• Business

    Φουρλής: Τι τζίρο και EBITDA περιμένει φέτος από ΙΚΕΑ, Intersport και Holland & Barrett

    • Άννα Διανά
    Βασίλης Φουρλής, CEO Trade Estates (Fourlis)

    Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος Ομίλου Fourlis, Trade Estates ΑΕΕΑΠ


    Σημαντικά βελτιωμένες επιδόσεις στην κερδοφορία και πωλήσεις από τη δραστηριότητα της λιανικής στα 550 εκατ. ευρώ και αυξημένες κατά 5,5% σε σχέση με πέρυσι αναμένει για την τρέχουσα χρήση η διοίκηση του ομίλου Fourlis.

    Με υπερδιπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης αναμένεται να κινηθεί το EBITDA στο retail που υπολογίζεται στα 41 εκατ.  ευρώ (+14,4%) ενώ η εκτίμηση για τα κέρδη προ φόρων είναι ότι θα είναι αυξημένα κατά 23,3% και θα διαμορφωθούν στα 26 εκατ. ευρώ.

    Οι σχετικές προβλέψεις περιλαμβάνονται στο guidance που έδωσε χθες η διοίκηση του ομίλου κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων. Το πρώτο guidance μετά από 14 χρόνια, όπως είπε ο πρόεδρος του ομίλου Βασίλης Φουρλής, προαναγγέλλοντας την επιστροφή της παλιάς τακτικής περί δημοσίευσης guidance για τις επιδόσεις κάθε χρήσης.

    Το πρώτο guidance μετά από 14 χρόνια

    «Είναι σημαντικό για τους επενδυτές να υπάρχει το guidance» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φουρλής σημειώνοντας παράλληλα ότι  οι προβλέψεις πρέπει να χαρακτηρίζονται από σοβαρότητα και κάποιο συντηρητισμό».  Συμπλήρωσε δε, ότι η γενικότερη κατάσταση στην αγορά είναι αρκετά δύσκολη σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αφού η ακρίβεια στα τρόφιμα επηρεάζει το διαθέσιμο εισόδημα.

    Στις δραστηριότητες της λιανικής, ΙΚΕΑ, Intersport και Holland & Barrett αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Δημήτρης Βαλαχής. Ανέφερε πώς η δουλειά της νέας διοίκησης ήδη αποτυπώνεται στις δραστηριότητες και τα μεγέθη του ομίλου τονίζοντας πως θα συνεχίζει να δίδεται έμφαση στη βελτίωση των επιδόσεων σε όλες τις δραστηριότητες λιανικής, στην αξιοποίηση της ψηφιοποίησης και στην επέκταση της παρουσίας του ομίλου στις αγορές που έχει παρουσία.

    Οι επενδύσεις στα νέα καταστήματα ΙΚΕΑ

    Στην κατεύθυνση αυτό το Capex του 2024 είναι στα 30 εκατ. ευρώ από 15 εκατ. ευρώ που κινείται ετησίως λόγω των επενδύσεων στα νέα καταστήματα ΙΚΕΑ. Στα μεγάλα καταστήματα το πλάνο ανάπτυξης προβλέπει τρία νέα στην επόμενη τριετία. Το ένα στην Πάτρα που θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, το καλοκαίρι του 2025 στο Ηράκλειο και το 2027 στο Ελληνικό. Όπως επισημάνθηκε από τη διοίκηση του ομίλου σημαντικός πυλώνας που θα ενισχύσει την πορεία είναι τα μικρότερου μεγέθους καταστήματα και η ανάπτυξή τους και στα αστικά κέντρα της περιφέρειας «ένας άξονας που θα αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημαντικότητα στα αποτελέσματά μας» όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Βαλαχής.

    Την ίδια ώρα συνεχίζεται η πρακτική των μειωμένων τιμών από το τελευταίο τρίμηνο του 2024 όπου περίπου το 20% του κωδικολογίου της ΙΚΕΑ έχει φθηνότερες τιμές κατά 10%.

    Η πορεία της Intersport και οι ευκαιρίες στην αγορά

    Στη δραστηριότητα της Intersport  έχουν ανοίξει το 2024 τέσσερα καταστήματα, δύο στην Ελλάδα και δύο στη Ρουμανία. Παράλληλα η διοίκηση του ομίλου εξετάζει τις ευκαιρίες για την επέκταση στο κομμάτι athleisure ενώ αναπτύσσει και το ψηφιακό κανάλι πωλήσεων με στόχο να ξεπεράσει το 20% στη διετία.

    Τέλος, για την πιο νέα δραστηριότητα της λιανικής, τη Holland & Barrett έχει ήδη ολοκληρωθεί το πλάνο ανάπτυξης για το 2024, καθώς λειτουργούν ήδη 10 καταστήματα με τα πρώτα δείγματα να είναι εξαιρετικά, σύμφωνα με τον κ. Βαλαχή.

    Όπως είπε η στρατηγική προσαρμόστηκε στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς με το άνοιγμα των πρώτων καταστημάτων σε μεγάλες αγορές Γλυφάδας, Κηφισιάς κά., η επέκταση συνεχίστηκε με παρουσία στις συνοικίες, Νέα Σμύρνη, Νέα Ιωνία κ.α. και ακολούθησε το shop in shop με τη συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος.

    Το επόμενο βήμα της Holland & Barrett είναι η προετοιμασία για την ανάπτυξη της αλυσίδας στην αγορά της Ρουμανίας.

    Πώς θα αυξηθεί η μετοχή

    Αναφορικά με την πορεία της μετοχής και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα μετόχου ο κ. Φουρλής τόνισε ότι η μετοχή είναι υποτιμημένη βλέποντα τα νούμερα, την πορεία του ομίλου. Οφείλεται δε όπως είπε σε έναν συνδυασμό παραγόντων όπως ότι η οικονομική κρίση στη χώρα, η  πανδημία αλλά και η δημιουργία της Trade Estates που προκάλεσε σύγχυση  στην επενδυτική αγορά για το μοντέλο και τις δραστηριότητες του ομίλου. Ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα ξένου αναλυτή ο οποίος λαμβάνοντας υπόψη τις υποχρεώσεις της Trade Estates έκανε λόγο για βεβαρυμμένη δανειακά εικόνα της Fourlis. Χαρακτήρισε κομβικό το 2025 για τον Όμιλο καθώς θα αποτυπωθούν τα οφέλη από τις νέες επενδύσεις που υλοποιούνται, την απο-ενοποίηση της Trade Estates και την ενίσχυση της αξίας των retail δραστηριοτήτων.

    Διαβάστε επίσης

    Όμιλος Φουρλή: Παίζει… μπάλα με νέα project στα αθλητικά είδη

    Υπέρ των εργαζομένων οι ισχυρές επιδόσεις του ομίλου Φουρλής

    Όμιλος Fourlis: Το σχέδιο του Βασίλη Φουρλή για αύξηση τζίρου 750 εκατ. στην τριετία – Τι θα κάνει με τα ΙΚΕΑ



    ΣΧΟΛΙΑ