ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο κ. Παππάς παρουσία ανωτάτων στελεχών των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, ΟΤΕ, Vodafone, Wind και Forthnet και εταιρειών πληροφορικής, μίλησε για «τηλεπικοινωνιακές υποδομές αξίας 600 εκατ. ευρώ», λέγοντας μάλιστα ότι «ο κόσμος δεν έχει καταλάβει»… προκαλώντας για άλλη μια φορά αμηχανία (ίσως και μειδίαμα) στο εξειδικευμένο ακροατήριό του.
Δεν παρέλειψε μάλιστα να επαναλάβει και το μαγικό νούμερο των 4 δισ. ευρώ επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες, που αναφέρει συχνά ως δικό του επίτευγμα, στο οποίο συμπεριλαμβάνει τις επενδύσεις που κάνουν σε βάθος χρόνου οι ιδιωτικές εταιρείες.
Τα πραγματικά δεδομένα, ωστόσο, είναι ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του Σύζευξις 2 ανέρχεται σε 620 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος (περίπου 447,5 εκατ. ευρώ) αφορά σε τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες (σταθερή και κινητή τηλεφωνία και σύνδεση στο διαδίκτυο) που θα παρέχονται στο δημόσιο από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για την επόμενη τριετία.
Ανάδοχοι για την παροχή των τηλεπικοινωνιών υπηρεσιών είναι όλοι οι πάροχοι ΟΤΕ, Vodafone, Wind, Forthnet, οι οποίοι θα καλούνται ανά τακτά διαστήματα να δίνουν προσφορές για συγκεκριμένο αριθμό σημείων – δημοσίων υπηρεσιών ώστε να επιλέγεται η πλέον συμφέρουσα (συμφωνίες πλαίσιο).
Τα (υπό) έργα υποδομής του Σύζευξις 2 είναι:
Το «Υποδομές ασφάλειας, τηλεφωνίας, τηλεδιάσκεψης και καλωδίωσης» με προϋπολογισμό 133,7 εκατ. ευρώ. Το δημόσιο θα επιλέγει την καλύτερη προσφορά από την κοινοπραξία των OTE – Space – Unisystems και την Logicom (επίσης συμφωνία πλαίσιο).
Το «ISP και SLA» προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ στο οποίο ανάδοχος είναι η κοινοπραξία των OTE, Space, Unisystems και Intrasoft και το «SIX DC» με προϋπολογισμό 7,9 εκατ. ευρώ και ανάδοχο την Ti Sparkle.
Το Σύζευξις 2 θα παρέχει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες σε περίπου 34.000 φορείς του δημοσίου (εξέλιξη του Σύζευξις 1) και στόχος του είναι η εξοικονόμηση δαπανών ύψους 150 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται ουσιαστικά για το μοναδικό μεγάλο έργο ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) επί ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το οποίο εξασφάλισε κοινοτική χρηματοδότηση (ΕΣΠΑ) ύψους 135 εκατ. ευρώ, ενώ να σημειώσουμε ότι ξεκίνησε να σχεδιάζεται το 2009 και η αρχική διαβούλευση έγινε το 2011.
Στη συνέχεια εντάχθηκε στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, αλλά δεν προχώρησε και απεντάχθηκε.
Τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έμεινε «παγωμένο» ενώ είχαν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί και είχαν αναδειχθεί οι ανάδοχοι.
Εν τέλει οι διαδικασίες ξεκίνησαν εκ νέου πριν περίπου δύο χρόνια, υπό την πίεση του γεγονότος ότι ήταν ώριμο αφού είχε φθάσει μέχρι και την ανάδειξη των αναδόχων, για να φθάσει χθες στην υπογραφή των συμβάσεων.