ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τι αλλάζει στις οικοδομές μετά την απόφαση ΣτΕ για τα ψηλά κτίρια – Οι δήμαρχοι, ο Ταγαράς και ο Στασινός
Φουντώνει η μάχη μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και των Δήμων, καθώς ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού παγώνει και επίσημα στις 28 Μαρτίου την έκδοση οικοδομικών αδειών ως αντίδραση στο μπόνους στο ύψος των κτιρίων που επιτυγχάνεται μέσω της συνδυαστικής χρήσης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ).
Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού καταθέτει αίτημα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στον μόνο σε όσες περιπτώσεις γίνεται χρήση των επίμαχων άρθρων του ΝΟΚ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού ζητά κάτι τέτοιο καθώς από τον Μάιο 2021 είχε απευθυνθεί στα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να γίνει νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση της δυνατότητας προσαύξησης του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους κτιρίων που προβλέπει ο ΝΟΚ.
Τονίζεται, δε, ότι η ΚΕΔΕ έλαβε παρόμοια απόφαση δύο χρόνια αργότερα ζητώντας την άμεση αναστολή εφαρμογής συνολικά των πολεοδομικών κινήτρων του ΝΟΚ.
Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά του ΝΟΚ καθώς τόνισε ότι «Θεωρούμε απαράδεκτο στον βωμό της υπερδόμησης και του ευκαιριακού υπερκέρδους να υπονομεύεται η φυσιογνωμία και το πολεοδομικό κεκτημένο του Δήμου μας».
Επιπλέον, αναφέρθηκε και στη «μάχη του ΝΟΚ» που δίνει στο ΣτΕ ο Δήμος Αλίμου και επισήμανε ότι «το ΣτΕ έχει πλέον παραπέμψει στην Ολομέλειά του τις επίμαχες διατάξεις του ΝΟΚ, με τις οποίες αυθαίρετα και οριζόντια για όλη τη χώρα και μάλιστα χωρίς την εκπόνηση ειδικής μελέτης δίνονται ευεργετήματα ύψους για τα νεόδμητα κτίρια».
Σχετικά με τη στάση του Δήμου δήλωσε: «Ο Δήμος μας διαχρονικά έχει τεθεί κατά των συγκεκριμένων ευεργετικών διατάξεων δόμησης, και έμπρακτα υποστηρίζει τη διατήρηση του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Τρανό παράδειγμα η επιμονή και η συνέπεια της δημοτικής αρχής για την εκπόνηση και την έγκριση του ΓΠΣ Παπάγου με μειωμένο συντελεστή δόμησης και μειωμένο μέγιστο ύψος κτηρίων».
Η μάχη των Δήμων με το υπουργείο περιβάλλοντος
Το ζήτημα του μπόνους στα ύψη των κτιρίων που δίνει η συνδυαστική χρήση συγκεκριμένων παραγράφων των άρθρων 10 και 15 του ΝΟΚ απασχολεί αρκετούς Δήμους με φανερή την αντίθεση της ΚΕΔΕ.
Οι Δήμοι που αντιδρούν περισσότερο και έχουν προχωρήσει ή πρόκειται να προχωρήσουν σε αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών είναι οι Δήμοι Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και ο Δήμος Αλίμου.
Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, ξεκίνησε το «αντάρτικο» με την προσφυγή στο ΣτΕ, η οποία έχει πάει στην ολομέλεια και αναμένεται να φέρει αλλαγές στο ΝΟΚ καθώς γίνεται λόγος για αντισυνταγματικότητα του νόμου. Εξετάζεται, επίσης, και το ενδεχόμενο για πάγωμα των οικοδομικών αδειών για νέα κτίρια που θα χρησιμοποιούν το ΝΟΚ.
Όσον αφορά τον Δήμαρχο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, έδωσε πρόσφατα το πράσινο φως για το πάγωμα των οικοδομικών αδειών στο Δημοτικό Συμβούλιο της 20ης Μαρτίου.
Η στάση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την απάντηση εκ μέρους του υπουργείου περιβάλλοντος στην οποία αναφερόταν ότι μόνο αυτό και πιο συγκεκριμένα ο υφυπουργός Νίκος Ταγαράς είναι αρμόδιος για την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών.
Επίσης, τονιζόταν ότι οι Δήμοι πρέπει να μην κινδυνολογούν και να μην προβαίνουν σε αυθαίρετες αποφάσεις που πλήττουν εν τέλει το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας.
Επιπλέον, το υπουργείο προέτρεπε τους κατοίκους να προσφεύγουν δικαστικά κατά των Δήμων που παγώνουν τις άδειες, ενώ πηγές του είχαν αναφέρει στο mononews ότι δε γίνεται τρεις Δήμοι από τους 66 σε όλη την Αττική και 332 σε όλη τη χώρα να δημιουργούν προβλήματα στη δόμηση.
Με τη σειρά του ο κ. Κωνσταντέλλος είχε χαρακτηρίσει τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου ως απαράδεκτη και άκρως προσβλητική για τον θεσμό της ΚΕΔΕ καθώς έχει ληφθεί συνολικά η απόφαση για την αντίδραση κατά του ΝΟΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κωνσταντέλλος είναι εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου περιβάλλοντος για τις αλλαγές στον υφιστάμενο πλαίσιο.
Εκτός από την αντίδραση του Δημάρχου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, σκληρή απάντηση κατά του υπουργείου εξέδωσε και η ΚΕΔΕ στις 27 Μαρτίου.
Σε αυτή αναφερόταν ότι πρόκειται για μία απαράδεκτη ανακοίνωση εκ μέρους του ΥΠΕΝ και ζητούσε την άμεση ανάκλησή της. Τόνισε, δε, ότι ανατρέπεται ο προγραμματισμός της ομάδας του ΥΠΕΝ, καθώς παραπέμπεται μονομερώς το τελικό πόρισμα της ομάδας εργασίας σε χρονικό ορίζοντα πέραν του έτους, χωρίς αυτό να έχει συζητηθεί σε καμία συνεδρίαση της ομάδας.
Επιπλέον, η ΚΕΔΕ κάνει λόγο για αλαζονική στάση εκ μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος, αφού προτρέπει έμμεσα τους πολίτες να εκδώσουν οικοδομικές άδειες, με βάση τα κίνητρα του ΝΟΚ, αγνοώντας την απόφαση του Ε΄Τμήματος του ΣτΕ που τις καθιστά αντισυνταγματικές.
Διαβάστε επίσης:
Γραμμή 4: Συνάντηση Πατέρα-Ταχιάου για το Πάρκο Ριζάρη – Τι συζητήθηκε
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Έπεσαν οι υπογραφές για την Εγνατία Οδό – Η σημασία της παραχώρησης για τον Όμιλο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί