ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι μετοχές – διαμάντια, το άγριο beef Καρώνη-Ντίμον, η μεταγραφή της Βρεττού, ο Μπρουμίδης και ο διάδοχος, πότε θα γίνει ανασχηματισμός και ένα hot περιστατικό με βουλευτή
Καλύτερα του αναμενόμενου εξελίσσονται οι πωλήσεις της Foulis, μετά την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιδόσεις του ομίλου στο πρώτο εξάμηνο αλλά και στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται να πλησιάσουν τα επίπεδα του 2019, η οποία ήταν μια κανονική χρονιά για το λιανεμπόριο, με τις απώλειες να περιορίζονται μεταξύ 5% και 10%. Πρόκειται για μια εξέλιξη που φαίνεται να ικανοποιεί τη διοίκηση της εταιρείας δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά και τους περιορισμούς που εξακολουθούν να υφίστανται εξαιτίας της πανδημίας.
Καταλυτικό ρόλο παίζουν και οι ηλεκτρονικές πωλήσεις, τομέα στον οποίο δίδεται ιδιαίτερη έμφαση μετά την επιβολή των lockdown και τις νέες καταναλωτικές συνήθειες που αναδύονται. Τα καλά οργανωμένα ηλεκτρονικά καταστήματα λέγεται πως συνέβαλαν καθοριστικά στη συγκράτηση των εσόδων, την περίοδο που τα φυσικά καταστήματα ήταν κλειστά με κυβερνητική εντολή. Θετικά είναι τα μηνύματα και από το «μέτωπο» της κερδοφορίας, η οποία παρά την υποχώρηση του τζίρου διατηρείται στα επίπεδα του 2019.
Από την άλλη πλευρά, πηγή προβληματισμού –όπως και για το σύνολο του λιανεμπορίου- αποτελεί το κόστος και ο χρόνος μεταφοράς των εμπορευμάτων από την Ασία στην Ευρώπη. Αν και μέχρι στιγμής δεν επηρεάζεται λόγω των συμφωνιών που έχει συνάψει (πχ. στον τομέα του οικιακού εξοπλισμού προμηθεύεται τα προϊόντα της από τον μητρικό όμιλο ΙΚΕΑ, ο οποίος την διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να της επιβάλλει ανατιμήσεις) αλλά και τον αποθεμάτων που έχει φροντίσει να διατηρεί στους ταχυκίνητους κωδικούς, εντούτοις πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν παύει να απασχολεί τον όμιλο.
Τα νέα καταστήματα
Στο μεταξύ, η εταιρεία συνεχίζει κανονικά την υλοποίηση των προγραμματισμένων επενδύσεων τόσο για την ενίσχυση των αποθηκευτικών υποδομών όσο και την επέκταση και ανανέωση του δικτύου καταστημάτων που διατηρεί σε Ελλάδα και Βαλκάνια. Τον Ιούλιο άνοιξαν δυο νέα Intesport στην ελληνική αγορά και αναμένονται άλλα δυο τον προσεχή Οκτώβριο σε Βουλγαρία και Κύπρο, ενώ προγραμματίζεται και η λειτουργία ενός ΙΚΕΑ στη Σόφια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσουν τελικά (αντί του Ιουλίου) οι εργασίες για την αναμόρφωση των χώρων των ΙΚΕΑ σε Ιωάννινα και Λάρισα και αφού πρώτα ληφθούν οι απαραίτητες άδειες. Η εξέλιξη αυτή μεταθέτει και την εξεύρεση εκμισθωτή για τους χώρους που θα «απελευθερωθούν» στα ΙΚΕΑ μετά την μείωση των τετραγωνικών τους.
Όσον αφορά στα σχέδια εισόδου σε μια νέα κατηγορία λιανικής, λέγεται πως οι συζητήσεις συνεχίζονται χωρίς ακόμη να έχουν τελεσφορήσει. «Πρόκειται για έναν αναπτυξιακό project, όπως της AEAAΠ. Ίσως μπούμε με περισσότερα από ένα concepts. Στόχος μας είναι να γίνει ισότιμος κλάδος με τους υπόλοιπους δυο τουλάχιστον με την Intersport από πλευράς μεγέθους, να αφορά όλη την περιοχή στην οποία βρισκόμαστε και οπωσδήποτε θα έχει φυσική και ψηφιακή παρουσία», υπογράμμισε πρόσφατα ο πρόεδρος του ομίλου Fourlis, Βασίλης Φουρλής, δίνοντας το περίγραμμα των στόχων και της στρατηγικής που θα ακολουθήσει στο νέο πεδίο.
Το «αγκάθι» της Τουρκίας
Στον αντίποδα, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις αναφορικά με την τύχη της δραστηριότητας στην Τουρκία. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, ακόμη και αυτό της συνέχισης της δραστηριότητας. Μέχρι στιγμής, έχουν κλείσει 12 και έχουν απομείνει να λειτουργούν 13 καταστήματα στη γειτονική χώρα, τα οποία παρ’ όλα τα προβλήματα παρουσιάζουν άνοδο πωλήσεων.
Διαβάστε επίσης
Fourlis: Πράσινο φως από το Υπ. Ανάπτυξης για τη σύσταση της TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών