follie είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, εν τούτοις δεν έχει υπάρξει η παραμικρή αντίδραση, ούτε από τον ίδιο, ούτε από το Υπερταμείο, Διευθύνουσα Σύμβουλος στο οποίο είναι η Ράνια Αικατερινάρη. Το εκπληκτικό είναι ότι από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η υπόθεση ο Φραγκίσκος Γρατσώνης ήταν εκείνος που για λογαριασμό της εταιρίας πήγε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δίνοντας εξηγήσεις σε σειρά ερωτημάτων της εποπτικής Αρχής.
Ανεξάρτητα από την επαγγελματική επάρκεια του Φραγκίσκου Γρατσώνη που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, τίθεται ένα μεγάλο ζήτημα, πρωτίστως ηθικής τάξεως. Για μια εταιρεία συνιστά «Κυλώνειον άγος» να αποδειχθεί ότι στο ταμείο δεν υπάρχουν τα λεφτά που η ίδια λέει ότι έχει. Το ότι επι τρείς ολόκληρες εβδομάδες η οικογένεια Κουτσολιούτσου δεν μπορεί να δώσει στοιχεία για τα ταμειακά της διαθέσιμα, αφήνει διάχυτη την αίσθηση ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας». Όταν όμως σε μια τέτοια εταιρεία, κάποιος είναι CFO, μάλλον δεν συνάδει να παραμένει και… φρεσκοδιορισμένο μέλος του Υπερταμείου. Τουλάχιστον για λόγους αρχής κάτι πρέπει να γίνει. Είτε με πρωτοβουλία του ιδίου, είτε με «άνωθεν» εντολές αν χρειαστεί.
Το ότι υπάρχει ένα κραυγαλέο θέμα είναι πασιφανές, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί πρωτίστως για λόγους αξιοπιστίας.
Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι ο Φραγκίσκος Γρατσώνης επιλέχτηκε και διορίστηκε μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), όπως είναι η πλήρης ονομασία του Υπερταμείου, στις 31 Μαρτίου του 2018, αλλά οι ανακοινώσεις έγιναν στις 16 Απριλίου. Με ημερομηνία 25 Απριλίου εκδόθηκαν οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις των Folli, οι οποίες είναι στο μικροσκόπιο του ανεξάρτητου ελέγχου από την Ernst& Young.
Ιδού όμως τι έλεγε η ανακοίνωση του Υπερταμείου, για τα νέα μέλη:
«Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον σχετικό νόμο, το Εποπτικό Συμβούλιο υποστηρίχθηκε κατά τη διαδικασία επιλογής από συμβουλευτική εταιρεία διεθνούς φήμης [τη Stanton Chase].Το Εποπτικό Συμβούλιο εξέτασε τα προφίλ των υποψηφίων βάσει των απαιτούμενων κριτηρίων (επαγγελματική πείρα στους τομείς αρμοδιοτήτων της ΕΕΣΥΠ, ικανότητα κατανόησης της δυναμικής και των προοπτικών των δημόσιων επιχειρήσεων, κλπ.), όπως αυτά καθορίστηκαν από τη σχετική Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, η οποία δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΕΣΥΠ στις 28 Φεβρουαρίου 2018.
Κατά την επιλογή των νέων μη εκτελεστικών μελών του ΔΣ, το Εποπτικό Συμβούλιο διεξήγαγε, σε συνεργασία με τους συμβούλους του, προσωπικές συνεντεύξεις με κάθε υποψήφιο, ώστε να εκτιμήσει τις ευρύτερες αλλά και ειδικές γνώσεις τους σε θέματα που άπτονται της διοίκησης επιχειρήσεων, της διεθνούς οικονομίας, του ευρύτερου ρόλου της ΕΕΣΥΠ στην ελληνική οικονομία, καθώς και του ρόλου των δημόσιων επιχειρήσεων και της δημόσιας περιουσίας συνολικότερα, στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.
Πρωταρχικός στόχος της πρόσληψης των νέων μελών, με αποδεδειγμένη εμπειρία, ικανότητες και τεχνογνωσία σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς τομείς είναι η ενίσχυση της εύρυθμης λειτουργίας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΣΥΠ για την καλύτερη κατανόησης και αντιμετώπιση των προκλήσεων και των προοπτικών των δημοσίων επιχειρήσεων οι οποίες έχουν περιέλθει στην εποπτεία και διαχείρισή της. Το Εποπτικό Συμβούλιο είναι πεπεισμένο ότι το νέο ΔΣ της ΕΕΣΥΠ θα εκπληρώσει την αποστολή του, θα επιτύχει τους επιχειρηματικούς του στόχους και θα εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον υπεύθυνα και αποτελεσματικά.».
Στη συνέχεια της ανακοίνωσης ακολουθούσαν τα βιογραφικά των νέων μελών. Πρώτα με την Ηρώ Αθανασίου και μετά..
«Φραγκίσκος Γρατσώνης, μη εκτελεστικό μέλος
Γεννήθηκε το 1967. Είναι πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει MBA από το Πανεπιστήμιο Leonard Stern School of Business της Νέας Υόρκης. Έχει μακρά και ποικίλη διοικητική εμπειρία – τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο – στην επιχειρηματική δραστηριότητα, στη χρηματοoικονομική και στην επενδυτική τραπεζική. Μεταξύ των ανώτερων θέσεων τις οποίες κατείχε περιλαμβάνονται οι εξής: CFO για τον όμιλο Folie Folie (2013 – σήμερα), ανώτατο τραπεζικό στέλεχος στην Credit Agricole / Εμπορική Τράπεζα (2007 – 2013). Έχει επίσης εργαστεί στην BNP Paribas και τη Citibank στους τομείς των εταιρικών επενδύσεων και της θεσμικής τραπεζικής. Οι τομείς εμπειρίας του περιλαμβάνουν στρατηγικές εταιρικές επενδύσεις, χρηματοοικονομικά, έλεγχο και διαχείριση κινδύνων».
Όλα αυτά μέχρι να «σκάσει» το ζήτημα των Folli που τώρα μπαίνει σε ακόμα πιο σκοτεινά μονοπάτια. Για πόσο ακόμα άραγε θα συνεχίσει να είναι μέλος του Δ.Σ. του Υπερταμείου ο CFO των Folli;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ιράν: Η Τεχεράνη ελπίζει σε μια “ρεαλιστική προσέγγιση” από την κυβέρνηση Τραμπ
- ΤτΕ: Αυξημένη κατά 9,7% η τουριστική κίνηση στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2024
- Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Επίσημο δείπνο Κ. Μητσοτάκη – E. Letta – Η ατζέντα της συνάντησης
- Τράπεζα της Ελλάδος: Αύξηση στο έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά 510,9 εκατ. το 2024