Όλο και πιο εμφανείς γίνονται οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην οικονομική δραστηριότητα καθώς ακόμη και μεγάλα «ονόματα» του εγχώριου λιανεμπορίου «αρχίζουν και αισθάνονται» την πίεση που ασκεί η πανδημία στην κατανάλωση.

Ανάμεσά τους και ο όμιλος Fourlis που διαχειρίζεται την ΙΚΕΑ και τα Intersport επί ελληνικού και όχι μόνο εδάφους, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες κατέγραψε πτώση πωλήσεων μονοψήφιου ποσοστού το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, μετά τη σημαντική άνοδο που εμφάνισε τον Μάιο και τον Ιούνιο, αμέσως μετά την άρση του lockdown και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η παραπάνω κάμψη ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη και αποδίδεται στη συρρίκνωση των εισοδημάτων και στο βαρύτατο πλήγμα που υπέστη ο ελληνικός τουρισμός τη φετινή σεζόν. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η έξαρση της πανδημίας από τις αρχές Αυγούστου, η οποία οδήγησε σε κλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων αλλά και η ένταση στα ελληνοτουρκικά, τα οποία επηρέασαν τη ψυχολογία των καταναλωτών και λειτούργησαν αποτρεπτικά στην πραγματοποίηση αγορών. «Οι καταναλωτές», όπως επισημαίνουν πηγές που γνωρίζουν, «εμφανίζονται επιφυλακτικοί και αποφεύγουν τις δαπάνες καθώς ανησυχούν για το μέλλον. Δεν είναι τυχαίο πως η αποταμίευση αυξάνεται… ».

Τα e-shop του ομίλου σύμφωνα με πληροφορίες κατάφεραν να διατήρησαν τη δυναμική που ανέπτυξαν στη διάρκεια της καραντίνας, ωστόσο δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις απώλειες από τη μειωμένη επισκεψιμότητα στα φυσικά καταστήματα του ομίλου.

Παρ’ όλη την αβεβαιότητα και το αντίξοο περιβάλλον, οι διοικούντες την Fourlis εμφανίζονται αποφασισμένοι να διατηρήσουν, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, το επενδυτικό πρόγραμμα για την αναβάθμιση και βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουν. «Για τις επιχειρήσεις που θέλουν να πρωταγωνιστήσουν την επόμενη μέρα», σημειώνουν σε συνομιλητές τους, «δεν υπάρχει άλλη επιλογή…Η συνέχιση των επενδύσεων είναι όρος επιβίωσης καθώς όποιος σταματήσει όχι μόνο θα χάσει πωλήσεις αλλά σταδιακά θα βγει εκτός παιχνιδιού».

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που στεγάζουν τα περίπου 120 καταστήματα του ομίλου, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για τη μείωση των μισθωμάτων μέχρι τέλος του έτους. Οι επιπτώσεις της πανδημίας εκτιμάται πως θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την αγορά για τους επόμενους πολλούς μήνες, καθιστώντας απαραίτητη την αναπροσαρμογή των ενοικίων. Εξάλλου, η κυβερνητική παρέμβαση, η οποία προέβλεπε υποχρεωτική έκπτωση 40% στα επαγγελματικά μισθώματα μέχρι και τον Ιούνιο για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου,

Τα ενοίκια αποτελούν κεντρικό θέμα για τους εμπόρους καθώς υπό τα νέα δεδομένα επιβαρύνουν υπέρογκα τα λειτουργικά έξοδα. Υπολογίζεται πως μαζί με το μισθολογικό κόστος αποτελούν το 70% των λειτουργικών εξόδων.